≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Mitt mest populära inlägg

Jag hade en tanke om ett helt annat inlägg där jag behöver kolla upp hur många sidvisningar jag hade på populära inlägg. Men när jag satt och kollade igenom Google Analytics tyckte jag att det istället vore mer intressant att se topplistan över mest lästa inlägg, totalt sedan jag startade bloggen för fyra år sedan. Ungefär.

Etta bland sidorna var såklart StefanTell.se vilket inte är så konstigt eftersom många landar där eller går dit oavsett var de har varit på bloggen eller i min portfolio. Nummer två och tre var startsidorna för min svenska fotoblogg och engelska fotoblogg.

Sedan kom några kategorisidor från portfolion och bloggen, men till sist hittade jag vilket separat blogginlägg som visats mest under alla år.

Mest populära blogginlägget

One Light Studio Portrait Setup

Kanske inte helt oväntat är det mest populära ett inlägg från min engelska blogg, antalet potentiella besökare/läsare är ju rätt mycket större än för den svenska (sen är kanske titeln på svenska: “Porträttfotografering i studio med en blixt” inte fullt lika säljande som den engelska varianten?).

Och just det här ämnet är också ohyggligt populärt, ljussättning med bara en blixt lockar väldigt många för att det kanske känns väldigt genomförbart, jämfört med något som Annie Leibovitz gör och kräver tusen assistenter med massa rekvisita.

Snyggare rubriker på engelska

När det kommer till SEO och skriva smarta rubriker på inlägg för att de ska vara förklarande och lätta att se i länklistan på Google (ingen vits att döpa ett inlägg till “Bild 3” om man faktiskt vill att någon som letar efter en instruktion till hur man ta porträtt med blixt).

Det är mycket lättare på engelska. Där kan man också köra versalgement för att det ska se mer tydligt ut (ex. One Light Studio Portrait Setup). Översätt det till svenska och det blir rätt mycket längre och inte lika klatschiga.

Hursomhelst.

Jag orkar inte översätta det engelska inlägget, så om ni är intresserade finns det här: My Most Popular Posts om ni vill grotta ner er mer. En liten teaser, alla på listan är skrivna på engelska. Inte en enda sida på svenska hamnar på topplistan.

Gamla inlägg fortsätter vara populära

Just det, i princip alla inlägg som finns med på listan har varit publicerade för över två år sedan, så de har haft tid att samla på sig besökare och hamna bra på Google. Long Tail och allt det där.

Det vore såklart mer rättvist om man skulle kolla sidvisningar delat med antalet dagar varje inlägg varit publicerat. Borde ju finnas ett WP-plugin för det, kan man tycka.

Vad ville jag säga med det här inlägget, egentligen?

Kanske att det är väldigt belönande att ha en blogg på engelska eftersom man kan nå så otroligt många fler läsare, även om det tar otroligt mycket längre tid att skriva varje inlägg (det är därför jag håller mig till nästan enbart ljussättning på den).

Eller att man ska satsa oerhört långsiktigt med en blogg, rensa inte ut gammalt innehåll om det inte måste bort av andra anledningar.

Jag skulle gärna vilja ha ett högre tempo med med varierad längd på inläggen, både på den svenska och engelska bloggen, men det är mer än jag orkar med.

Och då finns ju alltid mina Facebook-sidor för de snabbare, mindre genomarbetade inläggen eller kanske bara en testbild.

4 comments… add one
 • Tobias Björkgren 7 september, 2012, 10:00

  Kan du härleda ifall du fått några kunder via den engelska bloggen?

  • Stefan Tell 7 september, 2012, 10:22

   Inte med exakthet, men jag får fler och fler förfrågningar som leder till uppdrag genom att ha sidor på engelska. Fotograferade en amerikansk forskare och en från Sydafrika förra veckan, två separata kunder, båda på uppdrag i Sverige. Jag skulle gissa att de hade sökt på engelska och hittat mig.

   Har dock inte gjort någon engelsk version av min portfolio, men tänkte åtminstone göra några landningssidor på engelska en vacker dag. Att översätta hela portfolion känns lite väl mycket, men marknaden för engelsktalande kunder i Sverige är faktiskt rätt stor, så det vore korkat att sumpa den.

   De kan också vara extra bra om de är vana vid internationella priser som oftast ligger lite högre än i Sverige.

 • Tobias Björkgren 7 september, 2012, 10:28

  Jag hade en idé att ha mina statiska sidor på engelska och min portfolio, men skippade i och med att jag inte ville skrämma bort de svenska kunderna, så två versioner som du har verkar attraktivt

 • Stefan Tell 7 september, 2012, 10:32

  Jag ska fixa det snart, har det inte än, tack för påminnelsen.
  Och visst är det nog så, svenska kunder tror jag blir lite bortskrämda av engelska mest för att det känns lite opersonligt (om man inte är engelsk fotograf i Sverige dvs).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.