≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Tjusigt porträtt i halvfigur

Tjusigt porträtt av dam, halvkropp. Fotograf Stefan Tell

Ibland blir porträtt jag tar bara väldigt tjusiga. Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad det hänger på, men de bara blir det. Porträttet ovan på Sybil tycker jag verkligen blev det, och egentligen är det samma ljussättning som jag använder rätt ofta, två blixtar och en reflexskärm.

Det kanske är håret som funkade extra bra med hårljuset, eller kavajen som sticker ut lite mer än vanliga svarta, grå eller blå? Eller så är det solbrännan. Eller den självklara posen, eller blicken. Kanske alltihop?

behind-the-scenes-tjusigt-porträtt-fotostudio

Två blixtar räcker väldigt bra i studion eller på plats hos kunder, en till huvudljus och en för separation mot bakgrunden, i det här fallet kanske mer som hårljus.

Min Profoto 150 cm softbox Octa är otroligt pålitlig och kanske den mest använda ljusmodifierare jag har. Eller kanske och kanske, den är det.

Hårljuset är en Creative Light 90 cm softbox Octa på bomstativ, väldigt smidig och fungerar också som huvudljus om man vill ha lite hårdare ljus, inte för att det blir speciellt hårt, men mer än den stora Octan hursomhelst. Använder samma speedring till båda, så det är ju smidigt också.

Det är nog inte så värst mycket mer att säga om den här bilden. Lite mer upplättning i ansiktet från en silverfärgad reflexskärm under huvudljuset, lite som clamshell från sidan och aningens upplättning från en vit pannå en bit till höger i bild, mest för att inga skuggor ska bli helt svarta.

Kanske den vanligaste bilden jag brukar ta, men samtidigt den jag tycker fungerar bäst för porträtt, så det är väl ingen slump att många av mina porträtt ser ut såhär även om såklart modellerna och motiven varierar.

Comments on this entry are closed.