≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ice Light för utomhusporträtt

Utomhusporträtt med Westcott Ice Light som upplättningsljus, batteridriven LED-belysning för fotografering. Fotograf Stefan Tell

Såhär fint kan en porträtt utomhus en grå och mulen dag bli om man bara lägger till lite upplättningsljus med hjälp av en Ice Light (dagsljustempererad LED-belysning, batteridriven).

Jag blev kontaktad av Fredrik Rüter som är egenföretagare och konsult i kraftkabelbranschen med många års expertis av projektering och genomförande. Vill du se mer av vad han har gjort föreslår jag att du besöker hans webbplats. Han behövde nya profilbilder till presentation, CV och LinkedIn m.m.

Tyvärr tog jag ingen bild utan min Ice Light påslagen, kände direkt att den behövdes för att få lite ljus i ansiktet och fint blänk i ögonen som blandas naturligt med det befintliga ljuset (som en molnig dag inte var så kul). Så det kanske inte är så lätt att se hur mycket sämre det skulle vara utan, ni får helt enkelt tro mig bara.

Perfekt upplättningsljus, men inte mer

Om du jämför bilderna jag tog inomhus i mitt snabbtest av Ice Light så syns det rätt tydligt hur starkt och skarpt ljuset kan kännas inne men när man är ute är det knappt att man märker det.

behind-the-scenes-icelight-utomhusporträtt

Det har dock sina poänger, inomhus funkar det som en ljuskälla på sin egen hand men kan blända lite om man har den för nära ögonen. Det motsvarar trots allt en glödlampa på 150W om jag förstått det hela rätt.

När man använder den utomhus på dagen har jag använt den ganska nära ansiktet för att kunna få lite mer stuns i ljuset och forma det lite efter eget tycke.

Då upplevs den inte alls lika stark, så det är inget problem att placera den så nära man behöver. I det här fallet har jag en Ice Light på stativ kanske 30-40 centimeter från hans huvud.

En Ice Light väger ett halvt kilo, och är en halv meter lång med gängor i bägge ändar, så det är enkelt att skruva fast den på ett stativ, men jag rekommenderar en vinklingsbar led för att kunna vrida och vända den som man vill.

Ett snabbfäste vore smart

Här är en sak som jag gärna skulle se att de hittade en bra lösning till i version två, alternativt gjorde ett bra tillbehör. Något slags snabbfäste som man kunde ha på sin Ice Light hela tiden för att snabbt montera på och av stativet vore smart. Nu har jag haft en spigot iskruvad hela tiden, men det gör samtidigt att den inte passar lika bra i sin lilla väska. Tyvärr.

Det finns extrabatteri, men inte inbyggt

Om man tycker att batteritiden är för dålig såg jag förresten att det finns ett extra batteri man kan montera på sin Ice Light och förlänga användandet med ganska mycket. Tyvärr är den lösningen påhittad i efterhand och inte så snygg med en sladd utanpå för att koppla ihop batterierna. Varför de inte bara lät användaren skruva upp batteridelen och ha ett löstagbart batteri fattar jag inte, kan ju inte vara så svårt? Då kunde man ha ett fulladdat extrabatteri i väskan.

Hursomhelst, jag har använt den lite nu och tycker att trots det relativt höga priset jämfört med kopiorna på Kaffebrus (typ halva priset, har inte testat) ändå känns som otroligt mycket nytta för pengarna. Jag är t om sugen på att komplettera med någon mer LED-belysning, men kanske inte en Ice Light till utan då kanske en billig kopia eller en LED-panel bara för att ha mer möjligheter att styra ljuset med fler än en ljuskälla.

Det är fantastiskt smidigt och ger ett väldigt fint ljus.

Och som vanligt, tryck gärna Gilla eller dela inlägget var du vill. Tack.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.