≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Enklaste fotostudion hemma

fotografera-barn-i-deras-naturliga-miljö

Jag har barn och jag har en fotostudio och jag har jättebra kameror med superbra objektiv och blixtar och ljusformare, men ändå är majoriteten av bilderna på mina tagna med en iPhone och “bildbehandlade” av Instagram.

Det är väl som det är med bagarens barn, eller skomakarens, att bara för att man är fotograf betyder det inte att man ser till att det finns bra bilder på barnen. Det konstiga är ju att det inte är så svårt att fixa i ordning en enkel hemmastudio och ta lite roliga bilder utan att det ska behöva vara ett stort projekt.

Kanske blev jag lite avskräckt av senaste gången vi försökte samla alla barnen i min fotostudio för en otroligt enkel julkortsfotografering. Det gör jag inte om. Inte så i alla fall, trots kex och andra mutor slutade det såhär glatt.

Vad gör man då för att få tvillingar och deras storebror att samlas i sökaren?

tre-glada-barn-tvillingar-fotograferade-i-hemmastudio

Jag fick helt enkelt ta med studion till deras naturliga miljö, där de trivs, och ett ställe de inte försvinner ifrån så fort man tar upp kameran – matstolarna. Nu är de rätt bra på att klättra ur dem och stå där vinglandes, men med en underhållande mamma och lite hårt bröd fick jag några minuter.

bakom-kulisserna-hemmastudio-från-sidan-utan-blixt

Just den helgen hade jag lite utrustning hemma efter ett jobb på fredag eftermiddag, en Profoto AcuteB 600R och ett bomstativ (mitt favoritstativ förresten), och ett litet blixtparaply med vit insida (som jag aldrig har använt tidigare, tror jag).

Det räckte gott och väl, speciellt bra var det med ett bomstativ så jag kunde ha blixten precis över och framför dem utan att behöva få med stativet i bild. Enklaste sättet att ta en gruppbild där ingen hamnar i skuggan är ju att ha blixten i mitten.

testbild-naturligt-ljus-utan-blixt-hemmastudio

Det var en vacker dag ute vid lunchtid, och förutom sol genom fönstren reflekterade det vita huset bredvid rätt mycket ljus rätt in i bilden, lite som upplättning.

De två bilderna ovan är utan blixt med samma inställningar som de tidigare. Jag höll mig mellan 1/100 s och 1/200 s och bländare f/5.6 på ISO200.

Exakt vilken effekt blixten var inställd på minns jag inte, men jag provade mig fram till blandningen av blixtljus och befintligt ljus kändes lagom, bakgrunden (eller snarare rummet) får ju gärna vara så ljus som den kändes då.

hemmastudio-med-en-blixt-på-bomstativ

Det fina med IKEAs barnstolar, förutom att de håller modellerna på plats och är väldigt billiga, var att den lilla vita matbricka de har blev som en liten reflexskärm och gav aningens upplättning underifrån. Ytterligare ett säljargument.

porträtt-av-barn-med-en-blixt-hemma

När de ändå sitter där i sina stolar kan man tillämpa ett annat trick: gå runt din modell, som gör att man enkelt kan variera bilderna utan att behöva lägga tid på att mixtra med ljus och inställningarna.

porträtt-av-barn-som-sitter-i-barnstol

Nu vet jag inte om det går att göra om denna bedrift en gång till, det kanske bara var nyhetens behag som gjorde att de var fascinerade av hela cirkusen runt dem? Nästa gång ska jag nog inte krångla till det med så stor utrustning (relativt sett) utan kanske utforska möjligheterna med Speedlights?

Det krävs ju inte så mycket kraft av blixtarna direkt, och en liten kamerablixt kan man t ex ställa på bordet med ett mindre stativ och uppnå samma effekt.

När storebrorsan som nu är fem var ungefär i tvillingarnas ålder blev studiofotograferingen mer kontrollerad, fast då var det bara en att hålla reda på. Det vore kul att göra något mer avancerat än en hemmastudio, men sannorlikheten att alla tre vill samma sak samtidigt är väldigt liten.

Nu fotograferar inte jag barn i jobbet, men om du letar efter en barnfotograf finns det lite tips med länkar i ett gammalt inlägg.

Nästa steg i min utveckling borde väl bli att faktiskt framkalla lite bilder, kanske t om göra ett fotoalbum. Saker som jag är otroligt dålig på.

5 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.