≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträtt på plats av en blomsterhandlare

Reportagefoto till artikel i kundtidning av en blomsterhandlare. Fotograf Stefan Tell

Före jul var jag utanför stan och fotograferade en blomsterhandlare på plats för ett reportage i en kundtidning. Det var en av de få dagar med fint väder i december, så jag garderade med att packa en batteriblixt och några stativ.

Själva uppdraget i sig gav mig väldigt fria händer, blomsterhandlare skulle vara med på bilderna, och gärna blommor. Inget som innebar några direkta problem eftersom han fanns i sin blomsterbutik. Det som gjorde det hela lite knixigt var att det såklart var väldigt trångt, som det brukar vara i den typen av affärer.

Fotografering i blomsterbutik med en Profoto AcuteB 600r

Som tur var tog jag med mig en mellanstor softbox (Profoto 60 x 90 cm), men det var knappt den fick plats bland alla hyllor som var spängfyllda med krukväxter. Idén att låta blommor vara en färgsprakande bakgrund fick jag släppa rätt fort, det var alltid något som stod i vägen.

Solljus + blixtljus

Efter lite smygande i hans butik som var öppen hittade jag ett hörn mot skyltfönstren där solljuset utifrån fick lysa in och ta hand om den delen av ljussättningen. Vid en exponering som inte helt frätte ut allt som solljuset träffade blev hans ansikte som var vänt in mot butiken såklart i princip kolsvart.

Softboxen med ljuset från en Profoto AcuteB 600R placerade jag till höger om honom, sett från kameran. Plus en reflexskärm på stativ från andra hållet. Det blev lite ljusblänk här och där, i glasögon och på reklamskyltar, men sånt tycker jag ärligt talat inte gör något. Det gör mest att det ser lite mer levande ut.

Inne bland butikens spotlights

reportage-blomsterbutik-profoto-softbox

Nästa anhalt var några meter in i butiken, närmare bestämt vid kassan, där han snällt ställde upp på att posera vid disken. Som tur var hade de två kassor, så vi behövde inte störa affärerna alltför mycket.

Blandat ljus från olika ljuskällor

Idén här var mest att få blixtljuset på hans ansikte så fick butikens belysning sköta resten. Med ljus in från skyltfönstren, mixat med spotlights i taket och blixtljus ovanpå det blev det en salig blandning, men funkade ändå bra.

testbild-mindre-befintligt-ljus-mer-blixt

Mer eller mindre befintligt ljus vs blixtljus

En av de första testbilderna med slutartid 1/200 sekund och bländare f/5.6 gjorde att det befintliga ljuset fick lite för lite utrymme (bild ovan). När jag ökade slutartiden till 1/60 sekund för att släppa in det befintliga ljuset under en längre tid, fick jag kompensera bländaren till f/7.1 för att få resultatet nedan.

foto-reportage-kundtidning

Den nedre bilden känns aningens mer naturlig och inte fullt lika ljussatt, men samtidigt får hans ansikte lite bättre belysning som inte kommer rakt uppifrån. Tyvärr gör bländaren att bildens skärpedjup inte blir så spännande, men att börja trixa med ND-filter kändes lite som överkurs för en reportagebild i en öppen affär.

Tjugo minuter senare eller så var jag på väg därifrån, och senare samma dag hade kundtidningen 6-7 bilder att välja mellan för det lilla reportaget.

Just det här jobbet är nog ett utmärkt exempel på vad man lika bra eller åtminstone enklare skulle kunna ha löst med Speedlights, Strobist-style. Men, det får bli en projekt för våren att komma igång med det.

Comments on this entry are closed.

  • Patrik Persson 17 februari, 2012, 11:39

    Hejsan

    Håller på och testar mig fram med studioljus/Befintligtljus och jag hade en liten fundering. Hur får det till det med vitbalansen? Har du nå bra tips? :)

  • Stefan Tell 17 februari, 2012, 11:49

    I studion brukar jag använda gråkort, men där är det ju inte blandat ljus på samma sätt (det kan såklart variera om man använder blixtar på olika styrka eller om inställningsljuset är på) men ute i befintligt ljus försöker jag se till i efterhand att jag balanserar efter det som känns viktigast i bilden, dvs oftast hudtonen.

    Man kan såklart också styra färgtemperaturen på blixtljuset så det bättre passar det befintliga, bara att prova dig fram helt enkelt. Det är ju inte alltid så att exakt rätt vitbalans är det som gör att bilden blir bra, mycket hänger på hur det omkring i bilden ser ut, står t ex någon mot en röd bakgrund eller grön bakgrund? Då upplevs hudtoner väldigt olika.

  • kjelle lindström 3 oktober, 2012, 18:04

    Hej, hur mäter men med gråkortet….fyrar man av blixten mot kortet där modellen sitter och testar sig fram tills stapeln på histogrammet i kameran befinner sig i mitten? eller?

    Hälsningar Kjelle/

  • Stefan Tell 5 oktober, 2012, 10:46

    Hej Kjelle,

    jag använder inte gråkort för att kolla exponeringen, det gör jag mer på känsla för att se hur ljusa/mörka olika delar av bilden är. En ljusmätare är nog bättre för det.

    Gråkortet har jag bara för att hitta en neutral färg att vitbalansera mot. Men även där finns det utrymme för justeringar, jag använder inte alltid det värdet ändå utan justerar lite beroende på det som är kring t ex ansiktet. Har man en röd eller grön bakgrund upplevs hudtoner olika som man gärna kan korrigera för, annars kan personen se lite väl trist ut i huden.