≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bra friläggningstjänst på nätet

Bra friläggningstjänst som är snabb och smidig, kan varmt rekommendera MisterClipping.

Friläggning av produktbilder är något som många kunder efterfrågar, speciellt om bilderna ska användas mot annan bakgrund än de är fotograferade mot. Oftast räcker det med att ha helt vit bakgrund, utan banor i Photoshop, t ex för webbshoppar och kataloger, men ibland krävs helt frilagda bilder med urklippsbana.

Är det inte så många bilder som ska friläggas gör jag det gärna själv, men jag kan omöjligt konkurrera med tiden eller priset som man kan få från friläggningstjänster på nätet. Också roligare att kunna fokusera på produktfotografering, inte tröttande friläggning som tar en massa tid.

Alla fotografer som använder dessa tjänster har sina egna företag de rekommenderar, och jag har hittat ett jag verkligen gillar och litar på.

priser-friläggning-exempel-bilder-komplexitet

MisterClipping.com

Så heter de, MisterClipping.com och de har en i mina ögon väldigt bra webb för den här typen av jobb. Enkelt, tydligt och ett bra gränssnitt där man ser att alla bilder laddats upp korrekt. Allt är på engelska, och behöver man ta kontakt direkt med dem svarar de snabbt, de ringde t om upp mig minuterna efter jag hade frågat om en sak via e-post. Också på engelska, tydlig sådan.

Hur går det till?

Skapa ett konto (gratis) och logga in.

Sen skapar du ett jobb. Du kan ladda upp dina bilder du vill ha frilagda tillsammans med eventuella instruktioner (det kan t ex vara en exempelbild där du visar vad som ska friläggas om det finns mer i bilden, eller om de behöver vara extra noggranna på vissa detaljer, t ex hår).

Uppladdningen kan ske via webben eller FTP (jag föredrar nog att använda ett FTP-program då det känns aningens mer pålitligt, och snabbare), du ser automatiskt de uppladdade bilderna löpande i webbläsaren oavsett metod.

När alla bilder är uppladdade begär du en offert, och rätt snart får du ett mail med kostnadsförslag på ditt jobb.

De har en online-manual som är väldigt tydlig, med bildexempel och pedagogiska texter, läs den för mer detaljer.

Vad kostar det?

De har olika prisnivåer för olika krångliga bilder, se bilden ovan eller deras prislista. Mitt exempel, kistan, hamnade på nivå tre och fyra, lite beroende på om det fanns blommor på kistorna eller inte. Så räkna med 1-7 Euro per bild.

Om du tar 1000 kronor i timmen för dina tjänster behöver du kunna frilägga över 30 bilder av den här typen på en timme för att kunna göra det till samma pris. Det kanske skulle kunna gå, men då skulle jag nog ha huvudvärk resten av dagen, och säkert inte producerat ett lika bra slutresultat.

Efter att du har fått prisförslaget loggar du in igen och godkänner priset om du vill, då sätts jobbet igång. Då betalar man också via olika typer av betalningsalternativ, allt från VISA och PayPal till andra lösningar jag knappt vet vad de är.

Hur lång tid tar det?

Jag har använt denna tjänst ett par gånger nu och skickat 100-250 bilder per jobb, det har aldrig tagit mer än ett dygn innan de varit klara för nedladdning, komplett med friläggningsbanor och i vissa fall masker för klurigare detaljer.

När bilderna är klara får du ett mail och kan antingen ladda ner allt via deras webb när du loggat in, eller hämta det via FTP. Det går även att de skickar de färdiga bilderna till din FTP-server om du begärt detta.

Blir det bra frilagda bilder?

Ja, det tycker jag. Jag går såklart alltid igenom alla bilder innan leverans till kunden, och det var någon bild senaste gången jag fick fixa till, annars är det väldigt exakt och bra. Är man inte nöjd med något kan man enkelt markera dessa bilder och be dem korrigera, om du har tid.

produktfotografering-i-fabrik-före-friläggning

Jag brukar vara tydlig med mina kunder att jag kommer lägga ut friläggningen när det rör sig om ett större antal bilder. Kostnaden för friläggningen lägger jag in i offerten plus den tid det tar att hantera arbetet med en underleverantör, det är inga pengar jag saknar då det gör att jag kan göra större jobb snabbare och ha tid för annat.

Sen är det skönt att kunna förenkla t ex produktfotografering på plats hos kunder då jag vet att jag inte kommer behöva sitta och frilägga allt efteråt. Det skadar såklart inte att ge friläggarna så bra material som möjligt, t ex tydliga bilder med bra kontrast och inget förvirrande i kanterna där det ska friläggas.

För något år sedan använde jag Urklipp.se men de var så svåra att få kontakt med under jobbets gång att jag inte kan rekommendera dem. Resultatet var inget att klaga på, men man vill gärna kunna kommunicera med företaget.

Så, det var mitt första blogginlägg 2014, en rekommendation.

Här är länken till MisterClipping.com en gång till. En bra tjänst som spar tid.

Klicka gärna Gilla eller dela detta inlägg om du tyckte det var läsvärt. Tack.

7 comments… add one
 • Stefan Nilsson 9 januari, 2014, 21:43

  Tack för länktipset. Ytterst sällan jag har behov av att lägga ut friläggning på tredje part men då är det smidigt med en rekommenderad tjänst.

 • Minna 3 februari, 2014, 15:52

  Wow, tack för tipset i denna djungel. Använde dem för första gången idag och jag är grymt nöjd! /Minna

 • Stefan Tell 6 februari, 2014, 00:36

  Ingen orsak, jag gillar dem också skarpt så det är bara bra att de får fler kunder. Har inte kollat upp hur de är på porträttretusch, men ska fråga vad de kan göra. Vore skönt att ha något enkelt ställe att lämna sånt till ibland.

 • Erica 26 augusti, 2014, 11:54

  Hej,
  Tack för tipset! Jag kan även varmt rekommendera http://www.removethebackground.se. Har använt dem en längre tid, och det är alltid superbra resultat, det går fort (24timmar) och det är till och med billigt…7,-/bild.

  / Erica

 • Kristoffer emmerfors 4 juli, 2015, 22:46

  Hej

  Någon som har ett bra tips av företag som på ett bra och naturligt sätt kan få in en frilagd produktbild i en befintlig bakgrund. Exempel en frilagd soffa som ska sättas in i EB bild med ett tomt vardagsrum för att få en känsla av hur soffan ser ut i en hemmamiljö.

  Mvh

 • Mehedi Ahmed 8 december, 2017, 13:25

  Very useful tutorial. Thanks for sharing !

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.