≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Guus Kuijer, fler pressbilder

Guus Kuijer, ALMA, Astrid Lindgren-pristagare. Fotograf Stefan Tell

Guus Kuijer är en man jag har fotograferat mycket senaste veckan, och snart är det klart efter ceremonin i Konserthuset med prisutdelningen. Pressbilder tog vi ute på Skeppsholmen i strålande sol (så vi gick mellan olika skuggiga platser). Det är så grönt där nu att man undrar om skärmen i kameran visar rätt (nu är ju skärmen i D800 rätt grön från början), men det blev bra till slut ändå. Ljust och fint.

Guus Kuijer, författarporträtt. Fotograf Stefan Tell

Porträttfotografering är alltid roligt, speciellt när den man ska avbilda är med på noterna och verkligen bjuder till (det gör verkligen inte alla såklart).

Guus är otroligt lättsam och en rolig sak med att fotografera folk från andra länder är att man så lätt kommer in i att prata om helt andra saker än man gör vid t ex personalfotografering. Nu har jag lärt mig lite mer om Holland och holländska, det gör jag sällan annars.

Guus-Kuijer-pressbild

Fotografera i starkt solsken är inte alltid så kul, även om man hittar bra skugga under träd eller bakom hus. Däremot är det intressant att se hur otroligt mycket man kan göra med bildfiler från D800 och kanske ännu mer hur otroligt bra Lightroom 4 har blivit på att rädda väldigt ljusa partier.

Guus-Kuijer-vid-träd

De två bilderna ovan där Guus står lutad mot ett träd är exponerade på ungefär samma sätt, har jag för mig, om inte exakt lika. Hur mycket detaljer man ser i bakgrunden är enbart tack vare mer eller mindre justering av Highlights i Lightroom.

Visst, man kan inte förlita sig på det enbart, lite får man fortfarande tänka om ljusomfång och sånt så kameran ska ha en rimlig chans att klara av det utan att behöva göra något som ser ut som dålig HDR i efterhand. Men ändå, det går att välja.

Guus-Kuijer-glad-kille

Kan man få en internationellt stor författare att titta upp bakom en blank bil utan att knappt be om det vet man att resten av fotograferingen kommer bli bra.

Fotograferingen på Kulturhuset blev också lyckad, och det känns som det blivit ett litet tema med Guus att få till porträtt med lite roligare skuggor och lite solfläckar av ljus, en ljussättning som inte funkar på alla.

Guus Kuijer vid tegelvägg. Fotograf Stefan Tell

Nu blir det nog inte så många mer porträtt på Guus Kuijer, fotograferingen vid prisceremonin kommer mer handla om att sitta högt upp på balkong och trängas med andra fotografer och filmare för att plocka några höjdpunkter av alla uppträdanden som kommer vara. Sen ett porträtt av Guus och H.K.H. Victoria för att till sist dokumentera minglet efteråt.

Sen är det klart för i år och ALMA kommer ha en ännu större bildbank.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.