≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ibland räcker en blixt på kameran

Kvällsporträtt med bländarautomatik och kamerablixt. Fotograf Stefan Tell

När jag fotograferar till tidningsreportage kan jag ibland fokusera lite för mycket på att få till en skön miljö och arrangera ljussättningen så att det blir som jag vill. När jag skulle fotografera för LottaNytt för ett tag sedan blev det faktiskt precis tvärtom. Vi träffades en kväll på Sveavägen, jag och Malin som jag skulle fotografera, och promenerade några kvarter med korta stopp för ett porträtt här och där.

Egentligen var det ett sätt att jobba som jag ska försöka göra oftare, bara ha med kameran, ett 50 mm-objektiv och en SB-800 kamerablixt på kameran (det hann bli kväll innan vi skulle ses, annars kanske man inte ens behöver den).

Porträtt med kamerablixt och ljus från skyltfönster en kväll på stan. Fotograf Stefan Tell

Just en stadsmiljö är ju rätt tacksam som bakgrund när man fotograferar, jag valde en rätt stor bländaröppning för att få med hyfsat mycket av det befintliga ljuset utan att behöva öka ISO. Tycker oftast att hudtonerna blir rätt trista fort så fort man går över ISO 400, och när det ändå är väldigt mörkt ute gör det rätt liten skillnad.

Vi experimenterade lite med att blanda in ljuset från gatlyktor, skyltfönster (som i bilden ovan) och fick alltid med lite snygga bokeh-bollar från bilstrålkastare. Det hade såklart gått att utveckla det här mer genom att sätta något färgfilter på blixten om man vill få fram en annan blandning av ljus på personen kontra bakgrunden, men det här var ett rätt snabbt jobb.

Tidningsuppslag, artikel i LottaNytt. Fotograf Stefan Tell

Många gånger är ju reportagebilder just såhär, en person i en miljö som känns naturlig på något vis, och av någon märklig anledning ger kamerablixtens automatiska ljus en ljussättning som känns just naturlig. Vet inte riktigt varför, men det kanske är för att man har sett så många bilder som är såhär.

Hade vi lyckats boka in fotograferingen en timme eller två tidigare skulle vi kunnat få med ljuset med solnedgången, men sån tur har man inte alltid. Tyvärr.

Det skönaste med den här typen av fotografering är att jag blir en helt annan typ av fotograf när jag inte behöver bry mig om något annat än att hitta en bakgrund och trycka på knappen. Resten av tiden kan jag ägna åt att prata med den som ska vara med på bilden eller hitta en bra komposition.

Allt behöver inte vara så avancerat alltid, det är lätt att glömma. Tycker jag.

3 comments… add one
 • Markus Axelsson 2 april, 2012, 16:06

  Härliga bilder Stefan. Är det enbart din SB-800 som ljuskälla på den nedre bilden? Får känslan av en varmare ljuskälla från sidan.

  • Stefan Tell 2 april, 2012, 17:11

   Precis. Det är ljus från ett skyltfönster. Tror det är en guldsmedsbutik ungefär mittemot Stadsbiblioteket.

 • Göran Elmertoft 17 april, 2012, 09:58

  Ibland är det enkla att föredra.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.