≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Porträttfoto till profilbild. Fotograf Stefan Tell

Jag brukar lite slarvigt kombinera kantljus (rim light) med hårljus (hair light) i många fall, kommer ljuset snett bakifrån och träffar huvudets kant där det finns hår brukar jag låta det räcka så. T ex här på ett affärsporträtt ljussatt med två blixtar.

Men riktigt hårljus ska nog enbart vara för håret, gärna väldigt avgränsat och lokalt, t ex med en snoot och/eller ett raster. I det här porträttet jag tog för en kund som behövde bra profilbilder till LinkedIn och liknande användningsområden, använde jag en blixt högt upp på ett stativ och ett normalreflektor med raster.

Har personen hår som inte är superblont eller är rakade kan det bli ganska tjusigt. Just ordet tjusigt beskriver det nog bäst, eftersom det glimrar lite mer av bilden.

Stort huvudljus och litet hårljus

Ljussättningsdiagram för porträtt med hårljus. Fotograf Stefan Tell

Egentligen är ljussättningen inte så märkvärdig, två Profoto D1 250 Air, en framifrån vänster om kameran i en stor 150 cm softbox Octa och en snett bakifrån med normalreflektor och ett raster för att begränsa spridningen av ljuset aningens. Det faller dock lite ljus på axlarna, men det är bara fint, tycker jag.

Har för mig att jag använde ett med 20 graders spridning, vill man ha en tajtare ljuskägla går det alltid att välja ett tätare raster eller placera blixten närmare så det blir mer kontrollerat. Men då blir det samtidigt mer nog mer positionen av modellen, och det är inte alltid optimalt med vem som helst.

bakom-kulisserna-fotostudio-hårljus

En hemmagjord reflexskärm deluxe

För upplättning av skuggorna och mer ljus i ögonen valde jag denna gång inte en vanlig silverfärgad reflexskärm som jag brukar. Istället tog jag en vit pannå som jag fäste med en flexibel arm och en Super-Clamp på huvudljusets stativ.

Eftersom vissa av bilderna var halvkroppsporträtt kunde jag inte ha den så nära vilket gjorde att det inte blev något nedre blänk i ögonen från den vita, blanka skivan. Inte så jag kunde se det i alla fall, lite upplättning blev bra hursomhelst.

Det lilla blänket i nedre delen av ögonen fixade jag genom att helt enkelt lägga en liten metallskiva jag nog köpt på Clas Ohlson (typ A4-storlek) och vips blev det ett litet fint blänk. Just de där tunna silverfärgade skivorna är rätt användbara till produktfotografering om man vill ha något som går att böja lite som man vill.

Enda krånglet med hårljus är nog bara att se till att det inte fräter ur högdagrarna för mycket vilket är rätt lätt att göra med den vinkeln som ljuset har mot hår som är tunt och blankt av naturen. Dvs de flestas hår.

Den här typen av fotograferingar gör jag rätt mycket av, men blir alltid lika glad när folk (och företag) satsar på att skaffa sig bra porträtt. Jag må vara partisk i frågan, men jag är övertygad om att det är värt pengarna med tanke på hur mycket profilbilder används och syns, oavsett om det är affärsporträtt eller bara för ett CV.

Så det så.

2 comments… add one
  • Vega 23 april, 2012, 09:40

    Less is more. Fint ljus Stefan!

    //Vega

  • Stefan Tell 3 maj, 2012, 22:46

    Tack, det är ju en ganska enkel ljussättning, men vissa blir extra fina av den.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.