≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Utomhusporträtt och diffusionspanel

Peter Ekberg & Mattias Olsson. Fotograf Stefan Tell

När jag fotograferade författaren Peter Ekberg och illustratören Mattias Olsson för deras kommande bok hann vi få till tre helt olika ljussättningar under samma fotografering. Den första var något konstigt med blandade färgfilter på blixtarna i studion, den andra var en enda blixt utan reflektor (också i fotostudio) mot vit bakgrund och den sista tog vi ute på gården i hårt solsken.

Hårt solljus kan kanske vara roligt om man kör svartvitt med italienska parfym-modeller, men de flesta ser rätt hålögda ut när skuggorna blir för mörka. Lägg till lite diffusion och en reflexskärm så blir allt bra igen.

Såhär såg det ut lite utzoomat, Lena från förlaget får vara fotoassistent och hålla upp en ram med diffusionsmaterial på för att mjuka upp det hårda solljuset så det sprider sig lite och blir mer hanterligt. Lite upplättning kommer från andra hållet i form av en silverfärgad reflexskärm.

Läs mer om allt detta i ett tidigare inlägg: Finare solljus med diffusion

Peter Ekberg, författarporträtt. Fotograf Stefan Tell

När bilden av duon var klar skulle vi även få till några separata författarporträtt i naturligt ljus (eller upphovsmannaporträtt kanske man ska säga eftersom en av dem är illustratör).

För att få lite variation på bilderna bytte jag helt enkelt plats och ställde mig under diffusionsskärmarna och fotograferade med solen rakt i ryggen.

Mattias Olsson, porträtt av illustratör. Fotograf Stefan Tell

Den silverfärgade reflexskärmen flyttades lite så den inte skymdes av det som mjukade upp solljuset, och gav ett litet kantljus så det blänker lite på kindbenen utan att bli helt överdrivet.

Effekten av diffusionen kan man se lite på bakgrunden där det är väldigt mycket ljusare och hårdare ljus på den del av planket som inte täcks av panelerna. Skulle detta träffat deras ansikten direkt hade det blivit något helt annat av dessa porträtt, såklart.

Hursomhelst, så länge man har någon som kan hjälpa till att hålla skärmen, eller bara ett stativ om det inte blåser, så kan en reflexskärm och en diffusionspanel göra det hårdaste sommar/vårljus hanterligt och rätt snyggt till slut.

Sen påverkar såklart solens höjd och solljusets vinkel mycket, men lägger man till en reflexskärm till underifrån kan man göra om ett hård, kargt ljus till något stort och ganska så mjukt.

Men, blåser det blir det genast krångligare. Fint blir det hursomhelst.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.