≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

2 st Profoto Umbrella XL

Studioporträtt, ljussättning med två blixtparaplyer (Profoto Umbrella XL). Fotograf Stefan Tell

Mitt senaste inköp till fotostudion var två stycken Profoto Umbrella XL i silver. En ljusmodifierare jag tyckte skulle komplettera det jag redan har och göra att vissa typer av fotouppdrag skulle kunna lösas på ett nytt och smidigare sätt.

För att inte helt låsa mig till det ganska skarpa ljus silverfärgare paraplyer kan ge köpte jag även till diffusionsdukar till bägge, då blir de lite som den 150 cm Octa jag redan har, fast poängen var snarare att få två likadana ljusformare.

Nu har jag hunnit testa blixtparaplyerna lite och de känns väldigt användbara, och just den grejen att ha två likadana gör att det öppnas upp möjligheter jag inte riktigt haft förut. Det är egentligen smart att ha minst två av allt.

Ljussättningsdiagram, två blixtparaplyer

ljussattningsdiagram-tva-blixtparaplyer-i-fotostudio

Såhär ställde jag upp blixtarna med paraplyer i fotostudion, en på vardera sida av Maxe som fick agera testmodell. Egentligen borde det vara världens tristaste ljussättning, men jag har klurat ett tag på någon grunduppsättning man kan modifiera bara genom att justera effekten på vänster eller höger blixt.

2xProfoto-Umbrella-XL-silver-i-fotostudion

Bakgrunden är vit, men eftersom bländaren är inställd på f/5.6 blir den snarare lite mellangrå. Lite av det mörkare mot kanterna har jag justerat i Lightroom. Blixtarna är något över huvudhöjd på modellen och ljuset är riktad snett nedåt för att få lite skugga under näsa och haka.

Porträtt-2-st-Profoto-Umbrella-XL-samma-effekt-vänster-höger. Fotograf Stefan Tell

Den första testbilden använde jag samma effekt på båda blixtarna (Profoto D1) och resultatet blir en i mitt tycke väldigt jämnt och skönt belyst porträtt med stora blänk i ögonen eftersom ljuskällorna är så stora och relativt nära.

Portratt-2-st-Profoto-Umbrella-XL-mer-huvudljus-vanster

Det fina som sagt med en ljussättning som denna är att den går att förändra enkelt, på andra testbilden ökade jag helt enkelt effekten på den vänstra blixten som blev mer av ett huvudljus och den högra mest lättade upp skuggorna.

Portratt-2-st-Profoto-Umbrella-XL-starkt-huvudljus-vanster

På den tredje och sista bilden har jag ökat ljuset från vänster ytterligare och fått ett porträtt med mer kontrast och mörkare skuggor då ljuset från höger har samma effekt på alla bilderna (men eftersom jag har fått kompensera med en mindre bländare märks det ljuset mindre och mindre). Det finns dock fortfarande gott om detaljer i skuggorna än så länge.

Profoto-Umbrella-XL_jamforelse-mellan-tre-olika-ljussattningar

Tre ljussättningar i en

Bara genom att vrida på effektreglaget och ändra bländaren för att kompensera är det lätt att få tre olika typer av ljus utan att behöva flytta på något eller göra andra förändringar, rätt skönt när man tar porträtt i studion eller ute på plats hos en kund för att kunna få lite variation i bilderna.

Med silverfärgade paraplyer kan det som sagt bli lite hårt och spetsigt ljus när man inte väger upp det med upplättningsljus, och på osminkade kan det ibland bli lite väl mycket kontrast som framhäver mindre skavanker på ett trist sätt.

Stora ljus, stora blänk i ögonen

ögonblank-profoto-umbrella-xlDet fina med stora ljuskällor är just att de syns väl i ögonen, lite blänk gör att alla ser trevligare ut tycker jag nog. Hajögonen kan vara trist ibland.

Sen ska det gå att modifiera ljusbilden från detta paraply, bara att placera blixthuvudet längre in i paraplyet eller längre ut. Det har jag inte experimenterat något med, så jag vet inte hur stor skillnaden kan bli.

Men, till skillnad från små, vanliga blixtparaplyer känns de här väldigt användbara. Vanliga paraplyer använder jag i princip aldrig, även om de är väldigt lätta att ta med sig och snabba att sätta upp. Jag har redan provat att använda dem på lite avstånd, eller så nära att en jag fotograferade nästan stod inuti paraplyet. Det blir fint.

Därför köpte jag silverfärgade paraplyer

Jag fotograferar nästan uteslutande osminkade personer, så egentligen vore kanske den vita varianten av detta paraply mer logiskt att köpa. Men eftersom man kan köpa till deras Front Diffuser går det att bygga om det lite skarpare ljuset till en stor och mjuk ljuskälla rätt enkelt med diffusionsdukar kändes det här som en lösning man kunde använda på flera sätt.

profoto-umbrella-xl-silver-produktbildDen stora softbox Octa jag använder otroligt ofta kommer jag nog fortfarande att använda till mycket, rent spontant tycker jag den ger bättre och snyggare ljus för den typen av bilder jag gillar att göra. Men att köpa en sådan till för att kunna göra symmetriska ljussättningar hade både blivit dyrare och mer att bära på.

För är det något jag klurar på rätt ofta så är det att effektivisera den blixtutrustning jag behöver ta med mig när jag fotograferar på plats hos kunder, och då är det här ett steg i rätt riktning som sparar något kilo i väskan.

Nu ska jag bara komplettera med några lättare stativ än de jag använder idag.

Inte billigt, men billigare

En 150 cm softbox Octa kostar nog ungefär tre gånger så mycket som en Umbrella XL, kanske lite mindre eftersom jag köpte till diffusionsdukarna. Sett ur det perspektivet är de väldigt prisvärda.

Jag kanske skulle kunna gå hela vägen och ta mig råd att köpa ett rejält paraboliskt paraply, de som kallas Giant, men jag tror tyvärr att med en så lite fotostudio så skulle de inte komma till sin rätt, även om ljuset från dem verkar vara fantastiskt bra. De kostar kanske tio gånger så mycket som ett av dessa paraplyer, men det är något helt annat såklart.

En lättare investering

Eftersom det är ett företag jag driver, och jag måste kunna försörja mig på det jag gör, får man ibland se över utrustningen ur ett ekonomiskt perspektiv. Just detta inköp gör att jag kan snabbare lösa uppdrag på plats utan att behöva ta med mig så tunga saker att jag blir på dåligt humör.

Profoto har nog aldrig varit billiga, men nu är det vad jag använder och att komplettera med fler produkter från dem känns som en säker investering. De fungerar och är lätta att använda. Sen att man betalar många tusenlappar för ett stort paraply blir lite sekundärt när man slår ut kostnaden på hur många uppdrag de får vara med på. Min Octa kostar säkert bara ett öre per plåtning vid det här laget.

Sen är det väldigt skönt att ha några olika ”ljusrecept” man vet fungerar, alla jobb är inte sådana som kommer göra mig världsberömd, men om jag kan göra dem snabbare och bättre blir det mer lönsamt.

Just det, en gruppbild också, tack.

Till sist kommer det här att förenkla alla gruppbilder som kunder ofta vill ha, två blixtar och två stora paraplyer kommer kunna ljussätta de flesta standardgruppbilder på ett så enkelt sätt som de ofta måste lösas. Det kommer bli skönt.

Nu skulle jag bara behöva uppgradera alla mina studioblixtar till D1, att blanda D1:or och de äldre Compact kräver lite ND-filter och känns plötsligt rätt krångligt när man har vant sig vid enkelheten att styra allt från kameran via en Air Remote.

Men men, inköpslistan är lång och ekonomin är alltid begränsningen.

Comments on this entry are closed.

  • Jonas 9 maj, 2012, 21:59

    Har länge varit sugen på en 150 cm octabox, men har varit lite rädd för att den tar för mycket plats då jag har studion hemma. Men efter jag läste ditt inlägg så slog jag till och köpte ett 150cm paraply, nu har jag inte riktigt råd med ProFoto utan jag får hålla mig till Visico men dom har också ett som dom kallar Visico Paraply XL. Blev överraskad hur stort det faktiskt var, och i efterhand känns det rätt bra att jag började med paraplyet då det inte tar lika stor plats när man förvarar det.

    Har bara snabbt testat det, men det blir spännande att testa det framöver.

    Sen vill jag bara sluta med att tack för allt jobb du lägger ner här, är dålig att kommentera men vill att du ska veta att det uppskattas.

    Hälsningar,
    Jonas