≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljussättning på läkarmottagning

Porträtt av läkare och assistent på mottagning. Fotograf Stefan Tell

Förra året anlitades jag av Praktikertjänst för att komplettera deras bildbank med verksamhetsbilder från olika mottagningar, allt från tandläkare till läkare. Kanske inte är ett så stort spann, men ändå. Lite styrelsebilder blev det också.

Bilderna i detta inlägg är från en läkarmottagning som inte var så rymlig, men den hade dörrar med frostat glas, vilket gjorde ljussättningen otroligt mycket enklare än jag först trodde när jag klev in i rummet.

ljussättning-läkarporträtt-på-mottagning-profoto-octa-150cm

Ljussättning i små rum, igen

För att ta dessa bilder använde jag bara två blixtar, två Profoto D1 250 Air, där huvudljuset hade en 150 cm softbox Octa som ljusmodifierare och bakgrundsljuset som även blev lite kantljus var ett rent blixthuvud utan reflektor.

Den stora softboxen placerades ganska rakt mot modellerna och jag fotograferade under den med ett teleobjektiv från den vinkel där jag fick plats.

Porträtt av läkare och patient i möte på läkarmottagning. Fotograf Stefan Tell

Själva utsnittet på bilderna var ganska tajt, all röra utanför bilden hade inte gjort någon större nytta ändå. Bilderna används nu i presentationsmaterial, på webbplatsen och i övrigt marknadsförings-, och informationsmaterial då bilderna ofta är rätt små och inte behöver vara så luftiga.

ljussättning-genom-frostat-glas-i-dörr

Frostat glas som stor softbox

Det som gjorde fotograferingen och ljussättningen enklare än jag trott var att ingången till rummet var via en dörr med frostat glas. Jag ställde den andra D1:an utanför dörren och fick automatiskt en stor diffussionsskärm eller softbox utan att behöva tränga in mer saker i rummet.

Porträtt på läkarmottagning. Fotograf Stefan Tell

Sen kan jag nog tacka glasdörrarna på bokhyllorna i bakgrunden lite, ett stor snett ljus på dem gjorde dem extra dimmiga vilket gav lite mer rymd till rummet.

Att slå ljus genom persienner eller gardiner av olika slag om det finns utrymme kan också göra att rum ser naturligt ljusa och rymliga ut.

Alla bilder är tagna med en Nikon D700 och ett 70-200 VRII.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.