≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Produktfotografering med tydligare kanter

produktfotografering-tydligare-kanter-med-mer-kontrast

Fotografera produkter mot vit bakgrund är alltid efterfrågat av kunder, ibland ska de användas i en webbshop eller i en katalog, men just enkelheten med att ha produkterna frilagda mot vit bakgrund (behöver inte ens vara med banor) gör att den typen av uppdrag är ganska vanliga.

Ett av problemen kan vara att vita produkter kan försvinna lite mot den vita bakgrunden. Man vill gärna som fotograf ha den så vit som möjligt för att minimera retusch och friläggning i efterhand, men det gör också att det finns en massa ljus som måste hanteras för att allt inte ska bli platt och trist.

Som tur är brukar det vara rätt lätt att fixa detta.

produktfotografering-utan-ljusavskärmare-flaggor

Såhär såg den vita plastprodukten ut importerad till Lightroom, en vit saltburk mot vit bakgrund. Ljuset är ganska platt för att passa en mängd olika förpackningar jag fotograferade åt min kund som skulle använda den till deras e-handel.

produktfotografering-bakom-kulisserna-fotostudio-2

Kunden ville som sagt ha alla produktbilder mot kritvit bakgrund, och med en liten spegling undertill så det passade deras layout på webbshoppen.

Just speglingen kommer från en mjölkvit plexiglasskiva jag lade ovanpå en vit pannå som jag använde som produktfotobord för denna produktfotografering. Storleken på plexiglasskivan behöver inte alltid vara så stor, om man ändå ska retuschera bort allt runtomkring.

En helt genomskinlig glasskiva eller plexiglas funkar också, men kontrollera så det inte blir dubbla reflexer (en på ovansidan av glaset och en på undersidan) vilket kan vara lätt hänt och inte så snyggt.

Allt står på sågbockar som jag tycker är enklast att jobba med, så slipper man ha ett stort produktfotobord som måste packas ihop och ta plats. Behöver man ett större bord lägger man helt enkelt något större på sågbockarna.

Ljussättningen använder i detta fall tre blixtar. Två softboxar, en från vardera sida rakt mot produkterna och en högt uppifrån mot den vita bakgrunden.

Anledningen till att bakgrundsljuset är rätt högt upp är för att jag vill att bakgrundsljuset ska studsa från en sådan vinkel ned på det blanka plexiglaset. Då blir det vitt och bra utan att ljus studsar direkt in i objektivet och förstör kontrast.

produktfotografering-med-ljusavskärmare-flaggor-bredvid

För att göra produkten mer tredimensionell placerade jag en svart kartongbit på vardera sida om plastförpackningen, i detta fall två A4-stora svarta kartonger som vikts på längden för att kunna stå själva.

Svart pannå funkar också bra, kan antingen vikas (glöm inte att skära ett streck med mattkniv eller skalpell där du ska vika först, så vecket blir snyggt och rakt) eller lutas mot något eller hållas upp av piprensare eller stativ.

Dessa två enkla och billiga ljusavskärmare räcker bra för att öka kontrasten kring kanterna på produkten. Funkar på samma sätt om man skulle fotografera något luddigt där man vill få kanterna tydligare, eller glas för den delen om man vill ha mörkare kanter mot en vit bakgrund.

produktfotografering-med-ljusavskärmare-flaggor-närmare-kameran

Vill du ha kanterna på produkten tydligare, ställ ljusavskärmaren närmare produkten eller som i fallet med bilden ovan, lite närmare kameran, så den täcker mer av produktens sidor från ljus som kanske studsar runt i lokalen.

produktfotografering-bakom-kulisserna-fotostudio

Såhär såg det ut i fotostudion när jag fotograferade alla produkter för webb-butiken, det första man bör göra är att ta en testbild på den minsta produkten och den största för att se om samma ljussättning fungerar till alla. Prova gärna också med de du tycker avviker från det normala, t ex en glasburk kontra en chipspåse eller något väldigt ljust eller väldigt mörkt.

Verkar allt få plats på fotobordet och fungerar med samma ljussättning utan direkt modifieringar är det bara att köra sen. Det sparar enormt mycket tid om man kan hitta minsta gemensamma nämnare för ljussättningen.

Glöm inte heller att ta några bilder som de ovan för att dokumentera hur du ställde upp ljussättningen, gärna ett diagram såklart där du har med effekt på blixtarna och allt som känns nödvändigt för att kunna återskapa fotostudion.

För sannolikheten att kunden återkommer och vill ha fler bilder i exakt samma stil är förhoppningsvis stor om de var nöjda med första omgången. Då är det trist om det ska ta flera timmar att hitta tillbaka till de perfekta inställningarna.

Den här tekniken med att få tydligare kanter fungerar såklart även om man använder ett fototält, men då kanske det bara blir lite trångt.

Det var många ord om hur mycket bättre det kan bli med två svarta pappbitar.

Prova samma metod för studioporträtt

 

Glöm heller inte att följa mig på Facebook om du inte vill missa fler fototips och annat som kan vara läsvärt.

Klicka på någon av ikonerna nedan för att gilla eller dela. Tack.

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 10 juni, 2013, 19:13

  Tack Stefan för att du delar med dig tips & trix. Guld värt för mig! Läser din blogg men lämnar inte alltid avtryck!

 • Ingemar Edfalk 10 juni, 2013, 23:56

  Hej Stefan! Har du provat Lastolites high-light bakgrunder för detta? Löser inte alla problem men förenklar rätt så mycket. Tycker jag iaf.

  /Ingemar E

 • jonas 18 september, 2014, 21:48

  bra tips med tydlig skyllnad! det här ska jag lägga på minnet. tack! :)

 • Philip 7 januari, 2017, 15:48

  Tack för tipsen, mycket bra att ha med sig : )