≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ringblixt och grön bakgrund

Profoto ringblixt, ljussättning för porträtt med grön bakgrund i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Ringblixt-testandet fortsätter, denna gång med Fripp som jag alltid kan lita på som testmodell. Här visar han med en enkel utsträckt hand hur olika ljuset från ringblixten kontra den beautydish med raster som bara är riktad mot hans ansikte påverkar olika delar i bilden.

Styrkeförhållandet mellan huvudljuset (beautydish) och upplättningsljus (ringblixt) är rätt stort, dvs att huvudljuset är så mycket starkare, men lite nytta gör den ändå. Hade det inte funnits någon ringblixt med på just denna bild skulle handen och fingrarna varit betydligt mörkare.

Bakom kulisserna med en ringblixt

ringblixt-fotostudio-grön-bakgrund-bakom-kulisserna

Såhär såg det ut i fotostudion när jag fotograferade Fripp mot grön bakgrund med ringblixt och en beautydish. Det som inte syns i denna behind-the-scenes-bild är en Zoom-reflektor med raster som jag ställde bakom Fripp för att ge en toning på bakgrunden (och därmed också få bort den “halo”-effekt ringblixtar gärna ger på bakgrunder i form av en skugga runt hela modellen, speciellt när allt är så nära varandra). Plus att lysa upp den för lite mer grön färg.

Ringblixt-porträtt i profil (Profoto) med grön bakgrund. Fotograf Stefan Tell

Några baksidor med ringblixt

Nu har jag bara använt ringblixten för några testplåtningar, men genom att bara stå som testmodell själv när jag fixar med ljussättningen har jag upplevt att det kan vara rätt tungt att få ljuset rätt in i ögonen på det sättet det naturligt blir.

Jag kommer nog inte tvinga på alla mina kunder att stirra rakt in i hårt ljus, även om ljuset när ringblixten är med i ekvationen lyfter detaljer på ett skönt sätt. Men det är inte för alla, och osminkat kan det många gånger göra mer skada än nytta.

Sen finns det gamla argumentet att man blir väldigt låst om man har ringblixten på kameran, att minsta förflyttning av kameran (och därmed också ringblixten) tvingar till en förändring av exponeringen.

Variant på Skriet, ringblixt i fotostudio med beautydish. Fotograf Stefan Tell

Det jag funderat lite på, som skulle kunna ge mer frihet när jag använder ringblixten till porträtt, kan vara att tejpa på ND-filter (neutralt gråfilter som minskar ljuset) på blixten och därmed får ner lägsta-effekten. Fördelarna med det vore minst två, det ena att man skonar ögonen sina modeller och det andra att den kommer gå att använda för närmare porträtt utan att behöva använda bländare 22.

För de här porträtten använde jag en Nikon D700 med ett 85mm/1.4ISO 200 och bländare 8. Jag brukar sällan fotografera porträtt på mindre bländare än 5.6 och tycker oftast att det blir lite krispigt trist när precis allt är helt superskarpt, från nästipp till hårstrå. Med lägre effekt kan jag komma runt detta.

Då skulle man också kunna få en finare effekt av större ljusring i ögonen, nu blir det mest en liten vit prick i ögat. Effekten av ljuset är fortfarande fin, men de där lysande ögonen får man inte riktigt fram, trots att jag har en reflektor på ringblixten som gör ljusytan väldigt stor. Egentligen.

Jag får fortsätta experimentera och se till att lära mig mer om denna lite oförlåtande ljustyp, hittills har jag haft bäst resultat när det har funnits detaljer att lyfta fram, som rynkor, skägg och den typen av saker. Får se hur det blir om jag provar det på en sminkad modell, osminkad hy reagerar ju rätt annorlunda och “tål” inte ljus på samma sätt. Om den inte är väderbiten och solbränd dvs.

Har ni bra exempel på porträtt där ringblixt har använts skulle jag bli glad för lite tips. Skriv gärna en kommentar här eller på Facebook.

2 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.