≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Minneskorttricket

kopiera-tidigare-bild-till-minneskort-för-att-lättare-få-samma-stil-på-studioporträtt

Jag fotograferar rätt ofta bilder löpande åt företag, dels personalporträtt och även produktfotografering, då man gärna vill få bilderna att se ut att vara tagna vid samma tillfälle så de enkelt kan användas tillsammans utan att variera för mycket.

Man kommer ganska långt med att ha ett ljussättningsdiagram från tidigare fotografering för att sätta upp blixtarna på samma sätt, eller så använder man Evernote för att komma ihåg ljussättningen.

Allt det där är bra att börja med, men sen kan det vara smart att kunna jämföra stilen på bilderna direkt i kameran (det är inte alltid man har med sig datorn, i alla fall inte jag) och då finns detta lilla trick jag har kommit på för att underlätta att bilderna följer samma stil, det enda som behövs är ett minneskort (som man ändå behöver för att spara bilderna man tar).

Ta med dig några gamla bilder

I princip är det här väldigt enkelt, men det hjälper enormt att ha en eller ett par stycken bilder från tidigare fotografering på minneskortet när du ska återskapa den porträttstil du gjorde förra gången åt samma kund.

 1. Formattera ett minneskort (alltid bra att göra före hursomhelst)
 2. Stoppa det i kameran och ta en bild
 3. Sätt in minneskortet i datorn/minneskortläsaren
 4. Kopiera en tidigare bild med samma stil du ska fotografera idag
 5. Kopiera filnamnet på den bild du nyss fotograferade
 6. Radera den bilden
 7. Byt namn på din gamla bild till det filnamn du nyss kopierade
 8. Klart

Varför byta namn och ta en bild innan?

Jag kan inte detta exakt, men jag tror kameran har något sätt att hålla reda på vilket bildnummer som den ska döpa nya bilder till, och därför tar jag en bild för att få det senaste numret i serien. Har man kopierat flera bilder till minneskortet kan man då döpa dem till nummer som ligger tidigare i nummerserien.

Kameror har ju också ett något föråldrat sätt att hantera filnamn, min kör i alla fall något som känns lite DOS med x tecken, en punkt, och sen filändelsen. Stoppar man in en fil som heter t ex “2013-11-21_Kundnamn_Löpnummer.NEF” verkar den inte bli så glad och visar ingen bild. Därför ska man byta namn till något den förstår.

Vitsen med det hela

Oavsett hur noga du har dokumenterat tidigare fotografering åt samma kund kan det vara skönt att enkelt kunna växla mellan gamla bilder och nytagna för att se så utsnitt, vinkel och känsla hänger ihop. Det är så lätt att missa något.

Sen kanske de tidigare porträtten eller produktbilderna är tagna hos kunden och de nya ska fotograferas i studion, då är det ännu viktigare att känna av med ögat att de följer samma stil eftersom förutsättningarna är så olika.

Använder du samma kamera hela tiden har du hjälp av att du ser meta-data direkt i kameran och kan enkelt ställa in den som tidigare, histogrammet kan vara till hjälp också, men har du t ex en Nikon D800 vid ett tillfälle och sen använder en äldre D700 (som jag gjort några gånger) får du nöja dig med förhandsvisningen eftersom den äldre kameran inte kan läsa all data i filen.

Jag gör såhär nästan varje gång jag ska komplettera med porträtt åt någon kund, att fotografera direkt i datorn går såklart att göra med samma metod om man importerar någon tidigare bild in i Lightroom för att sedan jämföra mot, men att ha det direkt i kamerans display räcker oftast väldigt långt.

Bara att växla mellan två bilder, en ny och en gammal, gör att ögat lätt uppfattar om de känns lika eller om det är något som ska justeras.

Det finns en poäng att spara ner ett par olika bilder, det är oftast lättare att avgöra om man hamnat rätt genom att jämföra mot något som har ett likartat utseende, eller bara samma kön/hårfärg/kavajfärg.

Tryck gärna Gilla eller dela detta med folk du känner, följer du mig inte redan på Facebook är du välkommen att gilla min sida, helt gratis!

1 comment… add one
 • Ingemar Edfalk 21 november, 2013, 15:57

  Jaha, där löste du ett problem jag har rätt ofta. På ett enkelt sätt också. Tackar och tar emot….

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.