≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

700 inlägg om fotografering

profoto-d1-250-air

Mitt första inlägg på den här bloggen skrev jag 2008-04-12 och döpte det till “Blogga. Varför börja nu?“. Det var inte speciellt spännande och jag hade faktiskt ingen direkt plan för hur den här bloggen skulle utvecklas, eller varför jag gjorde det. Kände nog bara att det vore kul och skulle kanske ge något slags resultat (hade inte ens lärt mig att döpa om mappen för inlägget, så den heter “hello-world”).

Sen skrev jag 699 inlägg efter det och här är vi nu. Alla handlar inte om fotografering, men väldigt många. Använd sökfunktionen eller etiketterna/taggarna för att hitta relaterade inlägg om du letar efter något särskilt.

Mer än fem år har gått och jag har lagt ner tusentals timmar på att samla material, skriva inlägg och sprida innehållet till de som kan vara intresserade.

Det började som sagt utan någon direkt plan, men har mer och mer blivit ett utlopp för att visa upp porträtt och andra bilder jag tagit, tillsammans med lite samlad erfarenhet av många år som fotograf och väldigt många år som egen företagare.

Jag har väl en liten lärare inom mig som inte riktigt kommit ut, men det är samtidigt ett otroligt bra sätt att lära sig själv genom att tvingas formulera hur man tänkte när ett visst problem skulle lösas.

Bloggen har nog inte varit lönsam om man räknar i kronor och ören, men det är otroligt givande och roligt att få dela med sig och få respons på saker. Apropå respons verkar stora delar av bloggvärlden lida av en ökad tystnad, det är inte många kommentarer här tyvärr, men desto mer på Facebook som tur är.

Följer du mig inte redan på Facebook vore det roligt om du började.

Nu ska jag fortsätta jobba, men skriv gärna en kommentar, här eller på Facebook, om du har tankar om vad jag kan skriva mer om.

6 comments… add one
 • Wilhelm 23 oktober, 2013, 10:32

  Hej Stefan,

  Lat mig vara forst att gratta dig! Jag maste ha hittat den blogg for nagra ar sen och njuter fortfarande lika mycket av att lasa den. Kommer ibland tillbaka till lite aldre “posts” for att att checka ljussattning, etc. Otrolight larorikt!!

  Ha en bra dag!
  Wilhelm

 • Hanna 23 oktober, 2013, 11:54

  Hej Stefan!
  Jag har läst din blogg i snart ett år och tycker verkligen den är superbra – du är en stor inspiration! Jag har inga blixtar, eller studioutrustning utan endast kör med min Canon speed light och reflexskärm. MEN jag skulle vilja utvecklas!
  Om man vill skapa sig en fotostudio, vad tycker du man ska införskaffa det första man gör ? Ska man köpa ett sånt där billigare studioset för några tusenlappar ? Ska man köpa något dyrare för att inte kasta pengarna i sjön? ( Jag är någon som vill investera i att bli professionell fotograf som jobbar mycket ute hos kund.)

  – Hade varit kul med ett inlägg som handlar om just det. Vad man ska köpa, vad man ska undvika, och även veta hur du utvecklades i början innan du blev en sådan rutinerad fotograf som du är idag. Misstag, dumma köp etc. Ett blogginlägg för nybörjare helt enkelt!

  Förresten om du inte redan har det, så borde du starta fotokurser i ljussättning och annat! I så fall är jag en given elev. Jag älskar din kreativitet och hur du löser situationer på plats, har inte hittat någon annan blogg som är så lärorik och uppfinnesrik som din !
  Tack för hjälpen!

  Hälsn,
  Hanna

 • Timo 23 oktober, 2013, 14:57

  Jättebra blogg som jag älskar att läsa! Otroligt bra och en stor förebild är du!

 • Stefan Tell 24 oktober, 2013, 10:40

  Tack för kommentarerna, jag måste hitta på saker att fira så ni skriver dem :)

  Jag ska fundera på hur man skulle kunna lägga upp någon slags “så startar du”, det är alltid knivigt att hitta rätt nivå och inte bli för bladdrig. Men, bra idé, ska tänka på det ett tag.

 • Hanna 24 oktober, 2013, 16:53

  Ja, fundera extra mycket på de där fotokurserna.. (Då kan du ju på sätt och vis få lite betalt för alla timmar du lagt på bloggandet !) Och pedagogik har du ju i dig. Trevlig helg!

 • Stefan Tell 30 oktober, 2013, 10:10

  Jag funderar hela tiden, men så mycket mer blir det inte. Vi får se…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.