≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Gruppfotografering, ledningsgrupp & styrelse. Två blixtar. Fotograf Stefan Tell

Efter att ha skrivit det tidigare inlägget om gruppfotografering med en blixt, så tänkte jag komplettera med en annan gruppfotografering jag gjorde förra året, denna gång var det fotografering av styrelse och ledningsgrupp för Poolia.

Då var det lite liknande upplägg, dels skulle medlemmarna fotograferas individuellt och dels skulle jag ta några gruppfoton. I Poolias fall var det två olika gruppbilder, ledningsgrupp och styrelse, utöver de enskilda styrelseporträtten.

gruppfotografering-enskilda-tva-fotostationer

För att få schemat att fungera ställde jag upp två separata fotostationer, en för de enskilda styrelseporträtten (långt bort i bild mot den blå bakgrunden) och en för gruppbilderna (där det vita paraplyet är en del av det, jag stod ungefär vid pelaren till vänster). Det är skönare att ha allt uppställt innan de alltid lika stressade styrelsemedlemmarna anländer, än att behöva riva en fotostation, sätta upp den och ställa in ljuset för gruppbilden medan de väntar.

Bakom kulisserna på gruppfotografering med två blixtar. Fotograf Stefan Tell

Som på så många kontor är det inte så högt i tak i deras lokaler, men de hade i alla fall en vägg med någon slags träpanel som kunde passa som bakgrund.

Istället för att välja den enklaste ljussättningen med en blixt valde jag den näst enklaste, och egentligen den som fungerar bäst och är minst krångel med.

Det ultimata är kanske att ha två identiska ljusmodifierare från samma vinkel på varsin sida av kameran, men det har jag inte, så jag fick nöja med en stor 150 cm softbox Octa från höger och ett vitt halvtransparent paraply från vänster om kameran.

Min Octa använde jag även till de enskilda styrelseporträtten, men ljusinställningen var redan gjord innan, så jag behövde bara flytta på blixten och stativet till den plats för gruppfotograferingen jag hade märkt ut på golvet med tejpbitar. Det optimala är såklart att ta med så många blixtar att man inte behöver flytta något, men ibland är det skönt att inte behöva bära tusen kilo väskor. Om man kan slippa dvs.

gruppbild-oredigeradFör den mindre gruppbilden, dvs den på bild, fungerade denna ljussättning utmärkt, men för den lite större gruppen där alla stod på rad och därmed blev ungefär dubbelt så bred blev det genast mer småfixande för att se till att de inte skuggade varandra samt även mer efterarbete eftersom bakgrunden inte riktigt räckte till.

Ganska enkelt ordnat i Photoshop, men ändå efterarbete som måste göras. På den här bilden klonade jag bara bort skarvarna i träpanelen så det blev en jämnare bakgrund, i övrigt var den relativt oretuscherad.

Dubbel uppsättning av allt är smidigt

Jag ska snart köpa två stycken Profoto Umbrella XL i silver (läs blogginlägget från Profoto här om deras nya paraplyer) och komplettera med Front Diffusers för att kunna variera hårdheten och kontrasten på ljuset.

Det finns en stor poäng att ha två av vissa saker när det gäller blixtar och ljusmodifierare, att ha två stora exakt likadana ljuskällor tror jag kommer förenkla den här typen av fotograferingar mycket framöver, sen verkar de bra av andra anledningar också. Vikten t ex, och storleken när man ska släpa med sig dem.

Att ljussätta för enskilda porträtt kan man göra nästan hur som helst och var som helst, gruppbilder däremot kräver så otroligt mycket mer av bakgrund, avstånd och annat. I den här lokalen där jag har varit flera gånger tidigare finns det egentligen väldigt bra förutsättningar, men det är lite lågt i tak och lite pelare som nästan alltid står i vägen. Och försöker man sig på att ha ett stort avstånd mellan grupp och bakgrund riskerar man ofta att få med taket i bilden, och det är inte så kul.

Men, som jag skrev tidigare, gruppbilder är något som nästan alltid efterfrågas av kunderna och som nästan alltid hamnar mitt i ett pressat schema, så det lönar sig att ha några lösningar och ljussättningar man vet fungerar. Huvudsaken är oftast att man kan lösa uppdraget, gruppbilder i sig är oftast lite halvtrista. Men man kan göra dem så bra man kan ändå.

Comments on this entry are closed.

  • Simon Hellsten 30 januari, 2012, 15:27

    Ja det där med Gruppisar är som du säger något kunderna frågar efter mer i regel än undantag. Jag gjorde själv en gruppbild för ett par veckor sen i samband med porträtt och valde då den mest klassiska som du nämner, två vita transparenta från varsin sida, jäkligt skönt och problemfritt. Dock blev det istället omrigg mellan porträtt och gruppbilder. Lösningen är helt enkelt, köpa mer utrustning och anställa en assistent som lyfter skrotet :)

  • Stefan Tell 1 februari, 2012, 00:56

    If you can’t beat ’em – join ’em. Ungefär.
    Det är ju rätt lönlöst att försöka undvika gruppbilder, bästa sättet är nog att hitta några enkla recept för hur man kan få dem att fotograferas så snabbt och smärtfritt med godkänt resultat.

Next post:

Previous post: