≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Kronprinsessan och Guus Kuijer

Guus-Kuijer-Kronprinsessan-Victoria-ALMA-2012. Fotograf Stefan Tell

Så var pristagarveckan över för i år, och Guus Kuijer, 2012 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) har rest tillbaka till Holland. Sista punkten på schemat för mig var att fotografera på prisutdelningsceremonin, där merparten av uppdraget är att sitta på första balkong i Konserthuset tillsammans med andra fotografering, journalister och filmare för att få bra bilder.

Kronprinsessan Victoria och Guus Kuijer. Fotograf Stefan Tell

När evenemanget med alla uppträdanden från olika artister, lite tal och sånt är klart kommer den väldigt snabbt avklarade, men ack så viktiga fotograferingen av H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Det är ett fototillfälle som är över på vad som känns några sekunder men säkert tar lite längre tid än så.

Ingen märkvärdig bild på något sätt, men den måste tas och vi har en speciell plats i korridorerna där det görs. Alla inblandade är otroligt professionella och trevliga, vissa år skakar de hand med mig först och andra inte. Sett ur ett fotoperspektiv är det bara att ta så många okomplicerade blixtbilder som man bara kan för att kunna hitta någon bild som fungerar.

First Aid Kit, Konserthuset. Fotograf Stefan Tell

Evenemanget är lite över en timme långt, detta år var det huvudsakligen First Aid Kit som stod för musiken. Jag sitter som sagt på första balkongen, första raden, så det finns alltid en madrasserad kant att vila teleobjektivet på. Något år tog jag med ett stativ, men det blir bara bökigt att bära på, så nu försöker jag packa kameraväskan så lätt jag bara kan.

First Aid Kit. Fotograf Stefan Tell

Som vanligt tog jag ändå med mig ett objektiv för mycket, trodde det skulle kunna komma till användning, men mitt relativt nya 14-24mm/2.8 fick bara ta två bilder utomhus, sen låg det mest och var tungt i väskan.

Nästan alla bilder inne i Konserthuset vid uppträdandet tog jag med min nya D800 och ett 70-200/2.8 VRII. Den övre bilden på First Aid Kit är 70 mm och den nedre närmare 200 mm. Ett ganska perfekt avstånd där man kan täcka in det mesta med det objektivet, om bilden är riktigt skarp kan man sedan beskära den om man vill komma ännu närmare eftersom det finns så otroligt många pixlar i bilden.

Virpi-Pahkinen_ALMA-2012-Konserthuset

ISO 400 eller 800 räckte bra ljusmässigt, men när det var lite mörkare och rörelser, som när Virpi Pahkinen dansade drog jag upp till ISO 1600 utan att det blev dåligt på något sätt. Jag använder teleobjektiv så sällan, men försöker att ha en slutartid på åtminstone 1/125s men oftare minst 1/200s om det går. Hellre mer brus är oskarpt, även om färgerna blir aningens mer svårjobbade.

George och Sarah Riedel. ALMA, Konserthuset 2012. Fotograf Stefan Tell

Ett annat musikinslag var George och Sarah Riedel som sjöng och spelade två sånger, som fotograf är det mest att man sitter och väntar på att de ska vrida huvudet så inte alla bilder är där de har mikrofonen mitt i ansiktet. Inte allför slitsamt, alltså.

ALMA_Konserthuset_guldmatta

När ceremonin var klar, alla tacktal sagda och Kronprinsessan hade åkt iväg blev det mingelfotografering i en av salarna. Då bytte jag till D700 för att inte behöva ha hundratals gigantiska filer att gå igenom efteråt. En SB-910 och ett 24-70/2.8 var det jag gick runt med.

Jag försöker mest få folk att titta in i kameran och se glada ut, vilket inte är så svårt, och att inte spilla ut folks champagneglas, vilket däremot är aningens svårare med en fotoryggsäck på. I år provade jag att ha den på magen, men man blir rätt klumpig ändå, fast kanske aningens bättre än att ha den på ryggen.

ALMA_Konserthuset_2012_Guus-Kuijer-vepor

Efter lite mingel är det dags för Guus med entourage att åka vidare till deras sista anhalt, jag följde med ut för att ta några sista bilder ute på Hötorget. Regnet hade slutat och det blev till slut en fin kväll ändå.

Guus-Kuijer-utanför-konserthuset

Under den här veckan har Guus varit väldigt enkel att jobba med, en otroligt trevlig man helt enkelt. Vet inte hur många väldigt bra porträtt jag har fått på honom, med en bra variation också, känns lyxigt.

Guus-Kuijer-vid-bil

De sista bilderna ute på Hötorget vet jag inte riktigt vad de kan tänkas användas till, men i det här uppdraget är mitt mål att leverera så stor variation till min kund som jag bara kan. Bilderna har använts rätt flitigt från tidigare år, så att ge dem lite alla möjliga vinklar och situationer kan inte skada.

Guus-Kuijer-hemfärd-Konserthuset

Just det här med bildarkiv och användning känns extra roligt med den här kunden, flera gånger varje år plockar de fram ganska många bilder från tidigare år till presentationer och annat.

Att jag har fått vara med och bygga upp deras bildbank som också används av Kulturrådet känns roligt, det tråkigaste som fotograf måste nog vara att leverera bilder som knappt används. Tycker jag.

Guus Kuijer, SvD Kultur, förstasida. Fotograf Stefan Tell

Ett sista ord om bildanvändning och PR; jag har efter varje fotograferingstillfälle sett till att de har fått några bilder relativt omgående och en större leverans senare samma dag. De har sedan lagt ut dessa bilder i sitt pressarkiv på webb och även på motsvarande tjänster, som t ex MyNewsdesk där tidningar kan hämta hem högupplösta bilder de kan använda fritt.

Just i år har det visat sig fungera väldigt väl, speciellt kul var att en av mina porträtt på Guus Kuijer prydde förstasidan av SvD Kultur. Tidningar brukar ju annars ofta skicka sina egna fotografer eller köpa från Scanpix, men här kom en av mina bilder in.

Det kräver som sagt att kunden i fråga publicerar bilderna rätt fort och kommunicerar att de finns där för fritt nyttjande utan krångliga licenser. Annars kommer de mest samla damm i arkiven.

Det om det, nu ska jag fortsätta med andra uppdrag, och kanske få till ett fint fotoalbum att skicka till Guus.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.