≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé till blixttillverkare #1

ide-studioblixt-vinkel. Fotograf Stefan Tell

Jag är ingen uppfinnare direkt, men kommer på saker då och då som skulle förenkla mitt arbete som fotograf. Mycket går att lösa med diagram och tejp, men inte allt. Lite mer avancerad produktutveckling behövs ibland.

Då jag rätt ofta försöker återskapa exakt samma ljussättning som jag använde förra gången till en kund, oavsett om det gäller personalporträtt eller produktfotografering, underlättar det väldigt mycket att ha receptet klart redan innan.

Det går som sagt att komma väldigt nära genom att ta en titt på tidigare bilder, gärna ha antecknat alla avstånd med mått mellan blixtar och modell, höjd på stativ och inställningar i kameran (det finns ju i metadata redan), men det är en sak jag saknar för att enkelt kunna ställa in allt likadant varje gång.

ide-konceptskiss-studioblixtar-gradskiva-vinkel-lutning-på-blixten. Fotograf Stefan Tell

Vinkeln på ljuset

Om man har skrivit upp hur man gjorde ljussättningen förra gången (Kom ihåg din ljussättning) och har all studioutrustning man behöver saknas fortfarande en parameter, nämligen vinkeln på blixten/blixthuvudet.

Det här är såklart bara applicerbart om man har blixten på en vanligt stativ som står lodrätt, bomstativ och annat blir för krångligt, men de flesta blixtar står oftast på vanliga stativ när jag fotograferar.

Om det fanns en gradskiva på blixten så man kunde läsa ut vinkeln hade det varit lätt att snabbt mäta upp avståndet till modellen (eller tejpbiten på golvet där han/hon ska stå), höja upp stativen till den höjd de hade förra gången och vips så var alla förutsättningar identiska och bilderna skulle bli det också.

Jag tror inte att det är så värst komplicerat att få in detta i nuvarande design av diverse olika blixttillverkares produkter, alla har ju olika sätt att hantera rörelsen på själva blixten på stativet, men det kan inte vara omöjligt.

Det här skulle vara till stor hjälp för mig, men till dess det faktiskt finns en produkt att köpa ska jag börja med Tipp-Ex eller karva några jack för att få något att gå efter.

2 comments… add one
 • Niklas Wikman 5 november, 2013, 22:51

  Känns alltid kul att få ge ett bra tips tillbaka till någon som bjuder på så mycket som du gör.

  När du satt ljuset, starta din iPhone med iOS 7 (fungerar säkert med andra telefoner också).
  Starta den sällan använda appen “Kompass”.
  Dra skärmen till höger, nu har du ett vattenpass som visar vinklar.
  Håll telefonen ovanpå ditt blixthuvud och anteckna sedan vinkeln.

  En ny funktion som jag tipsade om i mitt lilla inlägg inför iOS 7 lanseringen tidigare i höstas – http://veracity.se/blog/2013/09/lite-blandade-ios-7-tips/

 • Stefan Tell 6 november, 2013, 00:28

  Tack för tipset, den funktionen har jag aldrig använt. Ska prova. Profoto kanske kan bygga in iOS 7 helt enkelt? :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.