≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljussätt två med en blixt

Diagram, fotostudio. Ljussättning med en blixt för två personer. Fotograf Stefan Tell

Jag fotograferar oftast personer en och en, men ibland måste det vara fler än en på bild samtidigt. Två personer är ok, en ganska hanterlig mängd människor att posera bra tillsammans med en ljussättning som kan vara rätt enkel.

Den här studiofotograferingen innefattade individuella porträtt på företagets grundare och sedan några gruppbilder av de två tillsammans mot neutral bakgrund. För att kunna använda samma ljussättning på både porträtten och gruppbilderna valde jag enklast möjliga ljus med bara en blixt.

Ljussättning av mindre grupp två personer med en blixt i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Såhär blev bilden av paret i studion, inte världens mest spektakulära bild, men otroligt enkel att göra med bara en blixt och vit bakgrund (som nu är ljust grå).

Det enklaste sättet att göra en bild som denna är kanske snarare att ha ljuset rakt framifrån så båda får samma avstånd till blixten och då samma mängd ljus från samma vinkel. Men det vore ju ingen utmaning direkt.

Samma ljus, men olika ljussättning

Vad som är lite finurligt är placering av blixt kontra placering och posering av den lilla grupp som de två på bild utgör. Mannen till vänster i bild hade lite mer solbränna kvar i hyn och fick därför stå närmast blixten/softboxen. Hans lite rakare anletsdrag fungerar också bra med sidoljus.

Kvinnan har lite ljusare hy och står lite längre från ljuskällan, det är inte så många centimeter som skiljer, men relativt sett blir det större ljusskillnad eftersom blixten står rätt nära. Att hennes ansikte är vridet mot ljuset kompenserar för att hon är längre bort och gör att hon upplevs som lite ljusare t om.

Hade båda stått med ansiktet rakt mot kameran skulle skuggorna falla lite olika och kvinnan upplevas som mer i skugga än mannen. Kan ju vara kul om det är vad man vill uppnå, men här känns det mer i balans med olika poser.

Jag är ingen expert på posering, och kämpar hela tiden med att hitta sätt för få enklare uppdrag att handla mer om fotograferingen än att behöva stöka om i studion. Då är det skönt att hitta nya sätt att lösa vanliga förfrågningar på. Som t ex när företag vill ha både parbilder och enskilda porträtt.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.