≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Blogga är bra marknadsföring

Blogginlägg om marknadsföring för fotografer, exempel klädfotografering. Fotograf Stefan Tell

Jag slängde nyligen ut en fråga på min Facebook-sida som löd ”Vad skulle du vilja se mer inlägg om?(gå gärna in och kryssa för det ni gillar också).

Responsen har varit fantastisk, tre personer har svarat hittills, och majoriteten (2 st) vill ha fler inlägg om marknadsföring för fotografer. Så jag skriver ett om en rätt aktuell grej, nämligen hur den här bloggen med hjälp av specifika blogginlägg om olika fotograferingar jag har gjort drar till sig kunder som letar efter just det jag har skrivit om.

Eftersom jag bara kan använda mig själv och min blogg som exempel blir det en otrolig massa ”jag” och ”min” i det här inlägget. Hoppas det inte är alltför avstötande och kaxigt, men det är de enda bra exempel jag har.

En butik med tusentals skyltfönster

Om du har en portfolio eller blogg har du säkert installerat Google Analytics, och har du inte det, eller något annat bra statistikprogram, måste du göra det direkt. Nu.

När jag tittar på mina topp 10 sökord för mig hittills i år, är det som sagt bara topp 10. Visst, de ger mycket trafik, men det är nog de 10.000 andra sökorden som ger betydligt större chans att de leder till uppdrag. Att mitt namn är det som hamnar högst är ju kul för mitt ego, men jag tror inte det är kunder som vill anlita just mig. Kanske någon enstaka som fått ett tips från en kollega, men resten är nog de som är intresserade av bloggen.

Det som leder till jobb är andra saker, oftast väldigt specifika grejer där många kunder kanske först provat att söka på ”Fotograf Stockholm” och efter att ha kollat på några hemsidor givit upp när de inte hittar vad de letade efter.

Man ska såklart satsa på att ha en bra startsida på sin portfolio, och gärna även kategorisidor som enkelt och smidigt talar om för den intresserade vad man gör, hur man gör det och var man finns. Men att tro att alla kunder knappar in domännamnet rätt eller kommer direkt till förstasidan via Google så de kan få läsa/titta på presentationen på det sätt du tänkt dig kan man glömma.

Satsa på ditt skyltfönster, men troligtvis kommer de möjliga kunderna in via någon annan ingång, något som stämmer bättre med vad de letar efter.

Kunder letar efter specifika saker

Det är i den stora högen av sökord som uppdragen finns, är jag övertygad om. Jag fotograferar t ex kakel åt en kund löpande. Det är tre företag som efter jag lagt upp sidan på min portfolio om produktfotografering av kakel som hört av sig och velat höra vad det kostar (tyvärr ledde inget till faktiskt jobb, men ändå). I skrivande stund är den sidan nummer två på Google om man söker på ”fotografering kakel”. För övrigt det enda sökresultatet på förstasidan som är en fotograf som erbjuder dessa tjänster.

Nu var just det ett dåligt exempel eftersom jag skulle skriva om hur bloggande som fotograf kan hjälpa kunder att hitta dig. Men att en enda sida i min portfolio kan ge sådan respons är rätt intressant. Tänk då hur det skulle vara om det även fanns några blogginlägg kring ämnet?

Etiketter underlättar sökandet

Har du en blogg bör du tagga alla inlägg med relevanta ord, dessa etiketter kommer sedan att bli ett arkiv som (om du inte stängt av funktionen i t ex WordPress) bli en bra sida där de intresserade hamnar och ser alla inlägg du skrivit inom just det ämnet. Och har du många bra inlägg är chansen stor att kunden tycker du verkar kunna din sak som fotograf eftersom du gjort så många liknande uppdrag.

Har du sedan ett litet arkiv med taggar/etiketter kan det svara smart att få in det i nya inlägg du skriver om t ex ”smyckesfotografering” och gärna rätt tydligt. Då kan de intresserade kunderna lätt hitta alla andra inlägg du gjort, för att kanske se lite fler exempel på hur du tänker, jobbar och hur resultatet blir.

Alla kunder söker inte på samma sätt

Själv har jag några inlägg om klädfotografering, eftersom jag har gjort den typen av fotouppdrag så mycket att jag känner att jag kan skriva några vettiga inlägg om det. Söker man på Google idag efter klädfotografering hamnar jag just nu som nummer ett. Det kan såklart ändras vilken dag som helst, men nu är det så. Söker man istället på ”fotografering kläder” hamnar ett inlägg som nummer två. För sökorden ”produktfotografering kläder” blir det plats 3, 4 och 5 för sidor på min blogg.

Man kan aldrig att förutspå exakt hur en möjlig kund kommer att söka, och vilka ord de kommer använda när de letar efter en fotograf. Sitt bredvid någon som använder Google så ser du hur olika alla gör.

Det kan alltså vara smart att se till att inte bara använda samma ord hela tiden, de som t ex letar efter en fotograf som kan hjälpa dem att fotografera deras kollektion kläder kanske söker på ”produktfotograf” eller ”produktfotografering kläder” eller ”fota kläder” eller ungefär vilken kombination av ord som helst.

Produktbilden nedan kan beskrivas på tusen olika sätt, vissa letar efter ”fotografering packshot” andra bara ”produktfotografering”. Sen finns det såklart några som är mer specifika, och syns man på sådana sökord är chansen stor att kunden blir väldigt glad att ha hittat en fotograf som har gjort något exakt likadant förut och vet hur man gör det enklast. Eller snyggast.

Kunderna behöver hjälp att hitta dig

Grejen med text är ju att det är det enda sättet för Google att förstå vad sidan handlar om, som man som fotograf har full kontroll över. Du kan skriva vilka ord du vill och styra helt till vilka andra sidor det ska länkas till internt.

Får du en massa inlänkar är det bara att gratulera, men där har man betydligt sämre kontroll på hur det presenteras. Det går inte att hindra någon att skriva ”kassa bilder” och länka till din hemsida.

Med en blogg blir det på något sätt en naturlig del av bloggandet att skriva i vanlig text, och eftersom det blir tjatigt att formulera saker på samma sätt hela tiden väljer åtminstone jag att uttrycka mig olika. Att försöka få in ”produktfotografering” fem gånger i en mening blir rätt trist, och det hjälper inte kunderna att hitta dig.

Skriver du däremot lite synonymer och omformulerar hela grejen med att fotografera produkter så det passar in blir det också naturligt att Google kommer hitta dig på fler sätt så som dina kunder letar efter dig.

Personligt underlättar kundrelationen

En sak jag har märkt med den här bloggen jag har, och kunderna som hittar mig via den, är att relationen börjar på ett lite närmare plan.

Det blir allt oftare som möjliga kunder kontaktar mig och utgår från något fotouppdrag jag har presenterat på bloggen, eftersom det var så de hittade mig när de letade efter något specifikt.

Ett aktuellt exempel är en kille från en fysisk klädbutik i Stockholm som ringde upp mig idag, och hade läst mina inlägg om klädfotografering. De behövde bilder till en webbshop de skulle starta upp, och istället för att inledningen på samtalet var stelt så hoppade vi istället fram direkt till ungefär vad de ville ha och hur de ville att det skulle göras.

Även fast han då samtidigt hade sett bilden ovan som är tagen i det källarrum som jag tidigare hade använt som fotostudio kontaktade han mig. Förut trodde jag att kunder skulle bli avskräckta av att se hur pappigt det kan se ut runt omkring, men uppenbarligen är det faktiskt resultatet som räknas. Det är ju bra.

Rent kreativt kanske det inte är optimalt att gå direkt på lösningen, men när det gäller åtminstone produktfotografering för en webbshop vill jag gärna veta ungefär vilken nivå de är intresserade av att resultatet ska hamna på, och försöka pejla om de är beredda att betala för arbetet.

Eftersom han hade läst inläggen förstod han också ungefär hur enkelt det var genomfört, och det verkade passa dem, eftersom det skulle bli ett löpande arbete som gärna skulle flyta smidigt och vara kostnadseffektivt.

Hade han bara sett färdiga bilder i min portfolio skulle det varit en mycket längre process att beskriva själva arbetsflödet, försöka hitta en rimlig nivå och utifrån detta matcha deras betalningsvilja mot det resultat de ville ha.

Transparens säljer (för det mesta)

Är man en superspeciell fotograf som bara får jobb för att man har ett hemligt recept som ingen annan vet om kanske det inte är så smart att visa hur man gör. Men för de flesta andra (t ex jag) brukar det sälja bättre, och ge chans till betydligt enklare och trevligare jobb, om man är öppen med hur det går till.

En reklambyrå i Göteborg där AD:n hade följt min blogg anlitade mig för det enskilt största jobb jag har genomfört i år. De använde skissbilder från de plåtningar jag gör för Poolia och ville gärna ha något i den stilen.

Om de hade velat kunde de anlitat någon annan fotograf, skickat länken till Utrustningslista för porträttfotografering ”on-location” plus exempelbilder och ljussättningsdiagram från det här inlägget: Ljussättning vid porträttfotografering – Poolia till den fotografen. Men de gjorde de inte.

Istället kontaktade de mig, ville ha bilder från personal på en massa kontor och tyckte att eftersom jag hade gjort det förut kunde jag kanske även hjälpa dem att hitta lokala fotografer runt om i landet dit det var för långt för mig att åka som kunde följa mina anvisningar om ljussättningen och efterbehandlingen skulle vara på dessa personalfotograferingar, en slags projektledare helt enkelt. Så slapp de den biten av jobbet.

Kunder kanske är fotointresserade?

Det här ska jag nog utveckla till ett eget blogginlägg framöver, men det har hänt massor med gånger att någon som är fotointresserad, entusiast eller amatör, på ett företag får uppdraget att hitta en fotograf till vad de nu ska göra.

Eller har hittat bloggen och tipsar den som letar efter fotograf på företaget. Alla företag har ju inte stora marknadsavdelningar eller har råd att gå via reklambyrå, fotografagentur eller något sånt. Då frågar man kanske den som verkar kunnig på området, och den har kanske läst min blogg?

Varför blogga som fotograf?

Egentligen är det vad jag har svamlat om nu med över 1800 ord enligt WordPress (och inlägget är inte ens slut än), och det var inte riktigt meningen. Strukturen i det här inlägget är lite haltande, men grattis om du orkade läsa igenom allt.

Själv bloggar jag mest för att det är kul. Jag skrev tidigare ett inlägg (läs gärna Vad är min blogg värd) där en enkelt summering av de timmar jag har lagt ner blev en totalkostnad på en bit över en miljon kronor (om jag kunde ha tjänat pengar på annat när jag istället skrev till bloggen dvs).

Sen skulle jag ljuga om jag sa att jag aldrig tänkte på marknadsföring när jag skriver inlägg till bloggen. Men det är faktiskt en bonus som blivit mer och mer ett syfte. Har jag ett uppdrag där jag tror att det också finns ett intressant blogginlägg att skriva om det ser jag till att dokumentera det ordentligt. Kanske ta några ”behind the scenes”-bilder och sånt.

Det är några saker jag vill göra mer av nästa år som fotograf, och för att underlätta det säljarbetet kommer bloggen att vara det jag kommer använda som referens. Visst, det blir säkert att jag även hänvisar till min vanliga portfolio, men inläggen på bloggen kommer hjälpa mig att sälja bättre än bara bilderna.

Bloggen är för mig också ett mycket bättre flöde att arbeta med. Jag uppdaterar hemsida/portfolion alldeles för sällan, men bloggen är oftast ganska aktuell. Så jag förbättrar hela tiden min chans att dyka upp på Google, eller länkas till.

Att det är en ego-boost utan dess like är väl självklart. Med kommentarer och frågor från hela världen, en statistik som visar att folk har sett det jag har skapat även de dagar då inga kunder ringer, gör att man kan hålla självförtroendet hyfsat intakt.

Jag fick ju t ex äran att vara med på tre uppslag i senaste specialnumret av fototidningen Kamera & Bild – Allt om Fotoprylar. Det hade nog aldrig hänt utan bloggen, tror jag. Och det kan jag leva på länge, inte ekonomiskt såklart, men bara att få vara med i en tidning är ju kul.

Profoto har länkat till mig några gånger via deras blogg, och det har kanske inte genererat några direkt jobb, men glad blir man.

Om jag vore kund och letade fotograf

Alla är såklart olika, men jag gillar personliga relationer. Man måste inte bli vän med alla eller lägga till dem på Facebook. Men, att lära känna de man jobbar med, om så bara litegrann, tycker jag gör jobbet så mycket trevligare.

Och om jag hade behövt en fotograf skulle jag nog hellre kontakta någon jag inte bara gillade bildresultatet från utan även trodde kunde vara en hyfsat trevlig och intressant person. Det underlättar arbetet rätt mycket, om personkemin finns och kommunikationen inte behöver vara krånglig.

Jag skrev tidigare ett inlägg om ”Tips på bra yrkesfotografbloggar”, och den listan känns fortfarande aktuell. Den borde uppdateras med några fler jag har hittat nyligen, men fortfarande tycker jag att den typen av ”dela-med-sig”-attityd kombinerat med ett snyggt resultat gör att jag inte skulle tveka att anlita dem om jag hade behövt.

Då kan väl tilläggas att jag bara träffat en av dem i verkligheten, pratat med en annan i telefon och haft kontakt via Facebook/Twitter och bloggkommentarer med övriga. Men det räcker.

Det enklaste sättet enligt min mening när det gäller att hitta en ton, nivå och allt det där för bloggen är att fundera själv hur det låter och uppfattas. Eller fråga några man tycker är vettiga.

Själv kan jag stå för allt jag skriver, visst kan det bli lite egenkärt eftersom jag bara skriver om vad jag själv gör och tycker, men det får duga.

Och det ger resultat. Jag tror att 70-80 procent av mina uppdrag kommer via nätet, och en stor del har hamnat på bloggen innan de kom till min portfolio. Ska räkna ut det där mer noga framöver, men ungefär.

Plus att de som tycker att jag verkar vara jobbig eller pretentiös kanske aldrig hör av sig. Så har man löst det också.

Så, världens längsta blogginlägg är klart. Borde ha delat upp det.

Tillför gärna något genom en kommentar om dina erfarenheter eller synpunkter. Det uppskattas inte bara av mig utan av alla andra som läser.

Comments on this entry are closed.

  • Jonas 9 december, 2011, 15:08

    Jag läste hela inlägget och jag tyckte inte det var för långt!

    Kan passa på att gratulera till att du faktiskt lyckats marknadsföra dig på det sättet du gjort, och jag tror knappast du skulle varit lyckligare om du nu lagt din miljon på marknadsföring istället för att ha gjort jobbet själv. Att blogga ger ju som du skriver mer-värde både för dig och dina relationer.

    Många läser nog din blogg ur det sak-kunniga perspektiv du skriver genom, och är de potentiella kunder så tror jag precis som du att man ska vara öppen och ärlig med vad och hur man skriver.

  • Stefan Tell 12 december, 2011, 13:43

    Tack, kul att du orkade dig igenom hela, ska nog ändå försöka dela upp dem mer framöver. Lättare att hålla det lite fokuserat då.

    Visst är jag nog lyckligare än om jag hade lagt en miljon på marknadsföring, tänkte mer att jag skulle ha behållit dem för mig själv. Men då hade jag inte haft någon blogg, och det hade varit trist.