≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Halvt bakgrundspapper räcker långt

Frilagd tjej i helkropp mot vit bakgrund, halvt bakgrundspapper. Fotograf Stefan Tell

Bakgrundspapper på rulle är något som bara finns i studion utan att man tänker på det. Väldigt praktiskt om man vill kunna styra färg och sånt på bakgrunden, men om de ska tas med på uppdrag ute hos en kund är de där väldigt breda rullarna inte lika roliga att hantera. 2,75 meter är rätt långt/brett att få in i en vanlig bil.

Tyvärr är andra bredder inte så vanliga, av någon märklig anledning, för med lite planering räcker halva bredden bra till helkroppsporträtt om det är det man är ute efter. Ska bilderna friläggas eller bara vara mot vit bakgrund, något som ofta är önskemålet, underlättar den där vita pappersbakgrunden väldigt mycket.

behind-the-scenes-helkropp-vit-bakgrund-halvt-bakgrundspapper

Har man tillgång till en hyfsat lång lokal så man kan använda ett teleobjektiv fungerar en halv pappersbakgrund utmärkt, i det här fallet använde jag tre blixtar för att få bilder som tog några sekunder i Photoshop för att ge dem en ren, vit bakgrund.

Det går nog bra även med två blixtar, jag brukar fokusera på att få de partier som kan vara jobbigast att frilägga helt vita med bakgrundsblixten, om det är lite mörkare kring benen är det oftast inte så krångligt att frilägga dessa. Ljust hår däremot kan vara svårare att frilägga snabbt om bakgrunden är lite för mörk och “lyser” igenom blont hår. Kan se lite fult ut om man inte gör det bra.

Mitt tips är att köpa en extra rulle vitt bakgrundspapper och helt enkelt såga den i två delar, så har du att ta med ute på uppdrag. Vore fotohandlare lite mer som byggvaruhus eller charkuterier skulle de säkert erbjuda sågning på plats, hade ju varit en smart idé eftersom de som tillverkar bakgrundspapper inte tänker såhär.

Ordvitsen i rubriken var ofrivillig, men så är det ju, pappret kommer räcka längre.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.