≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Snabba, enkla gruppbilder

Enkel ljussättning av mindre gruppbild i litet rum med en blixt plus stor octa softbox. Fotograf Stefan Tell

Jag har nog nämnt tidigare att jag inte tycker att gruppbilder är det roligaste som finns, men rätt många kunder efterfrågar dem så det är bara att bita i det sura äpplet och försöka göra det så bra som möjligt, utifrån de förutsättningar som bjuds.

Just gruppfotografering brukar dyka upp på fotouppdrag lite spontant, när man ändå har en fotograf på plats. Det är väldigt sällan jag får förfrågningar där det bara gäller en gruppbild och man planerar och budgeterar jobbet utifrån det. Det vore såklart kul att få ta tag i en rejäl gruppbild och verkligen koreografera den med ljus och scenografi, men den typen av jobb hör jag sällan talas om.

Men, har man med sig rätt saker kan det bli bra oavsett om det är ett litet rum och lite tid för förberedelser. I detta fall var det bra takhöjd med ont om meter mellan mig och mina modeller, men så kan det vara. Och det är helt ok.

bts- gruppbild-en-blixt-stor-octa-softbox

Såhär litet var rummet, kanske två eller kanske två och en halv meter från vägg till vägg (hade jag använd den andra ledden skulle vi fått ett fönster i bakgrunden, eller en dörr, och det är ju inte så fint).

Jag satte bara upp mitt favoritstativ, en Profoto D1 och en 150 cm Profoto softbox Octa och placerade kamerastativet precis så nära blixtstativet som det gick. På bilden står kamerastativet inte där det gjorde under fotograferingen, så ni vet.

Egentligen kanske man skulle göra någon lösning med ett kamerafäste på en SuperClamp som man helt enkelt satt på själva blixtstativet, för fotograferingar som denna. Då behöver man inte trilskas med stativben som slår i varandra utan har allt i ett. Den dagen jag köper en Profoto B1 kanske det är dags för en sådan kombination, så kan jag gå runt och ta gruppbilder genom att bara bära med mig allt på samma gång, eller så finns det en sån produkt redan?

gruppbild-i-litet-rum-profoto-softbox-octa-en-blixt-profoto-d1

I alla fall, det här är en enkel ljussättning som funkar bra för mindre gruppbilder, kanske upp till fyra, fem eller sex personer. Eller tio?

Det mjuka ljuset från en stor softbox gör såklart allt väldigt smidigt, det krävs dock ett högt stativ och lite takhöjd för att få de skuggor under haka och näsor som jag gillar. Man kan såklart ta en gruppbild med bara en beautydish om man vill få lite mer kontrast, de är dock lite otympligare att ha med sig men tar sedan mindre plats i rummet under fotograferingen.

Till sist får man tänka på att komplettera det porträttobjektiv jag brukar använda (85 mm) med ett lite mer vidvinkligt, annars är man väldigt begränsad om rummet är litet. Det här var nog mitt 24-70 mm/2.8 och sen är bilden beskuren (vinjetteringen fanns med lite från början men har förstärkts aningens i Lightroom).

Det om det, blev inte som den här aningens mer komplexa gruppbilden som verkar ha tagit en evighet att få fram, men behöver man snabbt erbjuda en gruppbild till kunder som vill ha det för att samla nyckelpersoner på samma bild får man hitta lösningar som går att använda oavsett var man är.

Sen får jag passa på att tacka fotograf Anna Sigvardsson i Göteborg för detta jobb, hon rekommenderade kunden, My Academy att kontakta mig då hon inte kunde åka till Stockholm för det här uppdraget. Sånt är trevligt. Hon finns också på Facebook, följ henne gärna om du vill se vad hon gör.

Klicka som vanligt Gilla om du tyckte det här var läsvärt, tack.

2 comments… add one
  • Minna 23 januari, 2014, 15:33

    Hej, jag är ganska ny här på din blogg – jag halkade nog in hit via en googling på “x100s”. Men jag vill bara passa på att ge några hurra-rop över ditt jobb med bloggen, så otroligt bra! Stort tack för att du delar med dig så generöst av dina erfarenheter! Ha det så bra,
    hälsningar
    Minna

  • Stefan Tell 29 januari, 2014, 10:44

    Tack för den trevliga kommentaren, sånt är alltid roligt att höra. Har du några frågor du tror jag kan svara på får du gärna återkomma.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.