≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Utnyttja varje fotografering bättre

Porträtt på läkarmottagning. Fotograf Stefan Tell

Ett tips jag kom på när jag skrev mitt förra inlägg om ljussättning på läkarmottagning där jag hade med några bilder i samma stil, men tillräckligt olika för att kunna användas tillsammans utan att det blir trist, var just det.

Om kunden (eller du) har en idé om att fotografera verksamheten på kontoret i ett särskilt rum som kräver lite förberedelser och ljussättning, se till att utnyttja den “scenen” till att inte bara få fram en specifik bild utan gärna flera.

Ta några extra bilder när du är på gång

En sak jag brukar tänka på när jag fotograferar verksamhetsbilder på plats hos mina kunder är att utnyttja varje uppsättning så mycket det går. Det tar lite tid att åka mellan olika platser, sätta upp blixtar och få allt rätt.

Porträtt av läkare och patient i möte på läkarmottagning. Fotograf Stefan Tell

Erbjud varierade bilder, i samma stil

Att ställa dit en person till, eller flera, tar inte fullt lika lång tid och ger kunden större variation på bilderna utan att det behöver innebära så väldigt mycket mer jobb. Bara några fler modeller.

De här tre bilderna, av kanske sju eller åtta jag levererade från denna plats, är ganska lika men tillräckligt olika för att kunna användas tillsammans utan att det behöver kännas upprepat eller trist.

Porträtt av läkare och assistent på mottagning. Fotograf Stefan Tell

En ljussättning, många bilder att använda

Allt bara med hjälp av två modeller och en statist (min kundkontakt spelade patient/rygg på ett utmärkt sätt) och lite ändring av fotovinkeln. De som har varit huvudpersoner i en bild kan vara statister i andra, antingen om de är suddiga i bakgrunden eller om de har med sig ombyte för att få lite variation.

Kunder blir oftast mer nöjda om de har bilder att välja från, åtminstone den här typen som används ganska flitigt på t ex webbplatser. Att bara satsa på tre jättebra bilder kanske funkar för annonsering, men i bildbanken blir de snabbt utslitna.

Kolla igenom valfri webbplats för stora eller små företag, ofta har de ett litet antal bilder som upprepas överallt. Varför då? Troligtvis hade de inte fler de var nöjda med, så de var tvungna att använda samma bilder om och om igen.

Det behöver inte vara så svårt, kan oftast göras med en och samma ljussättning och kräver bara lite extra tid och personal. Men ger väldigt större värde.

1 comment… add one
  • Johan Lindqvist 10 april, 2013, 10:59

    Som vanligt bra tips för företagsfotografering! Tack för att du bloggar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.