≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Mitt favoritstativ för blixt

Mitt favoritstativ för blixt och annat inom ljussättning, Manfrotto 420b. Fotograf Stefan Tell

Det här är nog det stativ som jag alltid använder, nästan. Manfrotto 420B heter det och är ett bomstativ som antingen kan fälla ut en bom eller bli ganska högt, 392 cm om man ska tro deras specifikationer.

Vikten på det hela är 2,7 kg vilket man kanske inte alltid släpar med sig på alla jobb, men när jag ändå har med mig en Profoto AcuteB 600R som väger betydligt mer med sladd och lamphuvud är det värt besväret.

Det är ungefär såhär jag brukar använda det mest när jag är ute i fält (t ex när jag fotograferar Anna Höglund i höstljus, eller när jag byter plats på solen för inomhusporträtt), med en batteriblixt istället för sandsäck fäst vid benen och någon slags reflektor på lamphuvudet i toppen. I min fotostudio blåser det inte, så det är bara om jag använder bommen utfälld en bit som jag behöver något motvikt då.

113 cm ihopfällt gör att det går ner i en lagom stor stativväska eller inte krånglar till det i bagageutrymmet på en taxi. Köp gärna till några snoddar eller små spännband som du alltid har på stativet för att kunna tynga ner det med kameraväskan eller något annat du hittar på plats.

Det kostar under 2.000 kr inklusive moms för närvarande och är värt varenda öre, finns i de flesta butiker som säljer studioutrustning. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska köpa ett till eller kanske investera i ett mindre flyttbart C-stand som då får stanna i studion, de har ju sina fördelar också även om de är tunga.

6 comments… add one
  • Fredrik 5 november, 2013, 17:28

    Efter att ha läst ditt inlägg såg jag detta stativ på scandinavianphoto… Klämde och kände och insåg att jag behövde en sak till… :)

  • Stefan Tell 6 november, 2013, 00:27

    Grattis, men den där listan på saker man vill ha tar aldrig slut. Nu har du i alla fall ett väldigt bra stativ, även om det kanske inte alltid är så mobilt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.