≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Studioporträtt av blivande fotomodell

Porträtt i fotostudio av blivande fotomodell. Ljussättning med en blixt, Profoto D1 + Profoto Magnum-reflektor. Fotograf Stefan Tell

Tidigare skrev jag om när en kille hörde av sig och ville ta några porträtt att använda i hans modellportfolio för att visa för modellagenturer, här är inlägget om utomhusfotograferingen av porträtt en mulen dag.

Innan vi gick ut för att ta de bilderna utomhus hade vi fotograferat i studion ett tag, önskemålet var att ta relativt enkla porträtt med enkel ljussättning som skulle visa lite för agenturerna hur han ser ut, rätt upp och ner. Ingen retusch eller alltför specifik ljussättning, det blev först en blixt mot vit bakgrund, som vi modifierade för att skapa lite variation.

Bakom kulisserna från modellfotografering i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Såhär såg det ut i fotostudion (det var före rundfonden var färdigbyggd, så vi använde vitt bakgrundspapper). Kameran flyttades runt lite för att få olika vinklar och ljus, det är en av fördelarna med att använda en väldigt enkel ljussättning med bara en blixt, man behöver inte bry sig lika mycket om vinklarna.

Har man däremot fyllt fotostudion med kantljus, skärmar och annat blir det oftast bara en vinkel som funkar, åtminstone i en så liten studio som jag har. Det känns rymligt innan man börjat ställa upp alla utrustning, sen är det knappt plats att röra sig för modellen. Fast, han skulle mest stå stilla, så det gjorde inget.

Ljussättningsdiagram. Profoto Magnum för porträtt av fotomodell med en Profoto-blixt med Magnum-reflektor. Fotograf Stefan Tell

I korthet använde jag en Profoto D1 250 Air till vänster om kameran, för att spara plats på golvet fäste jag blixten och Magnum-reflektorn (+ ett raster) på en Autopole med en Super-Clamp för att slippa släpa fram mitt gigantiska Avenger-stativ.

Ljuskällan (Magnum-reflektorn) var lite över 2,5 meter upp i luften och ca 1,5-2 meter från modellen, så ljuset kom från en ganska hård vinkel vilket skapade långa skuggor under haka på halsen och djupa skuggor i ögonhålorna. Men, inte högre upp än att det ändå blev ett litet blänk i ögat på modellen.

Till höger om kameran står en svart vikvägg (även kallad bookend eller v-flat) för att blockera studsat ljus från den vita väggen som är ganska nära modellen, och göra skuggorna så mörka jag ville ha dem.

Jag hade även en Chimera-ram med vitt material på i midjehöjd, men jag är inte helt säker på om den användes till just denna bild. Eftersom jag har gjort en rätt kontrastrik och hård konvertering i Lightroom kan nog den lilla upplättande effekt den hade försvunnit helt.

Kameran som användes var som vanligt en Nikon D700 med ett 85mm/1.4-objektiv. Slutartiden var 1/200 sekund och bländaren 3.5.

Bilden är helt oretuscherad och alla justeringar är gjorda i Lightroom, mest skärpning och den svartvita konverteringen plus lite ökad svärta och kontrast.

Jag återkommer hela tiden till så enkla ljusuppsättningar jag bara kan, mest för att det är så roligt att bara använda en ljuskälla där det sedan går att få variation genom att zooma den (funkar inte på alla reflektorer, men Magnum är en av de som har den möjligheten att ändra ljuskäglan), byta vinkel eller avskärma/reflektera ljuset.

4 comments… add one
 • Petra G 22 november, 2011, 14:54

  Tack återigen för intressant läsning! Jag har en fråga. Jag har två lampor med softboxar idag (65 x 65cm). Jag skulle vilja ha mjukt, mjukt ljus och funderar på vad jag ska ta mig till då. Har du något råd?

 • Stefan Tell 22 november, 2011, 15:08

  Tack.
  Den storleken på softboxar kan ge väldigt mjukt ljus om du använder dem för ansiktsporträtt och väldigt nära. Men alternativet kan vara att använda något större och studsa ljuset mot för att öka ljuskällans storlek.

  Har du någon stor reflexskärm eller något liknande som du kan komplettera med? Det går såklart också att låta ljuset mjukas upp genom något vitt tyg, men risken är alltid att det inte är helt vitt och kommer färga dina bilder lite.

 • Petra G 22 november, 2011, 15:42

  Aha, tack! Jag ska prova dina förslag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.