≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Kopieringspapper som porträttbakgrund

kopieringspapper-a4-som-vit-bakgrund

Jag fotograferar rätt ofta personalporträtt på plats hos mina kunder, ibland är det i kontorsmiljö eller utomhus och ibland ska det bara vara enkla porträtt som ser likadana ut oavsett när de är tagna för att kunna användas i presentationer eller på företagets kontaktsida.

Väldigt ofta är önskemålet från kunden att det ska vara vit bakgrund. För att det är absolut enklast att använda, en vit bakgrund ser ju exakt likadan ut som en annan helt vit bakgrund.

Problemet är bara att rummen som jag får använda som tillfällig fotostudio på plats i deras kontor inte alltid har vita väggar, eller dörrar, eller projektionsdukar. Kan jag undvika det packar jag gärna helst inte mer än jag behöver, och en vit bakgrund är en av dessa saker.

När jag senast var ute på en fototurné för en kunds räkning har jag använt mig av femton olika konferensrum på tolv olika orter. Det ena mindre än det andra. En gång fick jag stå utanför rummet och fotografera in genom dörren för att få med ett halvkroppsporträtt.

Men, jag hade alltid koll på att det fanns vita väggar. Utom på ett av kontoren där det inte fanns (eller snarare, det gick inte att fotografera mot den, i den riktningen, det var för litet).

Alla väggar var gula eller någon slags beige färg. Eftersom alla porträtt skulle se i princip lika ut, oavsett förutsättningar, blev det ett problem. Speciellt som det inte gick att ljussätta bakgrunden separat pga det korta avståndet mellan modell och vägg.

tejp-a4-papper-bakgrund-fotostudio

Men, det finns oftast en lösning. På de flesta kontor finns det kopieringspapper och tejp. Några minuter ägnade jag åt att tejpa upp A4-papper på väggen så det täckte området på porträttet kring huvud och hår. Det räckte.

vit-bakgrund-blond-tjej-detalj-hårI de flesta fall när kunder vill ha vit bakgrund och man måste fotografera på plats hos dem och inte i min fotostudio brukar jag ägna en minut i Photoshop åt varje porträtt för att få bakgrunden helt vit.

Är bara bakgrunden man fotograferar mot vit och tillräckligt ljussatt är det inga problem.

Är den mörkare eller har någon färgnyans och personen man fotograferar är blond med lockigt hår (eller snarare allt annat än bakåtkammat eller rakat) brukar det oftast bli ett mycket större arbete i Photoshop för att frilägga håret och ändå få ett resultat som inte blev så kul.

En väldigt ljushårig person mot en bakgrund som inte är väldigt ljus och vit har oftast delar av frisyren där bakgrunden syns igenom, och att med diverse olika metoder försöka få det att se naturligt ut brukar sällan finnas i budgeten. Bättre att göra det rätt från början.

Det behöver inte vara kritvitt, bara det är tillräckligt ljus och inga färgnyanser så blir allt mycket enklare. Och lite tejp plus några A4-papper räcker gott som en fotobakgrund som sparar timmar i Photoshop.

Man kan såklart använda något annat vitt, t ex en stor reflexskärm, men mina var redan upptagna i ljussättningen. Nästa gång ska jag vara ännu mer noga med att be någon på kontoret ta en bild och maila över, så man ser, det tar ju inte många minuter, så vet man bättre förutsättningarna.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.