≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Något i förgrunden

enkel-bokeh-i-förgrunden

När jag fotograferar evenemang av olika slag, allt från invigningar till presskonferenser eller ibland workshops brukar bilderna efteråt rätt ofta kännas väldigt snarlika. I uppdragen ingår ofta att få med viktiga personer på bild, men står de vid samma podie eller på samma plats i rummet blir bilderna lätt otroligt lika. Och trist.

Kunden kanske är nöjd med att ha fått med alla de ville ha med, men det är något lite tråkigt att leverera saker utan variation. Om det inte nödvändigtvis ska vara exakt på det viset, men så brukar det inte vara.

Då kan man alltid slänga in det gamla tricket “ha något oskarpt i förgrunden” och det fungerar nästan alltid, förutsatt kunden inte tror man har klantat sig.

klädhängare-i-metall-för-bokeh

De två bilderna ovan är från ett rum på Grand Hotel där jag var inhyrd av en engelsk branschtidning för att dokumentera ett frukostmöte med smarta människor. Det blev som sagt många bilder som såg exakt likadana ut, folk som stod rakt upp och ner framme vid scenen och pratade. Vissa gestikulerade lite så det blev lite intressant, andra var mer som statyer.

Det fina med det här rummet var att det fanns en stor klädhängare i någon kopparfärgad metall, och siktade man med teleobjektivet mellan stängerna blev reflektionerna av ljuskällorna i metallrören fina bokeh-bollar som gjorde en annars ganska platt bild aningens roligare.

invigning-bologna_Lena-Adelsohn-Liljeroth

Nästa exempel, som inte är fullt lika smart, men ok, är från invigningen av barnbokmässan i Bologna där Lena Adelsohn Liljeroth var en av alla som stod på scenen. Där fanns inga klädhängare, men väl en svensk flagga som jag kunde fotografera lite genom. Kanske inget sensationellt, men det livar i alla fall upp bilden aningens och erbjuder någon slags variation.

På liknande tillställningar funkar det också att rama in med publiken för att variera det som annars kan bli exakt samma motiv om och om igen.

Detta tycker jag är en bra sak att ha i bakhuvudet, som en “note to self” återigen, den där checklistan som verkligen kan hjälpa till ibland. Ju mer man tänker på såna saker, desto fler beprövade bildidéer och lösningar har man med sig när man väl står där med kameran i hand och tidsbrist i bakhuvudet.

1 comment… add one
  • Olivia 9 september, 2013, 16:20

    Eller hur. Förgrunden är viktig.
    Grymma bilder!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.