≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Enkla porträtt mot färgad bakgrund

Porträtt till konsultprofil mot blå bakgrund. Fotograf Stefan Tell

När det gäller porträttfotografering i fotostudio brukar jag nästan alltid använda en vit bakgrund, ibland ljussatt så den kanske inte är kritvit, och ibland en grå om det ska bli lite mörkare bakgrund. Svart blir det någon gång då och då, men de gångerna är rätt lätträknade.

Så jag äger tre pappersbakgrunder, en Super White, en neutralt mellangrå jag har glömt namnet på och en svart. När ett konsultföretag hörde av sig nyligen och ville fotografera porträtt med blå bakgrund tänkte jag först köpa en blå pappersbakgrund på rulle, men bestämde mig snabbt för att istället använda en tygbakgrund då det inte skulle vara helkroppsbilder.

Tygbakgrund tycker jag nog annars inte är så användbart, men i det här fallet kändes det som en prisvärd och enkel lösning. Jag hade ändå tänkt att frilägga porträtten och ersätta bakgrunden i Photoshop, men det underlättar otroligt att ha en kulör som ligger hyfsat nära den man vill ha för att slippa problem med kanterna kring hår och andra detaljer.

Uppställningen i fotostudion

Behind the scenes, porträtt i fotostudio med blå bakgrund

Såhär såg det ut när alla blixtar, stativ och bakgrunden var uppsatta inför porträttfotograferingen. Det blå som utgör bakgrunden är ett lite stretchliknande blått tyg uppspänt på en ca 2 x 2 meter stor ram (Chimera) och en massa klämmor för att det ska bli hyggligt slätt.

Inget separat bakgrundsljus

För att bakgrunden skulle vara tillräckligt stor för de halvkroppsporträtt som togs var modellerna denna gång tvungna att stå ganska nära bakgrunden, eller snarare, bakgrunden kunde inte vara så långt ifrån att det skulle gå att belysa den separat och på så sätt få till en bra effekt som kunde användas.

Genom att inte belysa den blå bakgrunden direkt (förutom det ljus som ändå träffade den) minskade också risken för att det ska studsa blå reflektioner tillbaka på de jag fotograferade, det kan bli ganska trist att i efterhand upptäcka att de fått blå kindkanter som behöver justeras i Photoshop.

Ljussättningsdiagram för porträtt med blå bakgrund

Ljussättningsdiagram

För dessa porträtt använde jag två studioblixtar, Profoto D1 250 Air, den ena som huvudljus med en Profoto Softbox Octa (150 cm) och den andra snett bakifrån med en Strip Softbox som även hade en Stripmask för att göra ljuset smalare ändå.

Profoto Softbox Octa 150 cm och en rund silvrig reflexskärmHuvudljuset var placerat rätt högt upp för att få till lite skugga under nästippen och hakan på de jag fotograferade, och för att lätta upp de skuggorna monterade jag en rund silverfärgad reflexskärm på ett stativ under Octan.

På vänstra sidan sett från kameran ställde jag en svart vikvägg för att öka kontrasten och stoppa reflekterat ljus från väggarna.

Lite närmare kameran stod en stor reflexskärm som lättade upp lite av skuggorna på skuggsidan, men den var också lite blockerad av vikväggen så skuggorna på huvudets kant fick vara riktigt mörka.

Även om jag ofta tycker porträtt med färgad bakgrund där man inte ser någon skugga på bakgrunden automatiskt ser lite onaturliga ut kan det bli aningens bättre om man antingen har en väldigt mörkt skuggkant mot bakgrunden eller ett kantljus som skapar det motsatta.

Före och efter ersatt bakgrund på porträtt med blå bakgrund

Till skillnad från pappersbakgrunder som går att få väldigt släta (om man inte har för långt skärpedjup där alla detaljer syns i bakgrunden) är det svårt att få en tygbakgrund jämn, tycker jag.

quick-mask-photoshop-retouchMen det var inte poängen heller riktigt, huvudsaken var att det var hyfsat rätt kulör på bakgrunden så det skulle bli lättare att frilägga personerna och sedan ersätta med en tonad bakgrund i Photoshop. Det sparar dels mycket tid jämfört med om porträtten skulle behöva friläggas från en vit eller svart bakgrund, och dels för att man kan garantera att alla bakgrunder ser lika ut.

När alla i personalen var fotograferade och hade valt vilka bilder de ville använda gjorde jag först en enkel lagermask i Photoshop som jag justerade med det numera otroligt användbara och fantastiska Refine Mask i Photoshop CS5.

Det gör verkligen vanliga friläggningar så otroligt mycket enklare än vad de var i tidigare versioner även om man ibland måste ta till lite mer avancerade metoder. Men för det mesta går det bra med bara lite justeringar av standardinställningarna för att ha en bra utgångspunkt att fortsätta småpilla från.

change-background-colour-photoshopFördelen med att ha använt rätt kulör på bakgrunden redan vid fotografering ser man så fort det dyker upp någon med lite hår och man zoomar in bland lockarna.

Hade det varit taget mot vit, svart eller någon annan bakgrund skulle det vara ett rätt stort jobb att få bort det ljusa eller mörka eller valfri kulör från allt hår som släpper igenom lite av bakgrunden. Och så kul är det inte med friläggning att man gör det i onödan.

När lagermasken var klar för respektive person kopplade jag den till en lagergrupp där jag lade till en Gradient Fill som tonades från en blå ton till en annan, båda färgtonerna plockade jag upp från ljusare och mörkare partier av bakgrunden på bilden för att det skulle kännas naturligt.

gradient-fill-Photoshop- bakgrund

Egentligen kan man såklart lägga lagermasken direkt på justeringslagret för toningen, men jag brukar försöka gruppera justeringslager i grupper som får sina respektive masker utifrån vilken del av bilden de påverkar. Nu var det bara en toning, så det kanske var lite onödigt, men rutiner sitter i.

Fördelen med Photoshop-bakgrund

Så fort man ska göra porträtt (eller produktfotografering) mot en bakgrund som inte är helt jämn dyker det upp problem med hur toningen är anpassad gentemot personen/produkten. Eftersom alla är olika långa och kanske inte står på exakt samma plats i studion kommer den lilla bakgrundstoningen att hamna på olika ställen i bilden relativt till saken i förgrunden.

Och även om man kan be de korta att stå på något för att bli längre kommer det ändå att variera. Används sedan bilderna bredvid varandra som de oftast gör på t ex kontaktsidor eller i årsredovisningar blir det inte så snyggt.

Plus att om man ska komplettera med nyanställda eller fler produkter eller nya styrelsemedlemmar kan det vara svårt att få till samma ljussättning på allt som ska vara med i bild, dvs personen och bakgrunden.

Därför är det så lätt att göra det hyfsat rätt i studion för att slippa problem vid friläggningen och sedan bara duplicera lagret från en Photoshop-fil till en annan, och vips, allt håller samma stil.

Har jag missat något eller förklarat sluddrigt får ni gärna skriva en kommentar, eller bara skriva en för att det är roligt.

6 comments… add one
 • Anders Wester 14 maj, 2011, 09:39

  Hej Stefan,

  Tack för en återigen mycket bra artikel. Hade själv tänkt börja fota barn mot färgade bakgrunder och din information passar verkligen bra just nu så jag suger i mig och bockar och tackar.
  Jag kan tänka mig att fota mot en färgad bakgrund istället för en vit är att du även får rätt ljus på den du fotograferar utan att fixa till det i efterhand om det varit en vit bakgrund som sprider ett annat ljus.

  • Stefan Tell 14 maj, 2011, 10:14

   Tack för kommentaren.
   Jag tror att det här är en lösning som funkar om det bara är halvkroppsbild och bakgrund man är ute efter. Så fort man vill göra motsvarande friläggning och justering med skuggor från helkropp blir det betydligt svårare att få till bra så det ser naturligt ut (utan väldigt mycket arbete dvs).

   Då är det nog enklast att ändå använda pappersbakgrund som täcker hela bilden, men ligger kulören hyfsat nära kan man ändra färg lite hit och dit med bibehållna skuggor och inte alltför konstiga kanter mot bakgrunden.

 • Anders Wester 21 maj, 2011, 10:14

  En helt annan fråga Stefan, hur lägger du in din bild som kommer upp när du lagt en kommentar? Jag har sett detta tidigatre hur man gjorde men det är tyvärr glömt.
  Thanks /Anders

  • Stefan Tell 22 maj, 2011, 23:46

   Gravatar.com tror jag det är, så dyker ditt ansikte upp på alla bloggar du kommenterar som är anslutna till det på något sätt. Ladda upp en profilbild och sen går det mesta automatiskt tror jag.

 • Anders Wester 23 maj, 2011, 12:54

  Så var det den hette.. Tackar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.