≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Gruppbild med en beautydish

Gruppbild i trappa med en blixt och beautydish. Fotograf Stefan Tell

Fotografera grupper med människor är inte något som står speciellt högt upp på min lista över saker jag tycker är roligt eller att jag är speciellt bra på, men frågan dyker upp då och då, så det är lika bra att klura ut enklaste sättet att lösa det på.

I det här fallet var det en gruppfotografering som vi kunde göra i Konstakademiens stora trappa, så halva jobbet var på något sätt gjort redan. Fin miljö och en rejäl trappa. Säga vad man vill om att trappor ofta är stereotypen för trista gruppbilder, men det finns en stor poäng att ställa upp personerna i en trappa.

Sen att det fanns lite allmänljus jag kunde använda i rummet och att det räckte med en blixt för att ljussätta hela gruppen på nio personer på ett bra sätt skadade inte. Det gjorde att allt gick fort och smidigt, för med gruppbilder är hastighet viktigt, folk tröttnar snabbt på att posera och börjar göra annat än att se glada ut.

gruppbild-i-trappa-utan-blixt-före-ljusmätning

Såhär såg det ut utan blixt. ISO 200, bländare 4 och slutartid 1/40 sekund.

Jag använde en Nikon D800 med ett 24-70/2.8 utzoomat till 24 mm för att komma nära och få med rymden i rummet samtidigt, fördelen blir ju att skärpedjupet är mindre viktigt också, alla blir skarpa även vid bländare 4.

bakom-kulisserna-gruppbild-i-trappa-beautydish

Gruppbilden skulle också vara i svartvitt, något som förenklar saker på många sätt, speciellt att man inte behöver bry sig så mycket om blandljus utan kunna kombinera befintligt ljus med blixtljus lite som man vill utan att tänka på färgtemperatur och olika ljuskällor.

Jag gjorde enklast möjliga ljussättning som ändå gav lite kontrast åt ljuset, började med en testbild där jag stegade mig ner till 1/40 s för att få detaljer i hela bilden, sen upp med en Profoto D1 som hade en vit beautydish på.

Mitt favoritstativ, Manfrotto 420B stod precis bakom mitt kamerastativ vilket gjorde att jag lätt kunde se hur ljuset skulle falla. Och speciellt också se att ingen hamnade i skugga. Fast det är en så typisk grej som just gruppfotografering i trappa löser automatiskt. Bara ingen står ivägen för någon annan är allt bra.

mindre-gruppbild-i-trappa-med-en-blixt

När vi ändå hade trappan, kameran, blixten och personerna på plats kunde vi lika gärna passa på att göra några mindre gruppbilder av olika i företaget.

Allt som allt kanske den här delen av fotograferingen tog fyra minuter, från inkoppling av blixt till en grupp som gick därifrån nöjda med sin prestation. Mycket mer tid än så bör inte en gruppfotografering ta, annars kommer man sitta i efterhand och sucka åt att alla ser så uttråkade ut och inte tittar in i kameran.

För att vara någon som ibland försöker undvika gruppbilder har jag ändå lärt mig några saker. Ett: det måste gå fort. Två: Krångla inte till det. Tre: Jobba stötvis, få gruppen entusiastisk, fotografera massor med bilder, kolla snabbt igenom samtidigt som du säger åt alla att ta en liten paus, sen på igen för att behålla energin. Folk tröttnar som sagt snabbt och det är fantastiskt hur ofta folk INTE tittar in i kameran även om det kanske är det enda de behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att fotografera fler än en i taget har jag förvånansvärt nog ett par olika inlägg om gruppfotografering med olika lösningar.

Och som alltid, klicka gärna Gilla eller dela inlägget med vänner. Tack.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.