≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Tillkännagivandet av ALMA-priset 2014

ALMA_Annika-Edlund-presenterar-vinnaren-Barbro-Lindgren-KB-2014

Igår var jag på Kungliga Biblioteket i Stockholm och fotograferade för ALMA (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne som är världens största barn- och ungdomslitteraturpris) när de tillkännagav vem som skulle få ta emot priset 2014. Det blev Barbro Lindgren.

Att fotografera på presskonferenser och liknande evenemang gör jag lite då och då, inte så ofta att jag kallar mig pressfotograf direkt, men har nu gjort det tillräckligt för att ha en bra plan för det.

SVT-intervjuar-Larry-Lempert-ALMA-2014

Den planen är att inte ta med för mycket saker, oavsett hur frestande det må vara. Just igår slog jag nog rekord i att resa lätt. Dammade av en gammal miniliten kameraväska där jag nätt och jämt fick plats med en Nikon D800, en Speedlight SB-910 och en Fuji x100s. Det räckte gott och väl.

ALMA-Kulturministern-i-trappan-på-KB

Nu ligger just Kungliga Biblioteket ganska bra till för mig, en kvarts promenad från mitt kontor och studio, så jag var där dagen innan för att reka lite. Så jag chansade inte på att klara mig med lite utrustning, och det är så otroligt mycket skönare att inte behöva tänka på att byta objektiv eller dingla runt med dubbla systemkameror. Men att ha en backup är viktigt, vad gör man annars om den enda kameran går sönder?

filmkamera-direktsändning-ALMA-KB

Ljuset i salen där man ska vara spelar såklart lite roll och avgör vad man bör ta med sig i form av kamerautrustning och annat. Även avståndet till talarna är viktigt. Kan man inte komma nära är det bara att ta med sig ett teleobjektiv för att få bra bilder.

intervju-av-jurymedlem-ALMA-2014

Men nu räckte det med en 24-70/2.8 som fick sitta på hela tiden. Det blev bra och enkelt. Blixten använde jag knappt. Kanske två gånger totalt. Tycker det känns enklare att ställa in kameran på Auto-ISO och dubbelkolla ofta på skärmen.

intervju-Extrapressen-webb-tv-ALMA-2014

Mitt uppdrag var inte bara att fotografera talarna i den väldigt mörka hörsalen som de dessutom täckt in delvis i Molton-tyg för att det skulle bli enklare för de som filmade utan störande bakgrund. Funkade bra för mig också.

Kerstin-Brunnberg-Kulturrådet-ALMA-KB-2014

Sen hade de förutom de takspotlights som redan fanns i lokalen kompletterat med en LED-panel som lättade upp de som stod i talarstolen. Kanske inte världens skillnad, men lite finare blev det.

Kulturministern-efter-besked-att-Barbro-Lindgren-vann-ALMA-priset-2014

Jag har fotograferat åt ALMA i många år nu, så jag börjar kunna hur allt är upplagt. Varje person talar inte länge, så när man väl har en eller två bra bilder på dem kan man fokusera på miljöbilder. T ex när alla blev väldigt glada åt beskedet att det var Barbro Lindgren som vann i år.

Kulturministern-fotograferar-på-KB-ALMA-2014

I den här salen går det att smyga runt lite, och man kan även komma ganska nära talarna om man vill. Jag utnyttjade det någon gång, men höll mig annars hyfsat undanskymd så man inte stör för mycket.

Kulturministerns-tal-ALMA-KB-2014

Poängen med hela den här fotograferingen är att ge kunden en bra blandning bilder av evenemanget med fokus såklart på de som talade. Efter tillkännagivandet var klart var det dags för inbjuden media att intervjua kulturministern och jurymedlemmarna.

Kungliga-Biblioteket-Stockholm-ALMA-tillkännagivande-2014

Nu hamnade bilderna i lite oordning, men det jag i alla fall gjorde först, innan allt började, var att ta några miljöbilder. Sånt tar inte många sekunder men är bra att ha för kunden till lite allt möjligt.

Kungliga-Biblioteket-trappa-ner

Apropå ljus så var vi under jorden hela tiden, men så fort vi kom utanför hörsalen blev det ett ganska fint ljus från trapphuset som också fungerade som något slags atrium. Aningens mer lättjobbat där också.

När folket började droppa av gick jag till kontoret, snabbredigerade utvalda bilder i Lightroom och skickade till kunden. Hade det varit mer bråttom skulle jag nog tagit med en bärbar dator och skickat dem på plats, men en taxi tar sju minuter, så det kändes enklare.

En sak jag har funderat på är om man skulle kunna göra den här typen av snabbleveranser på en modern iPad? Kanske inte allt, men två-tre bilder lite snabbt. ALMA var som vanligt snabba med att få upp några bilder på deras blogg och bildarkiv på MyNewsdesk.

Jag har dock en gammal iPad (gen.1) som det inte finns kortläsare till, vad jag vet, så det kräver ett inköp i sådana fall. Plus att man inte kan använda D700 som bara har CompactFlash-kort, för någon sånt kortläsare har jag aldrig sett.

Sen finns det lite nya knappar du kan trycka på nedan om du vill Gilla eller dela det här inlägget på ditt favoritnätverk. Om du vill, dvs.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.