≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fuji X100s – första intrycket

Fuji X100s i snabbtest, tvillingar bakom fönsterruta. Fotograf Stefan Tell

Jag köpte en Fuji X100s till slut. Det var en blandning av flera års letande efter ett komplement till mina systemkameror (Nikon D700, D600 och D800) som har tagit mig alldeles för många timmar av funderande och läsande av recensioner.

Min erfarenhet av kompaktkameror är minst sagt dålig. Jag har aldrig riktigt gillat dem. Nu har jag såklart inte testat alla, men de har alltid hamnat i en låda till batteriet laddat ur helt och sedan glömts bort. Problemet är nog att jag alltid jämfört dem med systemkameror och deras prestanda. Kanske fel?

Men nu, efter några dagar, och några hundra bilder, är jag väldigt nöjd. Jag är ingen kameratestare, men här är i alla fall vad jag tycker om X100s efter bara några dagar. Kanske kan vara intressant för några med någon slags recension?

Fuji-X100s - kort recension, bild av pojke på gunga i träd. Fotograf Stefan Tell

Fuji X100s är snabb

Vad jag förstod av Fuji X100 var att den kanske inte var en så snabb kamera som jag kände att jag ville ha, men enligt de flesta som sedan testat uppföljaren X100s så har den blivit snabbare på allt och mer lätthanterlig. Så bra som första modellen borde ha varit, verkar vissa tycka.

De tester jag har läst har alla varit överväldigande positiva, t ex Ken Rockwell (som jag av någon anledning gillar, kanske inte bilderna, men språket), Zack Arias (lite ansträngd vinkel, men man förstår att han gillar den), Strobist (han har verkligen skrivit spaltmeter om den här kameran och hur den ligger i linje med hans tanke om att packa mindre prylar, speciellt intressant som familjekamera när man t ex flänger runt med tvillingar om dagarna).

Snabb autofokus

Bilden ovan, på äldsta sonen i en gunga, är otroligt skarp. Jag blev faktiskt förvånad att den satt på första försöket. Ok, det är precis när han står (sitter) stilla i luften för ett kort ögonblick, men ändå. Det är ingen systemkamera med ett snabbt objektiv. Bara vanlig autofokus, AF-S, och lite tålamod.

Fuji X100s, snabbtest med panorering av barn på gunga. Fotograf Stefan Tell

Efter bara några dagar med springande barn, gungande barn, otåliga barn, trötta barn och rent generellt, barn som aldrig är stilla, har jag gillat att kameran är snabb att starta, hittar fokus snabbt för det mesta, lätt att lära sig grundfunktionerna i, lätt att hitta rätt bland knapparna och för det mesta tar bra bilder.

På den andra bilden med en annan gunga växlade jag till följande autofokus, AF-C, som beter sig lite annorlunda än jag är van vid med Nikon-kameror, gick det otroligt smidigt både att växla till det läget och följa rörelsen med kameran. Nu tog jag några bilder som var skarpare än denna, det gick, men den här blev finast.

Växlar man till flerbildsläget kan man ta ganska många bilder i förvånansvärt rask takt för en kamera av denna typ, sen sparar den bilderna i vad som känns som en evighet men man kan titta på mindre versioner rätt snabbt, så det är bara att vänja sig antar jag. Provade med ett otroligt gammalt och säkert superlångsamt SD-kort jag hade liggande, då tog det fånigt lång tid att spara bilder, så hyggligt snabba minneskort har man nog nytta av.

Lätt att ändra AF-typ

D700 har ett bra reglage nära objektivet där man växlar mellan AF-S, AF-C och manuell fokusering, det tog de bort på D800 vilket jag tycker är lite synd, men Fuji X100s har det reglaget på precis rätt ställe. Så det är lätt att växla mellan autofokus för lugnare situationer och när man vill följa rörliga mål, så att säga. Manuell fokusering har jag inte använt ännu, brukar sällan göra det heller.

Fuji X100s testad hemma med tvillingarna. Fotograf Stefan Tell

Apropå autofokus är det också enkelt att flytta runt fokuspunkten i läget AF-S. Kanske är det aningens smidigare på en D700/D800 men helt ok ändå på X100s. Just D700 täcker nog lite mer av ytan med sina valbara fokuspunkter, D2X täckte ännu mer ändå. Men den hade ju DX-sensor, och sånt spelar roll har jag läst.

Men det räcker bra för att kunna fokusera ungefär där man vill utan att behöva fokusera och sedan komponera om. En metod jag övergav för många år sedan då det allt som oftast missar fokus lite retligt av naturliga skäl.

Snabb uppstart av kameran

Bilden ovan är inte bara tänkt som illustration av fokuspunkter utan även att som kamera med snabbt uttråkade modeller måste den helst vara snabb att använda från avstängt läge. Det finns inget så lättretligt som tvillingar vid ett matbord innan lunch, och att kunna ta upp den och snabbt ta en bild innan ögonblicket försvinner känns väldigt viktigt för en kamera rent generellt. Om man inte fotograferar träd t ex.

Av de kameror som inte varit någon form av snabb spegelreflexkamera har detta alltid varit min upplevelse, att det tar en evighet innan den klarat av uppstart, kommit igång, blivit varm, hittat fokus och slutligen låtit mig ta en bild. Nu har jag inte testat så värst många sådana kameror, men ändå. Då tar jag hellre med mig en större kamera och slipper missa en massa eller känna mig hindrad av kameran.

Det tråkigaste som finns när man t ex fotograferar barn är när de har hunnit lämna bild innan ens kameran är klar för att föreviga dem. De har ju en förmåga att känna på sig när man vill att de ska vara på en viss plats, och sticker såklart.

fuji-x100s-test-närgräns-makro

Närgräns och makro

Jag har inte i huvudet vad det egentligen är för närgräns, någonstans lite närmare ska man slå över till makro-läget (vilket iofs är ett enkelt handgrepp) men jag ska kolla närmare på det, eller så lär man sig det förr eller senare intuitivt.

Så jag vet inte alltid om autofokusen protesterar med en röd rektangel i sökaren för att den inte kan hitta fokus av någon anledning som inte gäller närgränsen eller om man helt enkelt är för nära.

Fuji X100s, kort test av autofokus och skärpa i motljus. Fotograf Stefan Tell

Autofokus och kontrast och motljus

Av min korta tid med X100s har jag bara märkt att den kan krångla aningens lite med autofokus när det är motljus så det kommer in ströljus direkt i kameran (ganska lätt att avhjälpa med en så liten kamera genom att hålla upp handen och avskärma motljuset lite till dess den hittat skärpan) och när man försöker hitta fokus i skuggpartier där det är lite sämre kontrast.

T ex om det öga man vill få skarpt i ett porträtt är det som är i skugga, då tar det några fler försök. Kameran signalerar ibland grönt som om den har hittat fokus men sen är bilden lik förbannat oskarp. Varför har jag ingen aning om.

fuji-x100s-hyfsat-lätt-och-enkel-att-hålla

En hyfsat handhållen kamera

Att fotografera med en iPhone känns alltid lite fel, åtminstone för mig. Den är svår att hålla i samtidigt som man ska försöka hitta av tryckaren med ett finger och samtidigt försöka att inte darra på handen för mycket.

Att hålla i X100s med en hand känns ganska bra, inte optimalt då det inte finns ett handgrepp på samma sätt som det gör på de flesta systemkameror (som jag är mest van vid). De ville väl främst hålla kvar vid retrostilen antar jag.

Jag köpte även det lite fåniga, men otroligt praktiska, kamerafordralet i läder som man kan knäppa upp toppen på och låta hänga under kameran när man fotograferar. Då får åtminstone jag med mina normalstora händer ett litet extragrepp att ha något finger runt bredvid objektivet. Det hjälper till lite.

Sen är det väldigt smart att ha, tycker jag. Ett snabbt klick och kameran är skyddad när man slänger upp den på axeln för att hjälpa något barn som fastnat på en centimeterhög mattkant eller i ett hörn med hårda kanter där de alltid trivs bäst.

Fuji X100s - framkalla raw-bilder direkt i kameran till JPEG. Fotograf Stefan Tell

Framkalla bilder direkt i kameran

Bilden ovan på pojken som poserar vid cykeln under kraftledningen är framkallad direkt i kameran, några enkla val och sedan har man en JPEG-bild som ser helt ok ut. Kombinerar man det med ett SD-minneskort som klarar WiFi är det klart att leverera om man känner för det.

Jag har nog aldrig saknat att det inte finns WiFi-koppling i kameror, men här hade det varit kul. Kanske främst för att kunna skicka lite roligare bilder än från iPhone-kameran till Facebook eller Instagram ibland. Men det kanske går att ordna med någon SD-kortläsare till iPhone eller liknande. Ska undersöka, tips emottages tacksamt.

fuji-x100s_hårt-solljus-blå-himmel-lightroom

Fuji X100s och Lightroom

Mest som jämförelse gjorde jag även i ordning den snabbframkallade bilden i kameran fast i Lightroom. Skillnaden är inte gigantisk. Lade nog ner en halv minut ungefär för att få hjälmen lite mer orange (den är signalorange, så det är svårt att få rätt, nu blev den aningens bättre), gjorde himlen lite mörkare och mer mättad och gräset lite grönare, inget mer.

Det kanske går att göra i kameran det också, men så långt har jag inte kommit med den funktionen. Lightroom måste nog uppdateras till version 4.4 för att ha stöd för X100s, men sen fungerar allt som det ska. Det är möjligt, att det som med Nikons NEF-filer, kanske går att få ut mer av RAF-filer med Fujis egna program, men jag håller mig gärna till Lightroom för hela mitt arbetsflöde. Är lite osäker på om det finns kameraprofiler för X100s än, men det kanske dyker upp?

Vad jag gillar hittills med X100s

 • Startar snabbt från avstängd
 • Fokuserar förvånansvärt snabbt
 • Sparar bilder till minneskort hyfsat snabbt
 • Enkel att ha med sig, även om den inte alls är pytteliten
 • Filerna håller för att arbeta rätt mycket med i Photoshop/Lightroom
 • Sköna hudtoner
 • Bra reglage som styr det mesta (har dock inte lärt mig alla)
 • Bra sökare
 • Bra helhetskänsla
 • Snabb och bra direktframkallning i kameran

Några saker jag inte vant mig vid

De enda sakerna jag inte riktigt är kär i är väl att jag inte lärt mig att se lika tydligt vilken fokuspunkt som är aktiv, ibland syns det inte så bra som jag är van vid. Kanske för att de har grönt och Nikon har röd markering i sökaren? Är det ljust ute är det också rätt svårt att se fokuspunkterna i kameran. Tyvärr.

Sen är jag inte helt van vid att känslan när kameran hittat fokus inte är så tydligt som med de systemkameror jag brukar använda. Med en D700/D800 känns det liksom i fingrarna, kanske av AF-motorn, när den låst fokus. Inte riktigt så med X100s. Kanske en vanesak det också?

Samma gäller nog avtryckaren, att det inte är samma känsla att nu har jag tagit en bild som hos en systemkamera, fast det gäller för alla mindre kameror jag använt. Kanske är en millisekunds fördröjning eller att knappen inte är likadan. Jag lär mig säkert.

Greppet om kameran är inte lika bekvämt som en D700/D800, det hade räckt om de hade byggt ut ett litet tumgrepp så hade jag hållit den lite bättre, eller ett bättre grepp på framsidan av kameran, nu får man hålla i den aningens hårdare för att undvika känslan av att man ska tappa den. Fast det är inget jag oroar mig så mycket över, men ändå. En liten grej.

Retrodesignen kan jag tycka är aningens fånig, men med en kamera som funkar så bra som kamera kan det vara ok. Hade nog hellre haft en helt svart, men det spelar inte så stor roll. Egentligen.

Batteritiden. Det går åt batterier när man växlar mellan skärmar och pillar betydligt mycket mer än med en systemkamera. Det hade jag läst om innan, så jag köpte ett extrabatteri direkt för säkerhets skull. Ett mindre problem alltså.

fuji-x100s-barn-i-svartvitt

Varför köpte jag en Fuji X100s?

Bra fråga. Jag har som sagt letat runt länge, provat några alternativ till att släpa med en systemkamera, särskilt nu under pappaledigheten då det mest blivit iPhone-bilder direkt till Instagram. Ganska kul det också, kameran ligger ju alltid i fickan, men ändå något helt annat än när man lyckas med en “riktig” bild som man sedan kan jobba med i datorn och få fram det man hade tänkt.

Den är ju inte direkt billig, lägg till några tusenlappar så får man en fullformats Nikon D600 (utan objektiv iofs, men ändå). För mig som har fotograferandet som yrke blir det en annan sak, det är avdragsgillt som investering/kostnad och den kommer helt klart vara med mig på jobbet och tjäna in sitt pris flera gånger om under sin livstid, det är jag övertygad om.

För att svara på frågan, jag ville ta med mig kameran oftare och dokumentera barnen, familjen, ta de där bilderna man ser när systemkameran lämnades hemma, kunna ha något som hänger på axeln utan att det känns bökigt och sedan ändå ha så pass bra bildfiler med mig hem att jag kan arbeta med dem på samma sätt som jag arbetar med alla bilder i jobbet.

fuji-x100s_tvillingar-äter-citron

Allt detta känns det redan som min nya Fuji X100s kommer fungera utmärkt för, jag är redan nöjd med hur snabbt den går att starta ända fram till första bilden tas, nöjd med att jag hittar reglage som styr det mesta jag brukar justera under fotograferingar och nöjd med hur bildfilerna blir och vad jag kan göra med dem.

Kort sagt, jag är redan väldigt nöjd och tycker att fotografera utanför jobbet återigen känns som något roligt och enkelt, inte omständligt som kräver val av objektiv och troligtvis någon slags väska för att bära kameran i.

Det är en stor skillnad att ha med sig en mindre kamera på axeln, den är ju inte jätteliten, mot att jonglera barn och systemkamera vilket för mig har känts besvärligt med tvillingar och deras storebror. Vilket har gjort att kameran lämnats hemma, och det är ju trist när man hellre har den med sig.

Trodde först att jag skulle skriva ett snabbt test, men det blev en lång recension. Har du frågor eller synpunkter får ju väldigt gärna skriva en kommentar. Gärna tips på hur man använder den bättre om du själv har en X100s. Tack.

16 comments… add one
 • Suzannes 13 maj, 2013, 12:55

  Jag använder ett wifi-SD kort, Eye-fi, det gör att jag snabbt kan få upp allt på internet så därigenom kan jag publicera direkt på flickR. Har även testat nya Samsung Galaxy Camera och jag blev lite såld. Bra enkel kamera med Android och SIM-kort. Perfekt komplement till Systemkamera.

 • Magnus L 13 maj, 2013, 14:17

  Bra recension!! Har själv en Nikon D700 som är för tunga att släppa med sig i alla sammanhang. Hade jag inte köpt en Sony NEX 6 så hade det nog blivit em X100s. Fick förmånen att prova ett ex av X100s, de som fascinerade mig var att slutaren var knäpptyst!

 • Erik Birgerson 13 maj, 2013, 14:36

  Tack för en bra recension. Jag är i precis samma sits. Släpar med mig en 800 eller 700 överallt, även när det inte är jobb. Har plöjt massor och har sneglat på x100 men har som du nämner sett att den verkar vara seg ibland. Då verkar den här vara bättre. Sen kommer en Ricoh Gr i ny tappning, hur ska man kunna välja!? :-) Mvh Erik

 • Anders Hansén 14 maj, 2013, 22:51

  Hej Stefan,

  Kul att det blev en X100s. Jag harvar på med originalet och är faktiskt nöjd.

  Det som tagit mest tid för mig är att få närgränsen att sitta i ryggmärgen. Den är olika beroende på om man kör OVF eller EVF, vilket var förvirrande.

  Sedan har jag slagit på “Corrected AF Frame”, vilket är guld. Du får en extra AF-ruta som visar var AF-punkten hamnar på närgränsen, och kan sedan se om kameran satt fokus långt borta eller nära. Blir bortre rutan grön sitter fokus på oändligt, blir rutan närmre objektivet grön sitter fokus på närgränsen. Labba lite så kommer du snart till rätta med det och slipper bli överraskad av att kameran indikerar grönt, men har fokuserat bakom ditt motiv.

  Sedan jag kom tillrätta med det kör jag 90% OVF, eftsom sökarbilden i EVF hänger sig under bråkdelen av en sekund under fokusering. Funkar inte med barn.

  I övrigt har jag valt ND på RAW-knappen (“Q” på X100s), och självutlösare på fn-knappen.

  Stör mig på att man måste växla mellan extern och intern blixt i meny för att skon ska fungera, då jag kört en del med radiotriggers i solljuset. Hoppas det är åtgärdat på X100s.

  Blixtsynktid på 1/1000s tillsammans med en liten batteriblixt är verkligen en dröm. Nu vet jag att du kör monoblock, så det kvittar väl lite för dig – fast som lightkit är det grymt. Jag kör ibland ner min X100, en Lumiquest Softbox III, en SB600 med kardborrefästen + tre gelfilter (1/4 CTO, 1/2 CTO, 1/2 plusgreen) samt triggers i skötväskan. Tar noll plats, väger inget och räcker till det mesta. Fast frugan hånar mig…

  Kommer uppgradera till s när den kommer i svart. Vägrar byta ner mig till silver ;-)

 • Stefan Tell 15 maj, 2013, 12:59

  Tack för alla kommentarer,
  det har som sagt tagit otroligt lång tid att slå till efter alldeles för mycket efterforskning. Har köpt mer traditionella kompaktkameror förut men aldrig använt dem särskilt mycket. Den här kommer jag garanterat använda.

  WiFi-kort ska kollas upp, även en kortläsare till min iPhone som klarar SD-kort, med så enkel framkallningsmodul i kameran finns det inga skäl att inte kunna skicka bilder den vägen, de som inte behöver mer retusch dvs.

  Apropå nya modeller som alltid finns runt hörnet och verkar bättre tror jag nog kameratillverkarna lägger lite krokben för sig själva där. Varför köpa kamera X när kamera Y snart kommer och kanske är lite bättre ändå. Måste vara många som tänker så och bara väntar och väntar och väntar.

  “Corrected AF Frame” har jag också slagit på, smart grej som de verkar ha löst sedan tidigare modell/firmware. Vad gäller blixtskon har jag inte riktigt fattat hur den funkar, verkar inte vara så bra på att “väcka” mina Speedlights i alla fall, men utlöser gör den för det mesta. Så synktiden ska bli kul att utforska.

  Skulle nog ha valt svart om det fanns, tycker den ser lite fånig ut som sagt, men orkar inte vänta längre. Barnen hinner ju flytta hemifrån annars.

 • Tobias 15 maj, 2013, 14:51

  Tack för den recensionen. Du är på god väg att förstöra min privatekonomi ;-)

  En fråga: Jag förstod inte om du kom till någon slutsats vad gäller “Snabb uppstart av kameran”. Är den (hyfsat) snabb eller är den som en vanlig kompakt?

  • Stefan Tell 15 maj, 2013, 17:45

   Jo, direkt jättebilligt är det inte.
   Läste igenom stycket igen, och jag kanske virrade bort mig lite. Tycker i alla fall att den är väldigt snabb för att inte vara en systemkamera. Alltså inget jag hittills har känt hindrat mig att fånga saker som försvinner fort (t ex barn) eller tröttnar snabbt (t ex barn). Sen är den inte lika garanterat snabb som mina Nikon-kameror med snabba objektiv, fast det hade jag aldrig väntat mig heller.

 • Janne 26 juni, 2013, 13:50

  Jag är otroligt nöjd med min X100s och har med den överallt. Otroligt smidig kamera som tar fantastiskt bra bilder – även i dåliga förhållanden. Jag älskar den och håller med dig i princip allt utom retrodesignen – som jag tycker är lite charmig.

 • Stefan Tell 26 juli, 2013, 09:57

  Nu har jag haft med mig den på semestern, och jag är fortfarande nöjd. Visst, det är inte en systemkamera, vilket jag hade önskat vid några tillfällen, men smidigheten gör ändå att det blir riktigt bra. Och att den finns till hands.

 • Pernilla 3 augusti, 2013, 23:09

  Köpte denna kamera för 2 dagar sedan (har ännu inte hunnit sätta mig in i kamerans alla funktioner) och när jag hittade din recension visste jag inte om jag skulle våga läsa – ifall du var negativ – men jag läste så klart och blev lycklig! Känns som jag valt rätt! Kommer nog ta mer privata bilder från min vardag nu!

 • Leffe 12 december, 2013, 19:03

  Jag kunde inte motstå denna kamera heller. förutom att den är prisberömt så har den fått positiva recensioner överallt. Jag har dock inte testat den ännu därför att kameran ska bli en trevlig julklapp till mig själv. Jag undrar dock vilken mekanisk självutlösare man ska ha till den och vilken gänga i så fall.

 • Stefan Tell 16 december, 2013, 01:26

  Leffe, har aldrig använt fjärrutlösare av något slags till denna, men såhär skriver Cyberphoto i sin beskrivning; “Jag gillar också skarpt att avtryckaren har den gamla vanliga gängan för standard trådutlösare, vilket är mycket ovanligt idag. ”

  Sen hittade jag denna produkt som jag inte har en aning om hur eller om den funkar, men kanske värd att kolla upp:

  http://cms.kreativfotografi.se/index.php?page=shop.product_details&category_id=12&flypage=flypage_new.tpl&product_id=1619&option=com_virtuemart&Itemid=229&lang=se

  Hör gärna av dig och berätta hur det går. Efter jul alltså :)

 • Eva 11 januari, 2018, 23:18

  Tack för en bra artikel. Har själv en x100s som jag inte har lärt mig vad alla funktioner sitter än. Till exempel hur får jag av/på den inbyggda blixten? Det är säkert enkelt men vore glad att få tips!

  • Fotograf Stefan Tell 18 januari, 2018, 14:10

   Tack,
   det är en skön kamera fortfarande, lite långsam om man är van vid systemkameror men är bra på annat.

   Rullhjulet eller vad man ska kalla det för, till höger om skärmen, där det står “Menu/Ok” i mitten, klicka på högra sidan av det så får du upp blixtalternativ med förklaringar på skärmen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.