≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Begagnat funkar oftast lika bra

Profoto skärmklaffar (barndoors) på studioblixt D1 med zoomreflektor. Fotograf Stefan Tell

Fotografering är på något sätt en materialsport, det går aldrig att köpa tillräckligt mycket prylar. Det går såklart att göra precis tvärtom, köra någon slags asketisk stil med bara ett 50mm-objektiv och lösa allt med minsta möjliga utrustning. Men, väldigt mycket krångligare och inte alls lika roligt.

Studiofotografering har inga gränser för hur mycket pengar det kan kosta och hur stor utrustningen kan växa sig. Det fina med studioutrustning är att man inte behöver köpa allt nytt, har man tur kan man få precis lika bra och användbara saker till halva priset (om man har riktigt mycket tur, oftast lite dyrare).

bakgrund-skärmklaffar-barndoors-profoto-mönster

Bakgrundsljuset med mönstret kommer från blixt med skärmklaffar

Första arbetsveckan som var rätt lugn ägnade jag lite åt att göra lite inköp som jag hade haft på önskelistan ett tag, och annat man behöver komplettera med. Av någon märklig anledning hittade jag en ringblixt från Profoto på ScandinavianPhoto som har en begagnatavdelning med bra priset, plus en mjukljusreflektor till denna på Procenter som också säljer begagnad fotostudioutrustning. Två saker jag har tänkt köpa länge råkar dyka upp på två olika ställen samtidigt?!

Tålamod kan leda till fynd

Det går så lätt att ruinera sig på fotoutrustning, men håller man koll på Blocket och de fotobutiker som har en begagnatsektion på webbshoppen kan man fynda om man har lite tålamod. Behöver jag något direkt får jag såklart köpa nytt, man kan inte vänta sig att allt alltid finns där.

När jag ändå var på Procenter plockade jag upp två stycken skärmklaffar till studioblixtarna, lite slitna, men till mindre än halva priset, närmare en tredjedel. Just allt som är manuellt, mekaniskt eller åtminstone inte innehåller elektronik funkar ju oftast lika bra efter några år som när de är helt nya.

Lite skavanker får man räkna med, men vad gör lite repor eller en buckla på en reflektor, så länge den går att montera. Allt är ju ändå plåt.

Stora märken = säkrare investering

Sen är det kanske här som valet av stora etablerade märken kan löna sig riktigt bra i längden. Profoto, Elinchrom, Bowens och några andra märken gör saker som håller och har en bra cirkulation på andrahandsmarknaden. Märker man att det där tillbehöret inte var något roligt kan man alltid sälja det och få igen en stor del av pengarna, har man dessutom köpt det begagnat kan man säkert få igen nästan allt.

Det jag alltid köper nytt är sånt som har elektronik i sig, dvs studioblixtar, kamerahus och sånt. Mest för att det känns tryggt, och när det gäller kameror för att jag kanske vill byta upp mig när nya modeller kommer, då finns det ingen begagnatmarknad. För sådana saker finns det heller inte riktigt lika många fynd, inte lika självklara i alla fall. Plus att garanti från en butik är rätt skönt att ha som yrkesfotograf.

Moms och sånt

Den stora fördelen som företagare när man köper begagnad utrustning från andra företag är att man får avdragsgill moms på kvittot. Det får man liksom inte om man köper från privatpersoner, t ex via Blocket. Då måste sakerna vara så väldigt mycket billigare för att det ska löna sig ordentlig att köpa begagnat. Sen har många på Blocket är lite väl optimistisk idé om hur mycket använda saker är värda.

När jag skrev detta kom jag på att jag nog har skrivit ungefär samma sak för något år sedan, och visst var det så.

Men det skadar inte att ta upp det igen, för sedan jag skrev det inlägget har jag fortsatt hitta billigare alternativ lite då och då. Merparten av min utrustning är nog fortfarande nyinköpt från butik, men en väldigt stor del är begagnade saker.

Måste man köpa alla prylar?

Just skärmklaffar kanske inte är världens viktigaste tillbehör att ha i fotostudio, det går att skärma av ljuset på andra, billigare sätt, t ex med pannåer eller bara svart papp man tejpar fast på reflektorn. Men det är så mycket krångligare, och är det något jag gillar med bra produkter, i det här fallet tillbehör, är att de gör livet så mycket lättare. Det blir ändå nog med tejplösningar hela tiden.

Sen är det en stor skillnad på ett tillbehör som har ett specifikt användningsområde och en DIY-lösning man gör av billigare komponenter; kvalitétsprodukten kommer säkert att hålla för att monteras upp och ner, fraktas, tappas och misshandlas betydligt bättre än den man har gjort själv vilket gör den värd sina pengar över tid. Om man använder den för att tjäna pengar dvs.

Lite ställen att leta begagnat på

Sen finns ju såklart Blocket där deras app funkar väldigt bra att ha bevakningar i. Just nu har jag inte så många “måste ha” kvar på min lista, förutom kanske en mellanformatskamera och en rejäl parabolisk reflektor, typ Para 88 från Broncolor, men det kräver lite mer fakturering först.

Även om man sparar pengar genom att köpa begagnat krävs fortfarande pengar att köpa saker, och det i sin tur kräver att man jobbar och fakturerar. Man kan inte fynda sig rik, men man kan försöka fynda sig mindre fattig och samtidigt få använda bra grejor.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.