≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bilder med luft i

Lena Adelsohn Liljeroth i Bologna. Fotograf Stefan Tell

Oavsett om man fotograferar för tidningar, bildbanker eller vad det nu må vara finns det en poäng att fundera på om det behövs plats i bilderna för layoutelement. Levererar man bara bilder fulla med detaljer eller allmänt röriga motiv blir det svårt för den som använder dem i en layout att placera något i bilden.

mountainbike-soluppgång

Det behöver inte alltid vara nödvändigtvis hela färgfält eller ljusa partier, bara det går att placera text kan det vara användbart.

Kan man också tänka på att bilden ska gå att använda i något extremt widescreen-format som brukar vara populärt i sidhuvud på webbplatser är det ett plus, så de får med det intressanta utan att saker känns avhuggna eller bilden blir tråkig.

panorering-cyklist-Bologna

På så sätt är panorerade bilder rätt bra, eftersom den suddighet som panoreringen ger på större delen av bildytan gör att man kan placera text där som blir läslig.

racing-spa

Exakt var i bilden som den s k “copy space” finns får såklart vara upp till vad som är möjligt, om inte kunden har specifika önskemål om man ska kunna placera en rubrik eller logga i något visst hörn.

huvudskär

Enklaste sättet på många motiv utomhus är helt enkelt att vinkla upp kameran rejält så att merparten av bilden blir himmel. Sen får man hoppas att himlen blir bra på bild just den dagen. Har man tillräckligt hög upplösning på bildfilerna kan man sedan beskära bilden lite som man behöver.

Med min D700 får jag se till att ta en liggande och en stående variant av bilder som jag inte vet på vilken ledd de ska användas, tidningsomslag är ju i princip alltid stående medan uppslag har nytta av ett liggande format där man kanske vill lägga rubriken i bilden.

Med Nikon D800 och D600 är det lite mer spelrum för att beskära i efterhand, även om det är smart att ha planerat för utrymme i förväg. Det är få saker som är så trista som när kunden vill använda en viss bild till ett omslag och den inte räcker till i upplösning eller inte fungerar att beskära som de vill.

Kanske inte världens mest unika tips, men en bra sak jag försöker ha i bakhuvudet så man inte kommer på det försent. Många gånger räcker det att vrida på kameran för vissa motiv så har man tagit det säkra före det osäkra.

4 comments… add one
 • Alex Ehn 15 april, 2013, 14:24

  Alltid ett bra tips att tänka på. Jag behöver bli bättre på detta, framför allt att ta både stående och liggande bilder på samma motiv.

 • Stefan Tell 16 april, 2013, 23:55

  Ja, det är otroligt lätt att glömma. Men samtidigt rätt lätt att komma ihåg när man väl har det på den mentala checklistan. Även om den kan vara rätt lång ibland.

 • Alex Ehn 17 april, 2013, 10:59

  Har sedan länge insett att jag borde ha en mental checklista, eller fysisk till och med, men har inte kommit så långt. Framför allt för bröllop skulle jag behöva det. Men en för reportage hade ju vart bra också. Tror det kan vara bra med en för varje typ av jobb, vigselringsbilden kanske inte behövs i ett reportage. =)

 • Stefan Tell 17 april, 2013, 12:45

  Verkligen, samma här.
  Ett bra sätt är att kolla igenom tidigare jobb man har gjort, både för att se vad som funkade och blev bra, och för att se vad man kanske har missat. Eller glömt.

  Vigselringar kan kanske ge fel signaler i vissa reportage, ja :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.