≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vad gör bröllopsfotografer hela dagarna?

diagram från undersökning med amerikanska bröllopsfotografer

En amerikansk organisation för bröllopsfotografer, The International Society of Professional Wedding Photographers, gjorde en undersökning där de frågade fotografer vad de lade sin tid på. Ovan är resultatet.

Nu är undersökningen från 2009 och jag har inte hittat någon nyare, men jag antar att vissa arbetsmoment är ungefär lika nu som då. Kanske att sociala medier och bloggande har ökat kan man anta.

Totalt var det visst 50 fotografer med i undersökningen, så helt statistiskt säkerställt är det nog inte heller, men en rätt hygglig fingervisning hur mycket olika saker tar tid från det som kunderna kanske tror att de gör hela dagarna, dvs håller på med fotografier.

Apropå undersökningar, här är en sammanställning (här är alla diagram) över kameror, objektiv och annan utrustning som bröllopsfotografer använder (de som deltog i den undersökningen dvs). Läsvärt om så bara för de hemskt arga kommentarerna. Folk är inte alltid snälla på Internet.

Har du något tips på liknande undersökningar ur ett svenskt perspektiv, skriv gärna en kommentar. Jag önskar jag kunde göra en liknande redovisning av vad jag lägger min tid på, men då skulle jag behöva en tidsstudieman med mig ett par månader för att få siffrorna rätt.

2 comments… add one
  • Daniel Johansson 18 maj, 2011, 22:59

    Det ligger ju mycket i att det verkligen ser ut sådär. Synd bara att kunden alltid BARA vill betala för dom 12 procenten eftersom det är det enda jobb som ser att man utför.

    Det är därför jag inte fotar bröllop. =D

  • Stefan Tell 20 maj, 2011, 13:20

    Det vore nog svårt att jobba som fotograf om man skulle försöka ha lika hög faktureringsgrad som vissa andra yrken. Fast det gäller nog alla som försöker driva eget.

    Just bröllopsfotografering överlåter jag med varm hand till de som anpassat sin verksamhet nästan helt efter helgarbete och privatpersoner. Har alltid varit dålig på att ta betalt de gånger jag har fotograferat just privatpersoner som ska betala med sina surt förvärvade och skattade pengar, så då är det lika bra att låta bli.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.