≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fotografering vid prisutdelning

Fotografering vid prisutdelning med en blixt. Fotograf Stefan Tell

Fotografera pressbilder åt företag och organisationer är nästan alltid tacksamt, speciellt för att de går fort att göra, ska levereras snabbt och sen faktiskt kommer att användas till ett specifikt ändamål som förhoppningsvis ger något slags resultat som är mätbart (t ex om bilden sprids och används av andra).

Senaste gången var det Familjens Jurist via deras reklambyrå Milk som anlitade mig för att vara på Hilton i Stockholm där de skulle dela ut ett stipendie för bästa uppsats i familjerätt. Totalt var det tre utdelningsbilder, tre enskilda porträtt, en gruppbild med prisutdelare och en gruppbild med bara de vinnande stipendiaterna som skulle tas.

Jag tog med mig en Profoto AcuteB 600R, en kamera, reflexskärmar, några stativ, en PocketWizard och åkte sen till hotellet där de hade planerat evenemanget.

Stora fönster, var kommer solen vara?

Var står solen, fotograferingDet är väldigt skönt att kunna få in lite naturligt solljus i bilderna och slippa ljussätta hela rum med blixtar eller krångla med konstiga slutartider eller för kort skärpedjup.

Dagen då jag skulle fotografera var det sol hela dagen och den del av hotellet som var någon slags lounge hade gigantiska fönster. Frågan var bara var solen skulle vara och om de där stora fönstren vad något bra eller något som man skulle bli tvungen att arbeta runt.

Då är det bra med en app som The Photographer’s Ephemeris där man enkelt kan knappa in en tid plus ett datum och få upp linjer som motsvarar solens position och riktning.

Eftersom solen skulle komma snett in från de stora fönstren och fotograferingen skulle ske rätt sent på dagen garderade jag med att bara låta solljuset agera lite kantljus bakifrån plus upplättning av rummet generellt. Resten fick ljussättas med den batteriblixt jag hade med mig.

Miljö före fotograferingRummet/loungen var rejält stor och skulle lätt rymma de tre stipendiaterna plus han som delade ut priset, jag behövde bara möblera om lite. För att inte bakgrunden skulle bli för plottrig drog jag för gardiner som täckte frukostmatsalen och fick genast en kanske lite trist men ändå enkel bakgrund så huvudpersonerna fick stå lite för sig själva. Fönstren till höger blev både kantljus och lättade upp allt genom att det studsade på de stora vita väggarna som fanns överallt.

softbox-octa-diffusionspanel-clamshell

Ljussättningen av de individuella porträtten och gruppbilderna gjordes på samma sätt, en Profoto AcuteB 600R i en 150 cm softbox Octa plus en vit, halvtransparent reflexskärm med diffusionstyg undertill (för att lätta upp skuggorna lite men inte så mycket att det blir flera blänk i ögonen) i någon slags clamshell-liknande uppställning.

solljus-med-utan-blixt

Först kollade jag exponeringen så rummet blev tillräckligt ljus, sedan anpassade jag blixtstyrkan på batteriblixten tills jag själv som testmodell såg bra ut i sammanhanget (eller hur man nu ska uttrycka det). För det mesta är jag själv när jag ställer in ljuset och då är det en fördel att ha med sig minst ett extra stativ.

Det ställer jag in så den näst översta delen är i höjd med min haka och toppen är som ovansidan på mitt huvud. Sen är det bara att placera den för att lite se vilket utsnitt man vill ha och göra en manuell fokusering för att kunna köra självutlösare när man vill vara med själv i bilden vid ljustester.

acuteb600r-stativMobil eller portabel?

På den här typen av uppdrag är det skönt att ha med eget ljus så man inte är helt beroende av hur solen beter sig eller hur miljöerna är. Problemet är som alltid att hur jag än försöker hålla utrustningen till ett minimum blir det ändå rätt mycket att bära.

En AcuteB 600R väger kanske inte så mycket själv i sin lilla väska tillsammans med lamphuvudet, men vill man ha med ett stativ som kan bli lite högre/längre blir det genast något kilo till (och väldigt mycket mer skrymmande packning). Ovanpå det någon slags ljusmodifierare, t ex en Octa som heller inte väger så mycket men tar lite plats, sen några stativ och reflexskärmar för att kunna avgränsa och utnyttja befintligt ljus på ett bra sätt. Och såklart kameraväskan som även med få objektiv blir lite tyngre än önskat.

I det här fallet hade det med största sannolikhet gått minst lika bra med en Elinchrom Quadra som väger väldigt lite och tar betydligt mindre plats, men då är det ett system till att sätta sig in i. Jag hade gärna sett att det kunde finnas en hälften så stor AcuteB, men det kanske är för nischat?

Hursomhelst gick fotograferingen bra, vi hade kanske tjugo minuter på oss innan de skulle iväg på något evenemang, och bilderna levererades senare under kvällen.

Kan samtidigt passa på att tacka Hilton för ett väldigt trevligt bemötande, de tyckte vi kunde sätta upp vår lilla fotostudio lite där det passade oss, det gick så bra så. Och det finns många bra miljöer på det hotellet vid Slussen, så jag kan varmt rekommendera att ni går dit om ni behöver en bra miljö för porträtt.

Sen är jag väldigt nöjd att ha fått fotografera bilder där det ingår en väldigt stor check, tycker alltid det är roligt. Det blir liksom lite mer prisutdelning då.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.