≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Illustratör + beautydish + octa

Jessica Eldenstjärna, svensk illustratör. Fotograf Stefan Tell

Jessica Eldenstjärna är en illustratör som snart är aktuell med en bok tillsammans med den enormt produktive Martin Widmark och sångerskan Louise Hoffsten. Exakt vad det ska vara för bok kan jag dels inte avslöja och dels inte säga något om eftersom jag ännu inte riktigt har greppat det hela, men bra blir det säkert.

Bonnierförlagen behövde pressbilder på Jessica inför marknadsföring och lansering av boken, och författarporträtt är något jag alltid gillat. Så varför inte?

Efter att ha kollat runt lite på nätet och fått en liten liten uppfattning vad hon kunde passa i för ljussättning, slog jag till på en beautydish plus en stor softbox octa bakom. Vilket visade sig bli bra. Tycker jag.

Som modellen såg fotostudion

Ljussättning, Profoto beautydish framför 150 cm (5 foot) softbox octa

Där någonstans mitt bland en 150 cm stor Profoto Softbox Octa och en vit Profoto Softlight Reflector (beautydish) med raster, stod jag och min kamera (en Nikon D700 med 85 mm/1.4 när jag ändå rabblar varumärket och modellnamn). Lite trångt kan jag meddela.

fotostudio-profoto-beautydish-softbox-octa

För att göra fotostudion ännu mindre klämde jag även in en Chimera reflexskärm (silver) på stativ mellan mig och Jessica. Den här ramen är nästan 1 x 1 meter och kanske aningens otymplig till just detta ändamål. Ska nog införskaffa en lite mindre att ha för de tillfällen man vill komma lite närmare.

Det är kanske inte riktigt som en ringblixt, att ha en stor ljuskälla bakom sig när man fotograferar, fast resultatet blir lite åt det hållet. Väldigt ljust och öppet helt enkelt, sen kan man såklart experimentera med styrkeförhållandet mellan fyllnadsljus och huvudljus för att skapa ljusare eller mörkare skuggor.

Sen underlättar det som vanligt att ha någon framför kameran som faktiskt gillar det, kanske en vanesak för vissa, eller en inställningsfråga, men allt blir i alla fall så mycket lättare. Inte ett endaste ord om jämförelsen med tandläkare eller något sånt.

Bakgrunden är förresten vit och hon står väldigt väldigt nära den. Men det kanske syns tydligt?

3 comments… add one
  • Serny Pernebjer 21 september, 2011, 19:00

    Den ljussättningen var snygg, måste testa den nån dag :-)

    • Stefan Tell 21 september, 2011, 20:06

      Tack. Håller helt med. Skulle vara intressant att prova den med något större än en 150 cm Octa någon gång. Blir rätt trångt om man ska få in allt mellan modell och ljus.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.