≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fotoreportage bland militärhundar

FHTE, träning av schäferhundar. Fotograf Stefan Tell

Ena dagen är det personalfotografering, andra dagar är det författarporträtt eller produktfotografering men ibland är det upp ett fotoreportage som tar mig någonstans dit jag troligtvis inte hade kommit om jag inte var fotograf.

T ex Försvarsmaktens Hundtjänstenhet (FHTE) utanför Märsta i Stockholm, där de föder upp och tränar tjänstehundar som bl a används av insatsförband i Afghanistan. Som deras veterinär sa; “det är ingen lek”.

Mitt uppdrag var ett fotografering för VeterinärMagazinet, till en kommande artikel om FHTEs veterinär, Cecilia, och hennes jobb.

FHTE-karantan-Afghanistan

På deras anläggning finns både inackordering för de hundar som bor där, samt ett karantänområde för de hundar som kommer tillbaka från aktiv tjänst, i t ex Afghanistan. För att inte ta med sig några konstiga maskar eller sjukdomar får de vara där några veckor innan de kan få vara bland andra igen.

hund-i-bur

Jag är egentligen ingen hundmänniska, men kan inte låta bli att bli galet imponerad av hur mycket de här hundarna kan, och vilken nytta de gör. De tränas och tränar oerhört hört, efter att det har skett en gallring av vilka som ens är lämpliga (helst inte skotträdda t ex).

hundtraning-kondition-styrka

Ett sätt att träna upp deras styrka, leder och kondition är t ex att de får gå, trava eller springa (vad man nu kallar det) i maskinen ovan som egentligen är till för att träna travhästar, men ombyggd för att passa hundar.

schafer

Allt som allt ett väldigt varierande och kul fotouppdrag, jag hade fått läsa intervjun/artikeln innan jag stack dit, men sen var det mest att få en rundtur och fotografera sånt som kunde tänkas passa till artikeln i tidningen.

Det mesta var så som jag såg det, men träningsmaskinen satte vi igång bara för att få lite rörelse i bild. Hundarna hade egentligen annat att göra.

Jag hade med mig en Nikon D700 och några objektiv (ett 24-70/2.8, ett 50mm/1.4 och ett 70-200/2.8 VRII) plus ett stativ. Blixt kändes inte riktigt som det var läge för, så de fick stanna hemma. All sortering och bildbehandling skedde i Lightroom 3, inget Photoshop behövdes denna gång.

Glöm inte att klicka “Gilla” på Facebook förresten (ska sluta tjata om det när jag har en miljard fans, lovar).

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.