≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträttfotografering med solkatt, Saltkråkan-style

Porträttfotografering med reflexskärm, ljussättning med jättestor solkatt

När jag var förbi en advokatbyrå för att fotografera personalbilder på en av deras nyanställda hade jag med mig en stor reflexskärm på ram. Tidigare har jag fotograferat dem med hjälp av studioblixtar på deras kontor, men på senare tid har de hellre velat ha porträtt med naturligt ljus, och då kan en reflexskärm vara till god hjälp.

Porträtt ljussatt med stor solkatt från reflexskarmDet roliga var att mannen jag fotograferade var väldigt filmintresserad sedan många år och vi började prata reflexskärmar. Av någon anledning gled vi in på Saltkråkan, kanske för att jag har en son hemma som mer än gärna ser Melker snubbla omkring hela tiden.

Var och varannan bildruta i den serien känns som de har fått sin ljussättning från stora stora solkatter, det fladdrar blänk från reflexskärmar hela tiden när de åker båt i starkt solljus eller står i skuggan men på något mystiskt sätt ändå får ljus snett från sidan.

Fotograferingen för advokatbyrån sker numera alltid i deras ljusgård utanför kontoret, med stort ljusinsläpp från takfönster, men det direkta ljuset denna dag kom in från sidofönster och eftersom mannen jag fotograferade gillade att bli plåtad tyckte jag det var på sin plats med ett Saltkråkan-porträtt. När vi ändå hade pratat om det.

Hursomhelst, ett rätt kul sätt att ljussätta på, även om kanske just stora solkatter får de flesta att kisa rätt mycket. Hade jag vetat detta kunde jag tagit med ett bättre stativ och fått ljuset att komma uppifrån istället.

Nu har jag fått prova det i alla fall. Kan utvecklas och förbättras framöver, men då krävs lite bättre bakgrund än en dörr.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.