≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bättre ljus inomhus med en blixt

Foto till artikel Veterinärmagazinet om dt-scan på djursjukhuset i Bagarmossen

Fotografering inomhus kan vara svårt, och ska man fotografera inne på ett sjukhus i ett rum där det inte finns några fönster och bara lysrör kan det bli riktigt dåliga bilder om man inte anstränger sig lite.

Nyligen blev jag skickad till Bagarmossens Djursjukhus för att ta några porträttbilder till en artikel i Veterinärmagazinet. De hade en ny maskin som artikeln skulle handla om, en rejäl datortomograf (som när de säger ”CAT scan” i House, även om de inte menar just katter då) och med i bilden skulle även två från djursjukhuset finnas.

Förbättra ljuset för porträtt i ett rum

Profoto-AcuteB-600R_allmanljus-blixt-ljusare-rum-fotoreportage

Inomhusbilder behöver inte nödvändigtvis alltid bli trist, men i en sjukhusmiljö utan fönster eller något som helst naturligt ljus kändes det smart att ta med lite mer utrustning än jag brukar för fotoreportage.

Jag hade med mig två blixtstativ, en blixt (Profoto AcuteB 600R) och en softbox, plus lite ND-filter och silvertejp.  Det visade sig att det enklaste sättet att få till betydligt bättre ljus i rummet blev genom att ställa blixten i ett av rummets hörn, rakt bakom där jag skulle fotografera från, och helt enkelt slå blixten mot väggen, lite som man gör in i en vikvägg.

För att kunna mixa befintligt ljus från lysrören i taket och blixtljuset tejpade jag ett lager ND-filter (neutralt gråfilter) för att få ner effekten/ljusstyrkan.

testbild1-blandare_4_slutartid-1-200s

Efter lite experimenterande med bländare och slutartid började jag hitta en exponering som kändes hyfsat rätt. Bländare 4 för att kunna få båda personerna skarpa även om de inte stod exakt på samma avstånd från kameran, och slutartid 1/200s för att inte riskera skakningsoskärpa för mycket.

testbild4-blandare_4_slutartid-1-100s

Sedan stegade jag mig ner till 1/100s då skuggorna blev betydligt mjukare och inblandningen från det befintliga ljuset blev större så det hela kändes mer naturligt. Mycket långsammare slutartid än så, och risken för att man får sortera bort massvis med bilder för att någon rör på sig blir så mycket större.

testbild5-enbart-lysror-befintligt-ljus

Som en jämförelse tog jag även en bild utan blixt men med samma bländare och slutartid, och ovan syns resultatet av hur mycket lysrörens ljus inverkar på bilden. Eftersom det ljuset i princip bara kommer uppifrån, och blixtljuset kommer framifrån, fungerar det att låta dem blandas så mycket.

kantljus-harljus-fran-lampa-sjukhusSom en liten bonus hjälpte en sjuksköterskorna mig att tända en undersökningslampa på arm som hängde från taket, och det blev ett litet kantljus plus hårljus på samma gång.

Inget märkvärdigt, men roligare än inget.

Sett i efterhand var nog det här rummet rätt lätt att ljussätta, eller snarare den här bilden. Det mesta i den, från väggfärg, till ljus och hudtoner gick i varianter på samma nyans, vilket gjorde det relativt lätt att färgkorrigera utan att behöva slita ihjäl sig. Allt kompletterades också bra med den ljusgråblå färgen på apparaten som skulle vara stjärnan i bilden.

Som så många andra snabba fotouppdrag för tidningar, så går det åt betydligt mer tid till resor, förberedelser och testbilder än själva fotograferingen. Den var nog avklarad på ett par minuter eller så.

Sen var det bara att packa väskorna och åka tillbaka till kontoret, välja ut några bilder som justerades i Lightroom och sedan levererades till kunden samma dag och dök upp i tidningen några veckor senare.

Alla bilder togs med en Nikon D700 och ett 24-70mm objektiv.

Det är lite att släpa på, men att bara ha med sig några stativ och en blixt kan verkligen rädda de flesta situationer. Jag vågar knappt tänka på hur de här hade sett ut utan blixten, eller med bara en Speedlight på kameran.

Comments on this entry are closed.

  • Anders Wester 21 juni, 2011, 09:24

    Tack för detta! En fråga gällande ND-filtren dock. Jag misstänker att du använde dem för att även om blixten var inställd på lägsta effekten blev det för mycket ljus i rummet? Finns väl ingen anledning annars att använda dem tycker jag? Kanske en dum fråga men men…

  • Tomas Gillberg 21 juni, 2011, 12:07

    Intressant, plåtar mkt inredningar och blandljuset är alltid besvärligt, särskilt när du även vill ha lampor tända pga mysfaktorn. Använder ibland tunn blå plastfilm på blixtarna för att dämpa glödlampor och orange färgstick.
    Tänker som förra kommentatorn att ND hade väl eliminerats om du kört med t.ex 300 istället?

  • Stefan Tell 21 juni, 2011, 13:00

    Visst är det så, att få ner effekten riktigt mycket. Blixten var inställd på lägsta effekt (eller väldigt lågt i alla fall, vilket på an AcuteB 600 är någonstans kring 9 Ws), och ND-filtret tar bort ett par bländarsteg.

    Färgkorrigeringsfilter är alltid bra, just i det här fallet kändes det som det blev en rätt bra blandning med lysrören utan dem. Det kanske inte är 100% korrekta färger, men känslan av hur saker ser ut i sjukhusmiljö stämmer. Väggarna är ju inte heller neutralt vita, snarare en brun eller beige ton.

  • Anna 7 februari, 2012, 18:35

    Hej!

    En nyfiken fråga, varför sänkte du inte bländartalet till ca 8 i stället för att använda filter!?

    • Stefan Tell 7 februari, 2012, 22:18

      En bra fråga. Gör nog det av flera anledningar. Dels för att blanda upp ljuset med det befintliga så det känns hyfsat naturligt, och dels för att ha ett aningens kortare skärpedjup.

      Det hade kunnat blivit bra om personerna skildes lite från bakgrunden, men så blev det inte direkt.