≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

I fotoväskan: svart tyg

20110907-202314.jpg

När det kommer till fotoutrustning är det alltid svårare att ta med lite än mycket. Jag vet inte hur ofta jag har förbannat mig för att ha så tunga väskor, även om det är ett enkelt fotouppdrag.

En grej som varken väger mycket, tar plats eller är onödig är svart tyg. Gärna flera tygstycken. Tillsammans med klämmor, stativ eller bara silvertejp kan det enkelt göra svåra ljusförhållanden mycket enklare.

Som t ex när jag var och fotograferade porträtt i Köping idag, i ett fantastiskt litet (betoning på litet alltså) konferensrum. Jag fick stå utanför för att kunna få till en halvkroppsbild. Problemet var bara att den vita dörren blev lite som en vit reflexskärm och förstörde all kontrast i bilden.

Efter att ha hängt upp svart tyg på dörren blev allt bra igen. Samma sak dagen innan i ett konferensrum i Eskilstuna där stark sol lyste in genom fönstren. Lite svart typ tejpat över alla fönster och blixtljuset slapp blandas med solljuset.

Två, tre vita och lika många svarta tygstycken tar lika mycket plats som en ihopvikt reflexskärm i kameraväskan, men kan användas till så mycket mer.

Det om det, dagens tips från ett trist hotellrum i Örebro. Imorgon är det dags för fotografering i konferensrum i både Karlskoga och Karlstad. Sen hem till Stockholm igen.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.