≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Egna modeller är billigast

Bebis som modell på lekfilt vid fotografering till bok om virkade mormorsrutor. Fotograf Stefan Tell

Snart kommer andra boken av Jennie Olsson, som är en virkdrottning av rang, ut. Jag fick återigen äran att fotografera alla bilder till boken som denna gång hade temat Mormorsrutor (vilket även är titeln på boken på ett ungefär).

Fotografera virkade saker har jag gjort nu ett par gånger och det är fortfarande både enkelt och svårt. Enkelt för att det är rätt tacksamt att ha med på bild för sina mönster och strukturen med garnet och allt. Svårt för att det lätt kan försvinna detaljer om ljuset har för mycket kontrast (luddet ytterst på garnet är så skirt så när det är ljusa färger blir det lätt bara som ett ludd).

Denna bok har 17 virkrecept med lite kuddar, plädar, armband, lampskärmar, lekfiltar och annat man kan skapa med lite garn och mer tålamod. På samma sätt som till förra boken om virkade kakor ville vi blanda produktfotografering i fotostudion med miljöbilder med lite variation. Denna gång behövdes några fotomodeller.

Mormorsrutor, virkad ryggsäck på barn utomhus vid vattnet, fotografering till bok. Fotograf Stefan Tell

Gräv där du står, så att säga

Denna förra boken innehöll mest småsaker, och visst hade man kunnat arrangera tårtkalas med barn eller vuxna som äter virkade saker, men det gick lika bra utan. Men att fotografera en virkad ryggsäck blev genast lite roligare om den hängde på någon. För att inte spräcka vår budget tog jag den billigaste fotomodell jag känner, nämligen min snart fyraåriga son som efter en lång period av kameraovilja börjat tycka det är väldigt roligt att bli fotograferad igen.

Övriga familjen fick också vara med, tyvärr fick inte båda tvillingarna plats på lekfilten överst i inlägget, men den andra kan säkert få vara med på något annat jobb. Inte för att jag kanske vill stöpa dem till fotomodeller eller ha med dem på alla bilder jag tar, men det är ju väldigt praktiskt om man behöver någon som kan hoppa in snabbt och nöjer sig med pannkakor som arvode. Eller välling.

Barnfotografering är inte något jag sysslar med i jobbet, jag kan dock förstå tjusningen med det även om jag mest fotograferar mina egna barn på fritiden. Ibland blir det fantastiskt, men ska man försöka klämma in dem i en idé, t ex att ligga på rätt ställe och se glada ut på beställning blir det genast ett jobb och väldigt små barn är inte alltid så samarbetsvilliga eller professionella. Till slut gick det dock bra.

Virkade lekfiltar med mormorsrutor vid fotografering till bok. Fotograf Stefan Tell

Som förra boken var det ett väldigt trevligt och roligt fotoprojekt att göra, jag fick ett par lådor fulla med virkade saker, en sidskiss från förlaget (Berghs Förlag) med vad de ville ha med på respektive uppslag.

Resten var upp till mig, så jag hade mer eller mindre fria händer att fritt blanda studiobilder med några från mina föräldrars landställe och lite från vår lägenhet. Ett väldigt lyxigt sätt att arbeta, men som även kräver sin planering för att man inte ska lägga alldeles för mycket tid så det hela blir olönsamt.

Boken kommer som sagt snart ut och går köpa lite överallt. Vill du hitta fler pysselrecept kan jag rekommendera Jennies blogg där hon lägger upp en massa projekt löpande.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.