≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Nikon D800 – första intrycken

Nikon D800, testbild stilleben. Fotograf Stefan Tell

Nu har jag haft min Nikon D800 i ungefär en vecka, och använt den till några riktiga jobb plus testat den lite för att se vad den ger för resultat. Vid första anblick är den inte så olika den D700 jag har haft som förstakamera de senaste åren, men såklart är det något helt annat när man börjar kolla närmare.

Slutsatsen av mina första intryck är nog helt enkelt; jag måste lära mig den.

Jättestora filer, verkligen jättestora

Nikon-D800_detalj-100-procent

Det första man slå av så fort man fått in NEF-filerna i datorn är hur mycket större de är, det är inte helt kul egentligen. 36 megapixlar räcker till hur mycket som helst, 7360 x 4912 pixlar motsvarar ungefär 60 cm i 300 dpi på den långa sidan.

14-bitars ”lossless compressed” ger NEF-filer som är runt 40MB stora, att jämföra med D700 och dess 12MP som var 15 MB plus minus litegrann. Dags att köpa nya minneskort helt enkelt, och skaffa en prenumereration på hårddiskar.

Mindre felmarginal för skärpa

En annan sak jag inte riktigt vant mig vid är nog upplösningen och vad den gör för skärpan, eller snarare avslöjandet av inte helt skarpt. Med 12 megapixlar kan man kolla i 100% och vara nöjd med att skärpan sitter där den ska, om det finns nog med pixlar att beskriva den på ett snyggt sätt dvs.

Med 36 megapixlar är det ett hårt avslöjande att den kanske inte alls satt exakt där den skulle, och även om det är finfina detaljer vid 100% gör jag nog bäst att sluta titta på bilder så nära, 50% är stort nog, och där känns det genast bättre. Sen kommer troligtvis flertalet av bilderna jag levererar inte ens användas i den storleken, men man vill ju ändå leverera skarpa bilder, oavsett användningsområde.

Jag har hittills bara testat med ett 50mm, ett 85mm, ett 24-70 och ett 14-24, kan inte påstå att det har varit några vetenskapliga test, men är inte helt säker på att de är inställda rätt. Har experimenterat lite med AF-justering men ska ge det lite mer tid innan jag drar några slutsatser. Det känns inte som autofokusen vill samma sak som jag vill alltid, eller så har jag fått ett måndagsexemplar?

Det mesta är bättre

Rent spontant känns det som de flesta inställningar man kan göra har blivit bättre, och många många fler. Bara att man kan välja att fotografera i DX-format är ju rätt användbart, det ger en mindre bild men att se lite utanför bildrutan kommer säkert vara användbart, ett smidigt sätt att komponera bilder.

Två kortplatser är ju inte fel, det var nog den grej jag trodde jag skulle sakna när jag köpte en D700 istället för en D3 förra gången det var dags att uppgradera. Antingen som backup eller för att kunna vara smidig med JPEG på ett kort och NEF på ett annat. Hittills har jag aldrig behövt det, men skönt att kunna välja.

Bildfiler man kan jobba med

Det här är nog den grejen som kommer kännas allra bäst när jag väl har lärt mig kamera lite bättre, att ha mycket fler pixlar att arbeta med, och pixlar som är framtagna med några år nyare teknik.

D700 är fortfarande en ruskigt bra kamera, och jag kommer att behålla min som reservkamera ett tag till tror jag. Sen kanske det blir som när jag köpte en D700 och behöll min gamla D2x som reservkamera, att det gamla flaggskeppet snabbt kändes väldigt gammalt. Fast där var det ju också DX kontra FX, och fullformat var så mycket roligare, plus en skärm och sökare på den gamla kameran som verkligen inte var så kul jämfört med den nya. D700 till D800 känns inte riktigt så.

Dynamiskt omfång och allt det där kommer bli skönt att ha, mer att jobba med och mer utrymme för räddningar om så behövs. Lightroom 4 med nyaste kameraprofilerna gjorde mycket för att få ut mer från D700 och dess bildfiler, men det här blir så mycket mer.

Långsammare arbetsflöde (eller ny dator)

När bildfilerna blir i ett nafs så här väldigt mycket större blir det genast en viss tröghet i arbetandet med att snabbsortera, snabbjustera och allt annat man vill göra snabbt. Själva idén är ju att jag vill göra den biten snabbt för att ha mer tid för att retuschera de bilder man faktiskt vill använda.

Mina datorer är inte toppmoderna, den ena är kanske två år gammal och den andra lite äldre än så, men med nyare SSD och hyfsat med RAM. Import till Lightroom 4 går inte så väldigt mycket långsammare, men att titta på bilder och zooma in tar sin lilla tid om man inte direkt har renderat förhandsvisningar i fullstorlek.

Den enklaste lösningen är givetvis att se till så man inte behöver ta in så många foton i Lightroom, utan rensa i kameran. Och det är nog något jag ska försöka bli ännu bättre på, men då gäller det att lära sig kameran för att veta bättre vilka som är värda att behålla och vilka som inte är lönt att lägga tid på.

Display och sånt

Det har skrivits om att skärmen på D800 ska visa färger på ett lite annat sätt än tidigare kameror, och det kan stämma. Vissa tyckte jag såg väldigt konstiga ut i kameran men blev alldeles utmärkta i datorn. Så det är nog mest en vanesak.

Och det är väl slutsatsen rent generellt, att det trots allt är ett nytt och modernt verktyg man får vänja sig vid, lära sig ordentligt och allt sånt.

Sen är det såklart synd att man ny får en ny laddare, nya batterier, måste köpa nytt batterigrepp och allmänt fler prylar att hålla reda på.

Comments on this entry are closed.

  • Vega 2 maj, 2012, 09:29

    Lycka till med nya kameran!

    //Vega

  • David 3 maj, 2012, 22:31

    Precis som du skriver så blir det märkbart trögare i arbetsflödet i LR. Jag har tidigare inte gjort 100%-previews men överväger att göra det default nu. Visst kan man sortera bort en del bilder innan man kollar i 100% men steget efter att man sorterar bort uppenbara misslyckade bilder är att kolla på de som är kvar i inzoomat läge för att bedöma skärpan och då tar det en lite stund med D800-filerna jämfört med D700. Jag har ändå relativt ny dator, bra processor, SSD och 8GB RAM.

  • Stefan Tell 3 maj, 2012, 22:45

    Ja, samma här tror jag.
    Det är lättare om allt görs i ett svep, då kan man gå och koka kaffe eller skriva ett långt blogginlägg under tiden. Att vänta så många sekunder som det tar mellan varje bild känns lite segt.

    Vore intressant att veta hur fort det kan gå på en hypermodern dator, eller om det rent generellt har blivit segare. Fotograferar man med mellanformat borde man ha samma problem, om inte värre, men då kanske man blir ännu mer noga med att rensa direkt i kameran?

  • Per Wiklander 4 maj, 2012, 19:44

    Jag vågar mig på att tro att man inte kommer att kunna uppnå en ”instant render” om man inte förgenererat previews. Dock bör processen att batchgenerera dem bli snabbare ju fler och snabbare processorkärnor man har (om Adobe har byggt rätt nu i 4:an). Jag tror inte att renderingen av en singelbild drar nytta av alla kärnor.

  • Per Wiklander 4 maj, 2012, 19:50

    En tanke: om förrensning inte kräver 100% previews kan man väl be kameran att ta JPEG också i en lämplig storlek (upplösningen på skärmen t.ex). Dessa behöver man ju inte ens importera i lightroom utan bara flippa igenom i en simpel viewer och ta bort alla som inte är tillräckligt bra. Sen skulle jag köra ett script som raderar RAW-filerna som inte längre har en matchande JPEG. Därefter över till Lightroom.

    Eller så kör man på Stefans linje och tar man en kopp kaffe :-) Jag gissar att man inte kommer hem med nya fyllda minneskonst alltför många gånger per dag.

  • Kelly Palmquist 6 maj, 2012, 01:11

    http://www.nikonusa.com/en_US/o/Y6wrkA9OU_z04IreazIXl_22UII/PDF/D800_TechnicalGuide_En.pdf

    A nice and simple info PDF from Nikon.
    Maybe you have seen it already, it covers many of the points you talk about. Seems like the D800 is going to be a fine camera.

  • Stefan Tell 7 maj, 2012, 09:14

    Per: Jag har fyra kärnor, så där är det rätt optimera, även om det inte är de nyaste kärnorna. Lite mer RAM skulle säkert inte skada (eller helt ny toppmodern dator helt enkelt).

    Sen har väl Lightroom 4 en möjlighet att ”stacka” (lägga i hög/ihop?) en NEF och en JPEG så man skulle kunna plåta med RAW+JPEG Fine och då kanske bara behöva granska JPEG-filen? Kanske. Värt att testa. Slänger man sedan en så försvinner båda.

    Kelly: Thanks, I read that before, and yes, it is a fine camera indeed. I just need to learn it completely first.

  • Ingemar Edfalk 14 maj, 2012, 13:08

    Hej Stefan. Jag har också sett det där med skärpan i 100% men tror inte det beror på fokusfel (fast man ska förstås justera för objektivavvikelser ändå) utan snarare på att med så många pixlar kanske en gräns mellan t.ex. ljust och mörkt nu beskrivs med fem-sex pixlar istället för som med D700 med kanske två. Om man då drar upp bägge bilderna på pixelnivå så kommer det förstås att se ”blurrigt” ut med D800 men skarpt med D700. MEN, och detta har jag provat, när du skriver ut bägge bilderna så blir det omvänt förhållande. Så jag tror på att göra som Stefan Olsson säger att man ska granska för att se hur en bild blir i tryck: i 50%. Så jag har övergått till att titta på bilderna i 50% och då ser det s-tbra ut.

    • Stefan Tell 18 maj, 2012, 09:37

      Visst är det så. 100% ser aldrig kul ut på nära håll, oavsett megapixlar.

      Tyvärr verkar det som jag har haft lite otur och fått en D800 med AF-problem. Mittpunkterna funkar som de ska, men de i ytterkant är det kanske en på femton eller tjugo försök som sitter där de ska. Ska lämna in den och se om det går att fixa enkelt. Har snarare haft det bra med tidigare kamerahus som inte krävt några mikrojusteringar alls, så någon gång ska väl vara den första.

  • Ingemar Edfalk 18 maj, 2012, 11:52
    • Stefan Tell 19 maj, 2012, 10:53

      Oj. Ettrig sammanställning, och några överraskande resultat på den där bloggen. Frågan är hur mycket det egentligen i verkar på de färdiga bilderna i normal användning?

      När det gäller fokuspunkter menar jag att försök till porträtt i t ex stående format så brukar någon av de yttre fokuspunkterna hamna lagom på ögat. Är det kortare skärpedjup har det varit otroligt svårt att få fokus att sitta rätt med D800, gick tillbaka till D700 och samma 85mm/1.4 igår för två studioplåtningar och nästan alla blev skarpa, som det brukar vara.

      Fokuspunkterna sitter så pass långt in på FX-format att det brukar vara god kvalité på bilden där det behövs, eftersom stora delar av bilden ändå är oskarp kan jag inte bedöma hur kvalitén är över bildytan. Men att fokus inte funkar bra känns segt och gör det svårjobbat.

      Omkomponerar aldrig fokus vid kortare skärpedjup, det blir alltid lite fel med avstånd.

  • Ingemar Edfalk 18 maj, 2012, 17:00

    Hej igen. Jag testade min med 24-70/2,8 för det problemet du hade med autofokus men förstår inte riktigt. Om du använder de yttersta fokuspunkterna och tar bilden med den fokuseringen så kommer ju fokus att ligga i kanten av bilden och då påverkas ju det hela av hur pass bra objektivets kantskärpa är. Såg det med 24-70, att kantskärpan inte är helt klockren alltså, inte ens på 5,6. Det har jag inte sett med någon annan kamera förut, inklusive D3x. Fast du kanske menar att du fokuserar i kanten och sedan flyttar bilden så att fokus blir i mitten? Eller behöver min också justeras?

  • Christell 14 juni, 2013, 09:20

    Hej Stefan, ramlade in här efter en sökning på google om minneskort till D800. Jag har precis köpt mig denna bastanta och underbara kamera men filerna är som välkänt enorma och med mitt minneskort Sandisk ultra 32gb (som tidigare satt i D5100) så orkar den inte riktigt när jag seriefotar. Vad använder du för minneskort? Måste jag lägga ut flera tusen på Sandisks CF EXTREME PRO för att kameran/minneskortet ska orka hänga med?

    //Christell

    • Stefan Tell 14 juni, 2013, 12:51

      Hej,
      och grattis till kameran även om den kräver vissa investeringar för att allt ska flyta smidigt, massor av hårddiskar t ex.

      Jag använder mest CF-kort i D800 även om jag har ett SD som backup också. Har nog flest Extreme IV tror jag, har dock inte specifikationen på vad den klarar i överföringshastighet. Nu fotograferar jag sällan seriebild, så det har aldrig hittills blivit ett problem, men den är väl inte tänkt som Nikons snabbaste?

      Har inget bättre svar än att du kollar upp vad den ska klara, och med vilket minneskort de har testat. Köper du till ett batteri/vertikalgrepp brukar väl det ge 1 bild/sekund snabbare seriebildstagning (tror jag). Kanske kan vara värt att kolla upp också.

  • PeO 18 februari, 2014, 22:57

    Hej!

    Jag känner igen mig i din beskrivning av autofokusen på D800. Jag köpte en min i slutet av oktober och ganska snart kände jag att det var något skumt med autofokusen. Trots att jag använde centrumpunkten så hamnade fokusplanet på helt andra avstånd än jag avsåg. Prövade att finjustera med linjal och bok men det gav ingen förbättring. Köpte ett fokusjusteringsprogram (Focal) för att ställa finjusteringen men inte heller det gjorde mig nöjd.

    Det slutade med att jag lämnade in kameran för service/reparation hos Nikon. Idag fick jag besked om att autofokussensorn skall kalibreras. Förhoppningsvis får jag tillbaka en kamera som lever upp till mina förväntningar. Hade tidigare en D300 och var supernöjd med den.

    • Stefan Tell 19 februari, 2014, 00:17

      Det var nog ungefär så det gick till för mig, fast jag hade några objektiv som funkade hyfsat. Efter service och genomgång har den varit bra, men trist att behöva börja så med något helt nytt. Min D700 däremot har fungerat från dag ett och är fortfarande otroligt pålitlig.