≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bygga rundfond i fotostudio, steg för steg

Rundfond i fotostudio, bygget steg för steg. Fotograf Stefan Tell

Nu är äntligen bygget av en rundfond (eng. ”cyclorama” eller ”cyc”) i vår lilla fotostudio klart. Har inte hunnit använda den så mycket än till helkroppsbilder hittills, men bara att ha en helt vit och slät vägg eller fond som bakgrund känns otroligt användbart. Vill man komplettera med en pappersbakgrund i någon kulör är det ju bara att hänga den framför.

Vi byggde inte rundfonden själva utan anlitade snickare och målare som gjorde det åt oss, det hade säkert inte varit omöjligt att konstruera och bygga en själv, men vi hade bara inte tid. Sen finns det en poäng att anlita proffs, på samma sätt man tycker att företag ska anlita fotografer och inte göra allt själva.

Fotostudion före vi byggde en rundfond. Fotograf Stefan Tell

Fotostudion före rundfonden var byggd

Rummet i huset där vi har vår fotostudio är inte jättestort, men takhöjden är en bit över tre meter så den fungerar väldigt bra till porträttfotografering och mindre produktfotografering.

Gruppbilder kan man klämma in om det inte är för stora grupper, efter rundfonden är klar ryms det några till då man inte är begränsad av bredden bakgrundspappret. Det blir fortfarande trångt, men lite större känns det.

Bygge av rundfond i fotostudio, börjar med reglar. Fotograf Stefan Tell

Inte helt vägg-till-vägg

Snickarna utgick från vår extremt enkla ritning på hur vi ville ha rundfonden, vi försökte utnyttja bredden på rummet maximalt men ändå låta det finnas ca 30 centimeter golv kvar på sidorna för att kunna ställa Autopoles där som inte behövde pressa golvet på rundfonden. Totalt bredd är ca 3,5 meter tror jag.

Rundfond i fotostudio. Reglar på golv och fästa i väggen. Fotograf Stefan Tell

Ramverk som en skateboardramp

Snickarna började med att bygga ett ramverk med reglar på golvet, dessa ligger bara på golvet men reglarna i väggen sitter såklart fast där. Vi tänkte att tyngden av rundfonden skulle göra att allt ändå kommer ligga på sin plats.

Bygge av rundfond i fotostudio, ljuddämpning av reglar på golvet. Fotograf Stefan Tell

Ljuddämpning av reglar på golvet

Jag håller bara på med stillbildsfotografering, men Klapp & Co som jag delar lokalen och fotostudion med filmar rätt mycket och då kan det vara smart att försöka dämpa ljudet av knirr och annat som kan komma när man i princip lägger en låda på golvet. För detta lades ett dämpande material under reglarna på golvet.

Bygge av rundfond i fotostudio. Rundning mot kanten. Fotograf Stefan Tell

Rundning mot väggen

En rundfond är såklart inget utan den rundning som man ska ha mot väggen, det går såklart att göra en grotta med rundade hörn, men eftersom rummet är så litet kändes det ganska onödigt (och extremt mycket mer komplicerat).

Efter lite efterforskningar på nätet och frågor till andra fotografer som har rundfonder i sina fotostudios kom vi fram till att själva rundningen fick ta ungefär en meter i anspråk. En meter ut från väggen och en meter upp alltså.

rundfondens böjning vid kant

Kvartscirkel eller droppform

Själva rundningen är plywood sågade så det blir en kvarts cirkel. Kollar man runt på nätet verkar det finnas lite olika tankar om hur man egentligen ska konstruera denna del, några verkar tycka att rundningen inte ska vara en fjärdedels cirkel utan snarare ha en del av en droppform, men det tyckte vi var överkurs.

Enklaste sättet är egentligen att ta en stor skiva av det material som ska sågas och användas som stag för rundningen, sätta en spik i mitten och fästa en penna med ett snöre till spiken med det avstånd man vill ha, och rita en kvarts cirkel.

08-rundfond-golv-dampning

Ännu en bild på det material som ska dämpa lite och minimera risken för knirr, vet inte riktigt vad det är, ser lite ut som tunn asfaltspapp eller slippapper, men det kan det nog inte vara. Dämpar gör det i alla fall.

Man skulle ju ha kunnat lägga någon form av ljudisolering i fickorna mellan reglarna, men så gjorde inte vi. Har inte upplevt några oljud än.

Rundfond i fotostudio - slipa fogar och minimera skarvar. Fotograf Stefan Tell

När väl ramverket var på plats var det dags att fästa skivorna i reglarna på golvet och mot väggen, jag är ingen expert på material, men den yta vi har som golv och vägg är plywood och den del som böjs är någon annan form av träskiva. Jag kan kolla exakta materialangivelser av hantverkarna om någon är intresserad.

10_rundfond-studio-spackla-fogar

När väl alla bitar var på plats började arbetet med spackling av fogar och själva slutarbetet som visade sig ta lite längre tid än beräknat.

11-rundfond-spackla-skarvar-grundmala

Kluriga ojämna skarvar

Det visade sig att spackling direkt på materialet inte riktigt räckte för att det skulle bli så jämt det behövde vara. Känns ju onödigt att han en bucklig rundfond.

12-rundfond-fotostudio-microlit-skarvar-fogar-spackla

Extra fina och jämna kanter med microlit

Lösningen blev att helt enkelt sätta microlit över de kanter som var komplicerade, och sedan spackla, slipa och måla dem igen. Det tog lite längre tid, men sen blev det bra och hela rundfonden känns otroligt jämn.

13-rundfond-sista-strykningen

Mycket underarbete, slipning och spackling

Jag vet inte hur många strykningar totalt det blev, men resultatet är fint. Total arbetstid var nog fem arbetsdagar för snickare och målare, där större delen var slipa, täta fogar och spackla tror jag. Och målningen såklart.

Färdigbydd rundfond (cyclorama) fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Nu är i alla fall rundfonden klar, och det känns som ett lyft att kunna ha en färdig fotostudio med en jämn och fin vit vägg åtminstone, även om man kanske inte så ofta kör helkroppsbilder.

Fotomodell, testbild på rundfond i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Hela rundfonden är målad med väggfärg, med inte så hög glans, snarare ganska matt. Tror det var 20 ungefär. Att den kommer bli skitig känns oundvikligt, och vi kommer säkert få måla om den lite då och då.

För att skydda den lite, speciellt nu i början då man ser varenda liten skada eller repa den får, köpte jag en rulle ”mjölkpapp” på måleributiken i närheten. En sån täckpapp målare brukar lägga på golvet när de målar. Den skyddar bra och är ganska glansig, om man vill ha den effekten.

Tyvärr får man såklart jobba lite i Photoshop får att få bort skarven, men för allt annat än helkroppsporträtt kommer den få ligga som skydd mot smuts och sånt.

Det finns som sagt några andra på nätet som har dokumenterat sina byggen av rundfonder, vissa med mer information än andra. Här är några:

Grip Agency bygger en green screen

Sam Robles bygger en rundfond med rund hörn och allt (och del 2)

En till rundfond på YouTube (kolla även relaterade videos)

Och såklart en tjej i bikini som bygger rundfond (bikini = halvnaket)

Det var nog allt jag kunde komma på från vårt projekt att bygga en rundfond i fotostudion, får återkomma med fler bildexempel där den används vartefter vi utnyttjar den. Allt känns hursomhelst lite lyxigare genast, och det är alltid något.

Har jag missat något eller har du några frågor, skriv gärna en kommentar så ska jag försöka ta reda på svaret.

Comments on this entry are closed.

 • Andreas Leffler 16 april, 2019, 12:38

  Hej Stefan!
  Jag går i planerna på att bygga en rundfond när vi byter lokal framöver, och snubblade över det här inlägget. Är du nöjd med valet att lämna lite space på sidorna om fonden? Eller hade du med facit i hand hellre fortsatt hela vägen ut till väggen? Finns det något du hade gjort annorlunda om du byggde en fond idag?

  • Fotograf Stefan Tell 17 april, 2019, 09:13

   Bra frågor, kul att få tänka igenom det såhär i efterhand.
   Det jag kan säga direkt är att en rundfond som vi har haft den i en relativt liten studio kanske inte var det som jag skulle ha ens gjort om jag vetat bättre hur mina behov såg ut.

   Ärligt talat har den faktiskt i mångt och mycket mest varit i vägen för mig. Skulle jag ändå ha gjort en, hade jag lämnat mer plats på sidorna för att kunna ställa åtminstone ett C-stand på plant golv. Istället löste vi det med stativ där man kan ha olika höjd på benen alternativt autopoles ibland.

   Det stora problemet har varit att använda själva väggen, där är en rundfond mest i vägen och hantering av bakgrundspapper m.m. blir rätt meckig. Ska man däremot alltid använda den som en enkel vit bakgrund är det såklart smidigt att den alltid står klar.

   Korta svaret är att man blir rätt begränsad med en rundfond, och den stjäl ungefär en halvmeter mot väggen där man har svårt att placera saker pga rundningen.

   Hoppas det är till någon hjälp.