≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Gå runt din modell

Pressbild. Fotograf Stefan Tell

Här är ännu en punkt jag borde skriva upp på min checklista, en vacker dag kanske jag har en som jag kan plasta in i och lägga i kameraväskan? Jag kom på att det var rätt smart, och enkelt gjort, en dag förra året då jag skulle fotografera pressbilder av en chef utomhus i Stockholm.

Problemet var att det regnade. Det sköna var att de satt i ett hus där andra våningen stack ut lite och gjorde så det fanns tak över delar av deras gatuplan. Mannen jag skulle fotografera porträtt av hade nog inga problem med regnet, men en modell med blött hår är ganska svår att retuschera torr, så jag ville hålla honom under tak.

Eftersom han skulle vara under tak reducerades antalet möjliga platser vi kunde använda och fotografera på, det här var en sån dag jag inte var smart nog att ta med ett paraply, så vi fick nöja oss med att vara under det överhängande taket.

Pressbild. Fotograf Stefan Tell

Det enklaste var att låta honom stå under tak men tillräckligt nära bar himmel så det fanns bra ljus, en reflexskärm undertill gjorde ljuset den där molniga och regniga dagen rätt skönt.

Om han står stilla på samma plats fick jag gå runt honom för att variera bilden, och det funkar faktiskt otroligt bra. Man behöver inte alltid hitta ett antal olika vinklar som är perfekta, eller kanske, det är ju bra om man gör det, men cirkulerar man runt sin modell kan man snabbt få en massa varianter som kanske blir bättre än den man började med. Och det tar inte många sekunder.

De första två bilderna i detta inlägg står han på exakt samma ställe, han vrider såklart på sig för att ha kroppen och blicken mot kameran.

Porträtt. Fotograf Stefan Tell

Samma sak gäller med dessa två, tagna några meter från de första bilderna men med något som känns som en helt annan innerstadsmiljö.

Porträtt. Fotograf Stefan Tell

Den här lyxen har man inte i fotostudion på samma sätt, där är man oftast begränsad från vilken vinkel man har satt ljuset, men utomhus går det att utforska alla vinklar, vissa blir röriga med trist och platt ljus, andra kanske överraskar med något kul?

Det här tipset brukar jag använda oftast när det är pressbilder som ska fotograferas och man kanske har lite mer tidpress än vanligt. Istället för att lägga all tid på att vandra runt från ställe till ställe som man har rekat innan, eller hittar allt eftersom, kan man ge sig själv lite mer att välja från genom att få fler typer av motiv och bakgrunder från färre platser att lägga tid på.

Anledningen till att jag skriver ihop de här tipsen är väldigt mycket för att komma ihåg dem själv, varje gång jag har ett uppdrag och kommer på något smidigt sätt jag löste ett liknande jobb på känns det alltid bra. Att man faktiskt lär sig, inte bara av misstagen utan även av sånt som lyckats.

Sen skulle man kunna dra det här till sitt yttersta och göra något i stil med en sån där produktsnurrning, bara placera den man ska fotografera t ex mitt på ett torg och ta bilder från alla riktningar. Kanske blir inte alla bra, men säkert fler än en.

Om du gillade det här, klicka gärna Gilla och skriv en kommentar (antingen till Facebook eller på bloggen), sånt blir jag alltid glad av. Tack.

8 comments… add one
 • hanna pohjola 17 juni, 2013, 15:29

  Jag läser ofta dina reflektioner, det är så generöst att du delar med dig! Jättebra tips!

  • Stefan Tell 18 juni, 2013, 23:17

   Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar, det är alltid uppskattat.
   Har du något du undrar över får du såklart gärna höra av dig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.