≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Snyggt ljus med Litepanels

Litepanel som ljussättning vid stillbild och filmning. Fotograf Stefan Tell

När jag var på Handelshögskolan och fotograferade ett evenemang tillsammans med Nicklas Gustafsson (som filmade) fick jag chansen att prova hur otroligt enkelt och snyggt LED-ljus kan vara. Han hade en 1×1 från Litepanels med sig för att ljussätta de intervjuer han filmade, och jag passade på att samtidigt ta bilder av intervjun.

Handels-intervju-SEI-evenemang

LED-panelerna går att få i lite olika utföranden, vissa modeller kan man styra färgtemperaturen på, eller justera effekten/dimma och någon går att förändra ljusets karaktär genom att zooma (spot/flood).

litepanelsFör porträtt är det lagom mycket ljus också. Beroende på hur man placerar den kan man såklart se till att man utnyttjar bakgrunden på ett bra sätt, det går att balasera rätt bra med dagsljus. Ljuset från ett fönster kan t ex enkelt bli kantljus som fortfarande känns naturligt.

Är inte helt insatt i den världen, men ack så smidigt det är att se direkt i kameran hur det ser ut. Att man kan filma och fotografera med samma ljussättning är otroligt smidigt, även om jag inte filmar själv, filma med blixtar funkar nog sisådär.

Sen är denna modell batteridriven, ganska stor och klumpig, men i ett filmpaket kanske det inte är något som sticker ut. Något ljus bör man ju ha ändå, och allt tar plats, speciellt stora filmstativ.

Handels-reportage-LitePanel

Det är verkligen en helt ny värld med LED-ljus, och utvecklingen går otroligt fort fram. Prylarna är såklart inte gratis, men går att hyra på diverse ställen om man hellre vill det. Just den här modellen tycker jag verkligen ger ett fint porträttljus, alldeles lagom mycket kontrast.

Här är förresten den färdiga filmen från evenemanget där intervjuerna finns med.

Vem vet, snart kanske alla har den här utrustningen och behöver bara ha med lite IKEA-batterier och aldrig bry sig om att behöva krångla med sladdar eller korrigera färgtemperatur eller matcha ljusstyrka på diverse olika sätt.

3 comments… add one
 • Bengt Luthman 14 juni, 2012, 11:26

  Vad har du kört med för ISO på de här bilderna?

  • Stefan Tell 14 juni, 2012, 12:05

   Bra fråga, 400 eller 800 gissar jag på. Med D800 kan man faktiskt ha upp till 1600 som gräns för Auto-ISO utan att hudtonerna blir konstiga.

   Har inte använt det direkt med D700, men för den här typen av jobb och teleobjektiv på D800 är det smidigt för att slippa slänga varannan bild pga skakningsoskärpa.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.