≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Affärsporträtt med tre blixtar

Affärsporträtt. Ljussättning med tre blixtar i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Här är sista resultatet från en dag då jag utgick från samma grundljussättning för tre olika plåtningar, men utvecklade den för varje kund så allt inte skulle bli exakt likadant. Egentligen vore det såklart mer ekonomiskt att ha någon slags standardljussättning för enklare studioporträtt, men det vore också väldigt tråkigt och inte det minsta utmanande eller utvecklande.

Skillnaden mot affärsporträtt med två blixtar är inte monomental, men den tredje blixten som lyser upp skuggsidan genom en diffusionsskärm gör ändå att det finns detaljer kvar i alla delar (undantaget kostymen som fick en lite hårdare kontrast i efterbehandlingen).

Diagram för affärsporträtt med tre blixtar

Ljussättningsskiss - Profoto Magnum Diffusionsskärm och 3 blixtar

Den tredje blixten, en Profoto Compact 300, fick först två lager med ND-filter framför reflektorn så ljuseffekten kom ner ett par steg, annars hade den blivit för ljus jämfört med D1:orna som går att använda med mycket lägre effekt.

Och då hade det inte varit den lilla upplättningen längre.

fotostudio-bakom-kulisserna-affarsportratt

Till höger i bild syns en Profoto Compact 300 med två lager ND-filter tejpat framför en Zoom-reflektor, och framför den, en Chimera-reflexskärm med diffusionsmaterial.

Den här ljussättningen går såklart att modifiera vidare på hur mycket man vill, fördelen med att ha upplättning på skuggsidan med hjälp av en blixt istället för reflexskärm är såklart att den går att justera lite mer som man vill. En reflexskärm är aningens mer svårjobbad, tycker jag.

Till höger är ett liknande porträtt fast då bara ljussatt med två blixtar, det känns lite hårdare i kontrasten även om det såklart skiljer sig åt bara genom att ha olika personer framför kameran som alla reagerar olika på ljus och allt annat man mixtrar med.

Vill man ha mer kontroll på hur bakgrunden ser ut kan det vara en poäng att flytta modellen lite längre bort från den, och ljussätta den separat. Nu är ljussspridningen styrd av hur huvudljuset är inställt och riktat.

Eller så återgår man till den utsprungliga ljussättningen med bara en blixt som jag började med, även om den kanske är för enkel för att passa alla?

Ibland blir inte saker bättre av att man krånglar till det, men här behövdes mer än en blixt för att inte vara för beroende av hur ansiktet är vinklat så skuggorna inte blev alldeles för hårda för ett affärsporträtt.

Eller så ser man till att alltid ha en skateboard och keps i närheten.