≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Businessporträtt med tre blixtar

Ett enkelt business-porträtt, en guide till ljussättning i fotostudio med tre blixtar. Fotograf Stefan Tell

När det gäller ljussättning av porträtt i fotostudio har jag några standarduppställningar jag utgår från, och anpassar sedan med variationer efter vad kunden vill ha och även efter hur han/hon ser ut, om det är enskilda porträtt det handlar om.

Det går såklart att göra samma i miljö om man vill, lite oskarp bakgrund kan ju addera en dimension, men blir svårare att återskapa om företaget behöver komplettera med porträtt i framtiden.

Just den här uppställningen tycker jag fungerar bra för de flesta ansikten och speciellt bra för profilbilder eller om det ska vara flera porträtt i en layout, t ex på en kontaktsida eller i en årsredovisning där man presenterar styrelsen eller ledningsgruppen med små ansiktsporträtt.

Blixtuppställning i fotostudion

behind-the-scenes-fotostudio-affarsportratt

Klicka här för fler inlägg med ”behind the scenes”-bilder.

Det är inte världens största fotostudio jag har, men den räcker alldeles utmärkt för porträtt och även produktfotografering, bara det får plats dvs. Modellen, i detta fall en IT-konsult, stod på den lilla biten silvertejp på golvet, mitt emellan den svarta vikväggen och stativet i bild.

Resten av ytan fylldes med stativ och annat man behöver. En stillastående person behöver ju inte så mycket plats, speciellt inte om det ska vara ansiktsporträtt, eller halvkropp.

Ljussättningsdiagram för affärsporträtt

Studio-Lighting-Setup-Diagram-affarsportratt

Klicka på illustrationen för arkiv med alla ljussättningsdiagram

För att fotografera detta porträtt använde jag en ljussättning med tre blixtar, men om man kan hoppa över kantljuset kan det räcka med två stycken blixtar. En blixt för huvudljus (main/key light), en för upplättning av skuggor (fill light) och den tredje för kantljus bakifrån (rim light).

Huvudljus

Huvudljuset kom från höger, sett från kameran. En Profoto D1 250 Air med en vit Softlight Reflector (beautydish) snett ovanifrån relativt nära modellen för att skapa skuggor på andra sidan ansiktet och en liten skugga under näsa och haka. Vill man göra detta ljus mer dramatiskt kan man alltid begränsa ljusets spridning med ett raster.

Vikvägg för att öka kontrast

När jag fotograferade detta porträtt var det fortfarande vinter, massor med snö ute och en ganska solig dag. Så ljuset som kom in genom fönstret var starkt, och kallt. För att slippa hänga upp en gardin ställde jag i stället en sk bookend, dvs en vikvägg målad svart för att blockera det ljuset. Den gör även att kontrasten ökar på skuggsidan, vilket ger lite djupare skuggor där.

Upplättning för detaljer i skuggorna

fargvariantBilderna skulle levereras i både svartvitt och färg, så jag justerade kontrasten på den svartvita versionen i efterhand, och ljussatte för ett lite mildare porträtt i färg. Det är alltid lättare att ljussätta och fotografera med lite mindre kontrast och justera det i efterhand, än att försöka göra tvärtom.

Upplättningen från vänster kom från en annan Profoto D1 som studsades i ett svart/vitt paraply och sedan diffuserades/mjukades upp ytterligare genom en diffusionsskärm, en Chimera-ram med halvgenomskinligt, nästan mjölkvitt material.

Resultatet blir en ren upplättning som bara minskar kontrasten och inte ger något direkt blänk i ögonen tack vare vinkeln och att effekten på denna relativt sett var ganska låg jämfört med huvudljuset.

Kantljus för mer djup på kroppen/huvudet

Det går som sagt att göra ungefär detta porträtt med bara två blixtar, men den tredje lägger liksom till en dimension då huvudet definieras lite bättre av att få ljus snett framifrån som ger skuggor på ena sidan och sedan ett ljusare parti, kantljuset, som gör att det hela känns mer tredimensionellt.

Beroende på vilken ljusmodifierare man använder kan detta även ge ljus åt bakgrunden, men i det här fallet räckte det med de två blixtarna framifrån så det inte blev helt vitt. En Profoto Compact 300 med en Zoomreflektor där jag hade tejpat på två lager ND-filter för att få ner ljusstyrkan till något som fungerade relativt till D1:orna som går att ställa ner mycket mer.

Lightroom och Photoshop

När fotograferingen var klar gjorde jag konverteringen från RAW-filer i Lightroom med vitbalans och lite grundinställningar för att sedan göra resten i Photoshop. För färgbilden var det mest att dämpa blänk i pannan, ta bort lite småsaker och allmänt städa upp bilden.

För den svartvita varianten lade jag till lite kontrast och ökade svärtan med hjälp av ett justeringslager i Photoshop, Gradient Map med blandningsläge Soft Light där opaciteten drogs ner till 20-30 procent. För att inte kontrasten skulle ökas överallt, t ex mitt i ansiktet där effekten blir att rynkor och porer förstärks, lade jag till en lager mask där jag med en mjuk pensel målade över allt jag inte ville skulle påverkas.

När allt var klart skärpte jag bilderna med ett High Pass-lager, med reducerad opacitet, också detta med en lagermask för att inte skärpa sådant som redan var oskarpt, och gärna fick vara det. Ett bra sätt också om man vill undvika att skärpa brus också.

Alla porträtt fotograferades med en Nikon D700, ett 85mm/1.4-objektiv där slutartiden var 1/200s och bländaren f/4. ISO 200 på alla bilder.

Jag brukar leverera mina porträtt i både färg och svartvitt till kunderna, det finns en poäng dels i att man ger lite mer utan att det tar så förskräckligt mycket mer tid, och dels slipper man att kunden själv bara gör om bilden till svartvitt med ibland rätt trist resultat. Ett enkelt sätt att leverera mervärde.

Comments on this entry are closed.