≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Begagnade fynd

Profoto ProBox. Fotograf Stefan Tell

Att köpa ny utrustning är ju alltid lika roligt, men det mesta är ju oftast precis lika användbart om det haft en tidigare ägare. Det mesta, inte allt såklart.

Jag har alltid en liten önskelista med fotoutrustning som jag kollar igenom då och då, allt är inte något jag måste ha, men hittar jag det begagnat till ett vettigt pris känns det dumt att inte slå till. Alternativen är att inte köpa det alls, eller köpa det betydligt dyrare någon annan gång, hur kul låter det?

Scandinavian Photo

Senast var jag inne på Scandinavian Photos begagnatavdelning på nätet där det fanns en Profoto ProBox till drygt en tredjedel av nypriset. Kanske inte den studiopryl jag verkligen måste ha, men när jag kan spara fem tusen kronor bara sådär?

Fotosidan

Massor av fynd, men samtidigt också alldeles för många som tror att begagnat är nypris minus en tusenlapp. Jag har sålt lite saker där och sätter man rätt pris hittar de en köpare väldigt fort. Annars kan annonsen ligga kvar väldigt länge.

Procenter

Här finns också en rätt bra och uppdaterad lista på begagnad studioutrustning till bra priser, allt från stativ och reflektorer till studioblixtar och kameror. Jag har köpt lätt slitna saker av dem många gånger, t ex en Profoto ringblixt som fungerar alldeles utmärkt och en lite bucklig Magnum-reflektor som fungerar minst lika bra som en ny, fast betydligt billigare.

Molanders

De har ett lite snävare urval av begagnade produkter, men kanske inte de vanligaste märkena. En hel del mellanformat och storformat dock.

Goecker

Även dessa har en bra begagnatsektion, med ett stort urval av allt från studioblixtar till objektiv och annat man kan behöva.

Det bästa med begagnat

Om man jobbar som fotograf är det såklart en helt annan kalkyl än om man ska betala för sakerna med surt skattade pengar. Jag kan alltid räkna hem en investering om den känns vettig, sen är ju olika saker olika prisvärda. Vissa saker jag har köpt och knappt använt har kanske inte varit så vettiga, men andra saker har betalat sig redan på första eller andra uppdraget de har använts.

Köper man bra grejer i hyfsat skick begagnat kan man oftast sälja dem till ungefär samma pengar om man inte tyckte att de passade. Köper man nytt blir det alltid en förlust bara genom att gå ut genom dörren.

Jag har nog skrivit om det här förut, och en snabb skumning av de inläggen visar att kanske hälften av min fotostudio består av saker jag köpt begagnat. Det blir totalt rätt många tusenlappar jag har sparat genom att bara hålla lite koll på begagnatmarknaden.

Sälj sånt du inte använder

Det här har jag varit rätt dålig på senaste tiden, kanske för att jag varit pappaledig och inte gjort någon genomgång av vad jag använder och vad som bara samlar damm. Men skulle jag ta mig tiden att fundera på alla prylar jag har i studion och om jag verkligen kommer använda de sakerna närmaste året kan jag säkert få ihop en hyfsad lista på saker jag skulle kunna sälja.

Visst, ibland är det så att man inte använder allt så ofta, men när man behöver dem är de ovärdeliga. Eller så sparar de väldigt mycket tid, eller gör den där speciella idén genomförbar istället för superkrånglig.

Istället för att hyra

Har man tillfälligt behov av någon speciell utrustning, kan det vara en smart idé att hyra det. Men det blir snabbt mycket pengar om det inte bara är för en dag eller två. Och det innebär tid för att hämta och lämna.

Köper man istället något begagnat till ett hyfsat pris och säljer det när man är klar för lite mindre har det kanske blivit en bättre affär än att hyra utrustningen. Det förutsätter såklart att det inte är superunik utrustning som tar en evighet att få såld, men för det mesta kan det vara ekonomiskt.

Det var nog det jag ville få ur mig idag.

Har du tips på andra ställen på nätet som har bra begagnade saker får du gärna skriva en kommentar, det är alltid kul att spara pengar.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.