≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Snabbrapport, ljuskurs med David Bicho

ljuskurs-david-bicho-2014-kort-rapport

Jag tog mig äntligen tid att boka in mig på ljuskurs som David Bicho håller i lite då och då. Tidigare tillfällen har inte fungerat med planeringen, men nu äntligen kunde jag gå. Och det var så värt varenda krona och minut.

Det blev t om fler minuter än jag betalade för, så tack för det.

I korthet var det två heldagar fulla av teori och praktik. Och med fulla menar jag verkligen fulla. Visst fikade vi och minglade lite, men det kändes som det var otroligt mycket information, kunskap och erfarenhet som man fick ta del av, som sedan i viss mån omsattes i praktik med övningar.

Jag har följt hans intressanta blogg i många år, så mycket av det som presenterades kändes bekant. Sen har jag läst en massa fotoböcker, några som tar upp vissa delar av den ljusteori han bygger mycket på, men att få allt samlat såhär, framfört av en riktig person som har gjort allt detta, stött på problemen och hittat lösningarna är så otroligt mycket mer pedagogiskt.

Ju mer man kan, desto mer kan man inte

Nu var jag den enda på denna kurs som använder Profoto-blixtar och tillbehör, men jag antar att det var ungefär lika givande för övriga kursdeltagare. Däremot tror jag kanske att man får mer ut av kursen ju mer man har använt studioutrustning. Jag upplevde det så i alla fall.

Trots att jag tycker att jag har rätt stor erfarenhet av ljus och ljussättning, och arbetat som professionell fotograf i hyfsat många år nu, kände jag ändå att jag hade så otroligt mycket att lära om det här sättet att jobba med tänk, utrustning och allt.

Sen att jag arbetar i mindre skala och för mig själv är mest en fråga om att applicera den här nyvunna (och viss mån uppväckta) kunskapen på saker jag för, inte nödvändigtvis alltid försöka göra som han gör.

Roligare rapport kommer snart

Så snart jag hinner ska jag visa upp den bild vi tog som sista övningsmoment och gå igenom steg-för-steg hur vi gjorde för att skapa allt det ljus som finns i bilden ovan. Det kan vid första anblick se hyfsat enkelt ut.

Men det var det inte. Inte alls.

2 comments… add one
 • Stefan Tell 25 mars, 2014, 23:48

  Mest för att testa Disqus skriver jag en kommentar här.

  • Roffe 2 april, 2014, 19:51

   Coolt Stefan.
   Gillar verkligen dina beskrivningar.
   Har tänkt att hänga på nästa kurs han kör om det passar mig.
   Rolf Wiklund

   PS skickade ett mail till dig för någon månad sedan med en fråga. Vet inte om den försvann i din säkert digra mail skörd? Hoppas du kan hitta den och svara ds

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.